Nigella Lawson: Spaanse kip met chorizo en aardappelen
- 6 personen
- 70 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Spaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 eetlepels (30 ml) gewone olijfolie
- 12 kippendijen (met bot en vel)
- 750 g chorizo, in hun geheel als het kleine worstjes zijn, of in hompen van 4 cm gesneden
- 1 kg vastkokende aardappelen, gehalveerd
- 2 rode uien, gepeld en grof gehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- de geraspte schil van 1 sinaasappel
Bereiden
Verhit de oven tot 220 °C / gasovenstand 7.
Giet de olie in 2 ondiepe braadsleden, 1 eetlepel in elke. Wrijf het vel van de kippendijen in met de olie en leg ze met de velkant naar boven in de braadsleden, 6 in de ene, 6 in de andere.
Verdeel de chorizo en de aardappelen over de 2 braadsleden. Strooi er de ui en de oregano over en rasp er de schil van een sinaasappel over.
Zet de braadsleden 1 uur in de oven, maar zet na 30 minuten de braadslee die onder staat boven en omgekeerd. Bedruip de inhoud met het oranje gekleurde braadvocht.
Tip: kiptortilla's
Je kunt wat je over hebt binnen 2 dagen opwarmen (haal wel eerst het vlees van de botten) met wat gehakte tomaten uit blik, sherry en sinaasappelsap, maar mijn favoriete eindbestemming van dit gerecht is een quesadilla. Toen ik laatst in Kansas City was, heb ik ontbeten met een quesadilla met kip) pepperjack-kaas en aardappel en dat inspireerde me. Dus leg zo veel zachte bloemtortilla's klaar als je voor je restje nodig hebt, haal het vlees van de botten en snijd evenals de chorizo en aardappelen in blokjes. Meng er ook wat stukjes kaas of geraspte kaas door (dat hoeft geen pepperjack te zijn: Goudse kaas, mozzarella, alles is goed), schep op elke tortilla wat van dit mengsel, rol ze op en gril of bak ze. Zorg in elk geval dat de kip gloeiendheet is. Dit is een geweldig antikaterontbijt of een bijna-instantmaaltijd, het soort dat je naar binnen schuift terwijl je naar iets slechts en verslavends kijkt op tv.
Opmerking
'Hoe heerlijk ik het ook vind om een pan op het fornuis te hebben staan waarin iets zachtjes voor zich uit staat te sudderen, ik heb vaak het gevoel dat een ovenschotel de meest ontspannen manier is om eten klaar te maken. Als ik doodop ben is de braadslee de veiligste weg, daar ben ik van overtuigd. Geniet van het gemak dat de oven je biedt: je stopt er gewoon alles in en klaar ben je. Misschien zou ik met een uiterste krachtsinspanning ook nog met een groene salade op de proppen komen, maar trek verder rustig je flamencohakken aan en geniet van je fiesta.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: Spaanse kip met chorizo en aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...
Keuken
Nigella Lawson
'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder
© Uitgeverij Contact