Groentesoep met ballen

  • 4 personen
  • 180 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 runderschenkels
  • 350 g rundersoepvlees (poulet)
  • 3 vleesbouillonblokjes
  • ½ zakje gehaktkruiden
  • 300 g rundergehakt
  • 1 grote zak soepgroenten (400 g)
  • 1 flinke hand vermicelli

Bereiden

Doe de schenkels met het soepvlees in de pan en vul deze met 1,5 liter water. Breng het water aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim weg dat bovenop komt drijven. Doe de bouillonblokjes erbij en laat de bouillon op laag vuur 2½ uur zachtjes trekken.

Haal de schenkels uit de bouillon, laat iets afkoelen en snijd het vlees van het bot. Snijd het vlees in stukjes en doe deze terug in de soeppan. Kneed de kruiden door het gehakt, draai er kleine balletjes van.

Laat de balletjes in de zachtjes kokende bouillon glijden en schep na 15 minuten nogmaals eventueel schuim van de bouillon. Voeg de soepgroenten toe en een flinke handvol vermicelli. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Maak op smaak met zout en peper. Schep de groentesoep in vier kommen en serveer.

Kookboek

Het recept 'Groentesoep met ballen' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek voor meisjes van 8 tot 88

Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel

Dit bijzondere kookboek is een kleurrijke verzameling van portretten en de gerechten van gewone en ongewone vrouwen. De recepten zijn eenvoudig en... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Marcel van Driel

Waardeer dit recept (36 stemmen)

Groentesoep recept tips

Reacties op dit recept

  • saskiaOuderwets lekkere soep.

    reageren

  • AliceHoeveel water moet eraan toegevoegd worden?

    • Lola1,5 liter staat in de eerste zin van bereiden.

    reageren

  • BartHeerlijke maaltijdsoep. In eerste instantie volgens het recept gemaakt. Later met verse groenten en half-om-half-gehakt die even aangbakken was smaakte het toch nog iets beter. Afgezien daarvan een heerlijk recept.

    • WiboAls je het gehakt iets aanbraadt, dan kun je er toch geen balletjes meer van draaien?

    • IngeWel als je eerst balletjes draait en die aanbakt.

    reageren

  • TinekeWaarom staat er niet hoeveel water je moet gebruiken?

    • Michiel WondergemJe kunt dat later bijvullen en dunner / meer Bourgondisch maken. Lijkt mij ook lekker. Toch?

    • henkGoed lezen Tineke, er staat duidelijk 1.5 liter water.

    reageren

  • BepHet had wel handig geweest als erbij had gestaan hoeveel water je moet toevoegen, maar je kan het ook zelf uitrekenen: een bouillonblokje is meestal voor 0.5 liter water, dus 6 bouillonblokjes zal wel 3 liter zijn. Ook de hoeveelheid vlees en groente lijkt me genoeg voor 3 liter.

    • LolaEr staat 3 vleesboulionblokjes dus dan is het 1,5 liter maar wel bedankt voor je berekening.

    reageren

  • FransHoeveel liter water? Voor een leek als ondergetekende wel handig om te vermelden.

    reageren

  • NicolStaat toch duidelijk 1,5 liter water?!

    reageren

  • MoniqueKom op jongens, beetje eigen initiatief voor dit recept, hoe meer water erbij hoe minder de smaak wordt, dus PROEVEN?

    reageren

  • WillemBij de recepten staat: een (grote) zak soepgroente. Daar zit mijn probleem. Ik woon in Afrika en daar hebben ze in de winkel geen zakken soepgroente. Welke groente zitten er in de regel in een zak soepgroente?

    • ElsKleingesneden prei, wortel, broccoli, bloemkool, selderij, witte kool...

    reageren

  • InaWat zijn de voedingswaarden van deze soep?

    reageren