Kip in het pannetje met aioli (poule au pot)

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 soepkip
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 winterwortelen, geschild
  • 4 stukken prei, schoongemaakt, met zo veel mogelijk groen
  • 4 grote aardappelen, geschild
  • 2 uien, gepeld en in tweeën gesneden
  • voor de aioli
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 kleine koffielepel zout
  • 1 eigeel, op kamertemperatuur
  • 300-500 ml olijfolie

Bereiden

Zet de kip onder in gezouten water en voeg alle (samengebonden) kruiden toe. Breng aan de kook en schuim af indien nodig. Doe het deksel erop en voeg na 30 minuten al de (ongesneden) groenten toe. De prei vouw je desnoods in tweeën. Laat alles nog 1 uur sudderen of tot de kip heel gaar is (totale tijd: 2 à 2 uur en 30 minuten).

Bereid de aioli op traditionele wijze, d.w.z. in een vijzel. Plet de knoflookteentjes fijn met het zout tot een zalf ontstaat. Voeg het eigeel toe en vervolgens druppelsgewijs de olie tot er een binding ontstaat die sterk op mayonaise lijkt.

Serveer de poule au pot met de aioli.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

La poule au pot is het voorbeeld bij uitstek van de plattelandskeuken. Doodeenvoudig maar superlekker en niets gaat verloren. Hoofdingrediënt is een oude kip of de legkip van de boerderij die haar diensten heeft bewezen. Zo'n kip kun je alleen nog heel lang laten koken tot het taaie vlees door en door gaar is. De kip wordt eenvoudigweg gekookt met groenten en op smaak gebracht met een stevige aioli. Aioli heeft een zeer grote symboolwaarde in de Provençaalse keuken. Het staat voor vruchtbaarheid (eieren), rijkdom (olijfolie) en samenhorigheid (de natuurlijke grens met het noorden van het land wordt bepaald door de olijfbomen, waardoor aioli enkel door Provençalen bereid werd).

Kookboek

Het recept 'Kip in het pannetje met aioli (poule au pot)' is afkomstig uit het kookboek...

Een tafel in de zon

Petra Vandewouer

Petra Vandewouer woont al jaren in de Drôme Provençale, waar ze inspiratie opdoet voor lekkere mediterrane gerechten. Met heerlijk verse producten van de streek... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • woutDe kip is gekookt, de saus is klaar. Wat nu te doen met de kip, en hoe moet het geserveerd worden en met wat?

    • MaresiMet een lekkere roux, maak je de stukjes geplukte kip die je er gesneden, doorheen roert een heerlijke vulling voor in een (voorverwarmd) pasteibakje. Als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht de volgende dag. De soep is een heerlijke 'apetizer'.

    reageren

  • JohanLijkt me inderdaad kiplekker. Groente en rijst erbij of met een stokbroodje?

    reageren

  • willemInderdaad, de kip is gaar. Wat te doen met de overige ingredienten zoals aardappel, wortel, etc.? Ik heb het er maar bij opgediend, maar of dat de bedoeling was? Graag commentaar...

    reageren

  • redactie okoko receptenDe kip dient met de groenten en aardappelen te worden geserveerd.

    reageren

  • lisa zooooookiplekker jamjam :)

    reageren