Gestoofde sperziebonen in kokossaus

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2 cm verse laos (of 1 theelepel gemalen laos)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 500 g sperziebonen, schoongemaakt en eventueel in stukken
  • 200 ml kippenbouillon
  • ¼ blok santen, verkruimeld
  • 1 stengel sereh, licht gekneusd
  • kneepje citroensap
  • 1 salamblad
  • 100 g garnalen (optioneel)

Bereiden

Fruit ui, sambal, knoflook, laos, suiker en zout naar smaak in de olie. Schep de sperziebonen erdoor en roerbak alles 1½ minuut. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.

Voeg santen, sereh, citroensap en salam toe en stoof alles op laag vuur tot de boontjes gaar zijn. Stoof in de laatste minuten (eventueel) de garnalen mee.

Variatietip

Dit pittige groentegerecht is ook heerlijk met snijbonen of kousenband in plaats van sperzieboontjes.

Kookboek

Het recept 'Gestoofde sperziebonen in kokossaus' is afkomstig uit het kookboek...

De echte smaak van Indonesië

Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder

© Caplan Books

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Sperziebonen recept tips

Reacties op dit recept

  • JannyAls er verwacht wordt dat er 200 gram groenten per persoon per dag gegeten wordt, dan is dit een slecht recept

    • SanderHet is ook een bijgerecht slimmerd, bij het hoofdgerecht zit dan vast nog wel de groenten die je mist.

    reageren

  • suzeIn de Indische keuken wordt vaak meer dan 1 (groente-)bijgerecht gegeten, dus ik zie het probleem niet zo...

    reageren

  • JaninaHeerlijk, ik heb het niet helemaal volgens het recept gedaan zoals salamblad e.d. maar het ging mij om de romige kokos. Gedaan met ingredienten die ik in huis had. Zeker vaker gaan we dit eten als bijgerecht.

    reageren

  • FemkeWaarom serveer je de komkommersalade van Gordon Ramsey er niet bij? zie hier: http://www.okokorecepten.nl/recept/ salade/komkommersalade/ gordon-ramsay-gemarineerde-komkommersalade

    reageren

  • LesleyAls Indo waardeer ik de tweede plek voor het bereiden van boontjes op de beschreven wijze. Ik ken dit onder de naam Sambal Goreng Boontjes. Mijn Oma deed er ook partjes tomaat in, helemaal aan het eind, zodat ze niet uitelkaar vallen. Je kunt er ook nog gehalveerde gekookte eieren aan toevoegen, of blokjes gebakken tahoe. Kortom je bent zo vrij als een vogeltje om alle kanten op te varieren.

    reageren

  • PetraIk had een blok Santen van de supermarkt, 200 gram. Daarvan een kwart vond ik veel, maar heb toch maar het recept gevolgd. Resultaat vond ik erg tegenvallen; de Santen was te overheersend en op deze manier niet lekker. Ik wil het recept nogmaals proberen maar dan met veel minder Santen en wellicht wat kokosmelk.

    reageren