
Boerenkool in de lente van Onno Kleyn
- 4 personen
- 40 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappelen
- 500 g boerenkool, gesneden
- 1 verse rookworst
- 100 g ontbijtspek, in dobbelsteentjes
- 50 g eendenvet of boter
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 200 ml melk
Bereiden
Doe de aardappelen in een grote pan, zet ze net onder water en verdeel er de boerenkool over. Voeg zout toe en leg de rookworst bovenop. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappels garen in circa 20 minuten. Bak het ontbijtspek in het eendenvet knapperig. Doe dan de knoflook erbij en draai meteen het vuur uit (de restwarmte is precies voldoende om de knoflook in te bakken). Breng de melk bijna aan de kook. Giet de aardappelen en kool af en stamp ze door elkaar met een scheut melk. Meng er de spekjes met het vet doorheen en breng alles op smaak met flink vers gemalen zwarte peper en misschien nog zout. Geef er augurkjes en grove mosterd bij.
Persoonlijke noot
'Patrijs of ander wild is wat mij betreft niet alleen iets voor in het seizoen. En dat geldt ook voor boerenkool. Veel te lekker om alleen in de winter te eten! Net als veel andere moderne kokers heb ik nooit jus. En dus werk ik mijn boerenkool op met eendenvet. Erbij komt natuurlijk een verse rookworst van een goede slager!' - Onno Kleyn
Bron
Het recept 'Boerenkool in de lente van Onno Kleyn' wordt je aangeboden door chef Onno Kleyn.