Gefrituurde kaaspasteitjes (seadas)

  • 16 stuks
  • 55 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g rozijnen
  • 500 g goed uitgelekte ricotta
  • 1 eierdooier
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • frituurolie
  • voor het deeg
  • 500 g bloem plus iets extra voor het aanrecht en de schaal
  • 50 g reuzel op kamertemperatuur (of boter)
  • opdienen met: bittere honing

Voorbereiden

Giet zoveel warm water bij de rozijnen dat ze onderstaan, en week ze 30 minuten. Laat ze uitlekken en dep ze droog.

Maak intussen het deeg. Zeef de bloem en een mespunt fijn zeezout in de kom van een keukenmachine met een deeghaak. Giet er bij draaiende motor 200 ml warm water bij en meng tot een elastisch mengsel is ontstaan. Voeg dan de reuzel toe en maak er met je handen een glad, stevig deeg van. Leg het op een schoon, licht met bloem bestoven aanrecht en kneed het 5 minuten met de muis van je handen. Maak er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en leg hem een minuut of 30 in de koelkast.

Bereiden

Werk de ricotta door een fijne zeef. Klop er met een ballongarde de dooier door, gevolgd door de suiker en daarna de citroenrasp (doe dat niet in de keukenmachine, want als je te lang mengt, kan de ricotta gaan schiften). Spatel er de rozijnen door. Snijd het deeg in tweeën en plet de helften een beetje met de deegroller. Haal elk stuk door de pastamachine op de wijdste stand, vouw het in tweeën, haal het opnieuw door de machine en ga zo door. Verklein de stand steeds iets; het deeg moet ca. 2 mm dik worden.

Leg een lap deeg op een schoon, met wat bloem bestoven aanrecht. Markeer met een steker van 10 cm een rij ronde schijven langs een zijkant van het deeg: je moet iets meer dan de helft van het deeg over de vulling kunnen vouwen. Leg midden op elke schijf twee eetlepels kaasvulling. Bedek ze helemaal met de andere helft van het deeg en druk zachtjes op elk bergje vulling om zo veel mogelijk lucht kwijt te raken. Markeer met dezelfde steker een cirkel rond elke vulling en snijd met een pastawieltje de seadas los. Leg ze op een met wat bloem bestoven schaal en verwerk ook de rest van het deeg en de vulling.

Verhit de frituurolie tot 160 °C (of steek er de steel van een houten lepel in: als er meteen belletjes ontstaan, is de olie heet genoeg).

Verwarm intussen de honing in een pannetje op laag vuur, maar laat hem niet koken. Leg de seadas voorzichtig in de hete olie en frituur ze met een paar tegelijk zo’n 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is; keer ze en frituur de andere kant 3 minuten. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bedruppel ze met warme honing en eet dien ze op.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, pastamachine

Opmerking

Dit is hét klassiek Sardijnse toetje dat overal op het eiland gegeten wordt, maar in sommige streken wordt er jonge pecorino in plaats van ricotta in verwerkt. Voor dit gebak werd traditioneel reuzel gebruikt omdat iedereen dat bij de hand had. Reuzel geeft een heel schilferige structuur en is bij veel mensen favoriet, maar desgewenst kun je boter gebruiken. Het uitrollen van het deeg gaat het gemakkelijkst met een pastamachine.

Kookboek

Het recept 'Gefrituurde kaaspasteitjes (seadas)' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek van Sardinië

Giovanni Pilu

Al is Sardinië niet zo groot, dit mooie eiland heeft twee heel verschillende keukens: die van het binnenland en die van de kust. Veel van de gerechten zijn ontstaan... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige toetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!