Aubergine recepten

Zie ook

Aubergine

Aubergine

Deze uit het Midden-Oosten afkomstige en daarna in de landen rond de Middellandse Zee ingeburgerde groente wordt nu ook in kassen in ons land geteeld. De donkerpaarse vruchtgroente is gemiddeld 6 tot 8 centimeter in doorsnee en ongeveer 20 centimeter lang. Ze kunnen niet rauw worden gegeten. Let er bij het kopen op dat ze een glanzende, niet-gerimpelde schil hebben. ¹)

Aubergine bewaren

Bewaar aubergines niet in de koelkast. Omdat zij in de kas of in de tropen groeien, zijn ze erg gevoelig voor lage temperaturen. In de koelkast kan er zogenaamd lagetemperatuurbederf optreden. Er komen dan zwartbruine plekken op de schil. Bewaar aubergines daarom maximaal 5-7 dagen bij een temperatuur van 13-15 °C (liefst met hoge luchtvochtigheid). Vries aubergines alleen in bereide toestand in (bijvoorbeeld in een ovenschotel of in ratatouille), dus nooit rauw. Bewaar deze gerechten maximaal 1 maand in de diepvriezer. ²)

Aubergine combinaties

Aubergine past uitstekend bij gehakt, met name lamsgehakt, maar ook bij gegrilleerd vlees, vis of een pittig kipgerecht. Maak een heerlijke groenteschotel met aubergine, paprika, tomaat, courgette, ui en champignons. Of experimenteer eens met verse tuinkruiden in een auberginegerecht. Denk vooral aan oregano, tijm, basilicum, karwij, knoflook, munt en rozemarijn. ²)

Hollandse en Turkse aubergine

Koop aubergine bij voorkeur bij de Turkse supermarkt. Niet alleen maar omdat hij daar veel goedkoper is, maar ook omdat de Turk - in tegenstelling tot Appie - variaties onderscheidt. De Hollandse aubergine is zeppelinvormig. Ongetwijfeld is dat het gevolg van marktonderzoek en gewasveredeling, waarschijnlijk met het doel er precies vierentwintig in een doos te kunnen krijgen. De andere aubergine, die in de Turkse supermarkt door het leven gaat als de Turkse aubergine, is slank en vaak krommig. Deze Turkse aubergine heeft minder sap en leent zich goed voor de grill, in z'n geheel of in plakken.

Aubergine grillen

Snijd plakken in de lengte van ongeveer een centimeter dik. Met zout bestrooien en een uurtje laten uitlekken. Vervolgens afspoelen en afdrogen. Dan bestrijken met olijfolie en tweezijdig grillen, in een grillpan of op de barbecue. Het resultaat is (vrijwel) direct eetbaar, maar wordt nog lekkerder in olijfolie, citroen en knoflook.

Aubergine vullen

Snijd een aubergine om te vullen in tweeën en hol de helften uit of snijd (afhankelijk van de grootte en de vorm) het kapje eraf en hol de hele aubergine uit, zodat er een wat dieper bakje ontstaat. Snijd met een mes op 5 tot 6 mm van de schil rondom het vruchtvlees in en snijd het met een grapefruitmesje van de bodem los. Besprenkel de binnenkant en het vruchtvlees met citroensap om verkleuring te voorkomen. ³)

Aubergine à la crème

Snijd 3 stevige aubergines in plakken van ½ cm dik. Laat zout intrekken, dep ze droog en stoof ze met boter in een pan. Voeg op het laatste moment 150 ml roomsaus (100 ml bechamelsaus met 50 ml slagroom) toe. Roer goed, maar houd de plakjes heel. Doe ze in een groenteschaal. Na het stoven kunt u de aubergine ook meteen in de groenteschaal doen. Blus de pan dan af met 300 ml room, kook deze tot de helft in en voeg van het vuur af 50 g koude boter toe. Zeef de saus en giet hem over de aubergine. ³)

[ Bron: 'Wannée' ¹) | 'Margriet kookboek' ²) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ³) | redactie ]

[ Beeld: Andrii Opanasenko | Shutterstock.com ]