Biefstuk met béarnaisesaus
- 6 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 6 biefstukken van 2 cm dik
- 30 ml droge sherry
- voor de béarnaisesaus
- 60 ml dragonazijn
- 60 ml appelcider
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 30 g Franse dragon, fijngehakt
- 3 eidooiers
- 180 g boter, in blokjes
Bereiden
Kook voor de saus de azijn, cider, sjalotjes en 1 eetlepel van de gehakte dragon 5-10 minuten in een kleine pan op middelhoog vuur, tot er nog circa 60 ml over is. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Klop de eidooiers boven een kom kokend water door het azijn-cidermengsel. Voeg 1 eetlepel van de boter toe. Kook het geheel 1-2 minuten op heel laag vuur; laat de saus niet koken, want dan schiften de eidooiers.
Voeg de resterende boter blokje voor blokje aan het mengsel toe en klop tot de boter is gesmolten en in de saus is opgenomen. Roer de resterende dragon erdoor. Houd de saus warm.
Smelt de boter op hoog vuur in een gietijzeren koekenpan. Bak de biefstukken aan beide zijden bruin. Schenk de sherry erbij en bak het vlees nog 5 minuten als u ze rood wilt vanbinnen, en iets langer voor beter doorbakken.
Leg ze op voorverwarmde borden. Serveer ze direct en serveer de béarnaisesaus er apart bij.
Béarnaisesaus
Deze klassieke Franse saus, van eidooiers en boter, wordt gekenmerkt door de azijn- en dragonsmaak. Hij past van nature het beste bij biefstuk, maar smaakt ook heerlijk bij andere soorten gegrild vlees.
Kookboek
Het recept 'Biefstuk met béarnaisesaus' is afkomstig uit het kookboek...
A Table
Jane Webster
Een boek met schitterende foto's van Nikole Ramsay, heerlijke recepten en geweldige verhalen; 'A Table' vangt de vreugde van het gezinsleven in een prachtig... lees verder
© Tirion Uitgevers. Beeld: Nikole Ramsay