Maaltijdsoep van gele erwten
- 6 personen
- 160 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 350 g gedroogde gele erwten (hele of spliterwten)
- 250 g gerookt buikspek, in reepjes
- 2 wortels, in blokjes
- 1 prei, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 eetlepel olijfolie (of neutrale olie)
- 1 bouquet garni (gemengde kruiden, zoals peterselie, tijm en laurier)
- 2 liter kippenbouillon
- 50 ml ahornsiroop
Bereiden
Gebruik je spliterwten, laat deze dan eerst een nacht weken in koud water.
Bak in een grote pan met dikke bodem de spekreepjes en de groenten op laag vuur in de olijfolie goudbruin. Doe het bouquet garni in een stukje kaasdoek of een speciaal kruidenei (of thee-ei). Schenk de bouillon in de pan bij het spek en de groenten en voeg het bouquet garni en de erwten toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dek de pan af en laat de bouillon 2 uur zachtjes borrelen, of tot de erwten zacht zijn. Voeg indien nodig tijdens het koken wat bouillon toe.
Haal het bouquet garni uit de pan en schenk de ahornsiroop in de soep. Roer de soep door en dien hem meteen op. Serveer er een groene (gemengde) salade en sneetjes boerenbrood (of pain de campagne) bij.
Opmerking
Gele erwten zijn een echte Canadese specialiteit. Bij ons zijn ze nog niet zo populair en moeilijk verkrijgbaar, namelijk alleen in speciaalzaken, bijvoorbeeld de natuurvoedingswinkel of de Surinaamse winkel. Je kunt ze vervangen door groene spliterwten, maar die hebben wel een wat andere smaak.
Kookboek
Het recept 'Maaltijdsoep van gele erwten' is afkomstig uit het kookboek...
Recepten uit Canada
Frédérique Chartrand
Ontdek de typische streekgerechten en culinaire veelzijdigheid van Canada. Canada kent grote invloeden uit de Franse en Angelsaksische keukens... lees verder
© Good Cook