Jamie Oliver: courgettesoep met munt

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,9
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 6 lente-uitjes
  • 1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
  • olijfolie
  • klontje boter
  • ½ citroen
  • 8 takjes verse munt
  • 1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
  • 5 volle eetlepels zure room
  • 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
  • extra vergine olijfolie

Bereiden

Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.

Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.

Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.

Extra benodigd

Blender, keukenmachine of staafmixer

Tip

Aan het eind van de zomer, als het wat kouder begint te worden en het courgetteseizoen ten einde loopt, is het ook erg lekker om een handvol kikkererwten of rijst met deze soep mee te koken.

Tip

Gebruik als het even kan courgettes van diverse kleuren, zoals die op boerenmarkten en in betere supermarkten verkrijgbaar zijn, en neem stevige exemplaren van maximaal 12-15 cm. Grote, sponzige courgettes zijn minder lekker.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: courgettesoep met munt' is afkomstig uit het kookboek...

Te gast bij Jamie

Jamie Oliver

'Te gast bij Jamie' bevat meer dan 130 persoonlijke favorieten uit de hedendaagse Britse keuken: klassiekers, maar ook gerechten die zijn beïnvloed... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (58 stemmen)

Courgettesoep recept tips

Reacties op dit recept

  • WesselienInderdaad overheerlijk. Alleen voeg ik de volgende keer minder bouillon toe, wat de smaakexplosie ten goede komt.

    reageren

  • HarrieOver die zure room even: zetten jullie voor veganisten ook eens het recept voor veganistische creme fraiche op de site (basistofu naturel in keukenmachine, citroensap naar smaak en tot gewenste dikte aanvullen met soyamelk naturel)?

    reageren

  • josienHeel erg lekker, ik had bospaddenstoelenbouillon gebruikt.

    reageren

  • willemijnHoezo vegetarisch als er kippenbouillon gebruikt wordt?

    • LoesGelukkig kun je ook kiezen voor groentebouillon... Heerlijke soep wat goed in de smaak viel bij een vriendenetentje.

    reageren

  • InekeEen kilo courgettes en 1,4 liter bouillon? Dat lijkt me erg veel voor 4 personen. Moet het niet 6 personen of meer zijn?

    reageren

  • JannekeHeerlijke soep! Lekker de courgette en bosuien eerst bakken. De kaas en citroen en munt is een heerlijke aanvulling!

    reageren

  • AnnekeIk doe er in plaats van geraspte kaas een paar lepels roomkaas met tuinkruiden in. Heerlijk!

    reageren

  • DCTPrima recept, vanuit het oogpunt van klimaatvriendelijkheid kan je echter beter een niet-biologische groentebouillon gebruiken.

    • WillempjeHoezo, 'uit het oogpunt van klimaatvriendelijkheid'? Wat is er mis met biologische bouillon?

    reageren

  • oscarGeen idee van wie hij het recept dit keer heeft overgeschreven, maar deze courgettesoep van Jamie Oliver valt bij ons thuis goed in de smaak en hij is chique genoeg om hem ook aan gasten voor te zetten. Cheers!

    reageren

  • AnnaIn een woord HEERLIJK !!

    reageren

  • annaZalig!

    reageren

  • Anthonie M.Heb deze soep wel 8x gemaakt, inmiddels... Iedereen vindt hem lekker! Tip: druppeltje tabasco erbij... mmmmm.

    reageren

  • SilHeerlijk soepje, het recept ietsje aangepast, maar dat is natuurlijk persoonlijk … Had 3 groene en 2 gele courgettes, 5 lente-uitjes, anderhalf groentebouillonblokje (eigen merk AH veel minder zout ;) ) en een paar blaadjes basilicum er aan toegevoegd … Vriendelijke groet Sil

    reageren

  • VincentBeetje aangepast: beetje madame Jeanette voor wat meer pit en ipv zure room crème fraiche en Hollandse garnalen op het laatst als garnering erbij. Geen kaas!

    reageren