Grieks lamsstoofpotje

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • 1 kg lamsbout, in stukjes
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • piment
  • 1 kg kritharaki (orzo of Griekse deegwaren)
  • 8 plakken kefalotiri (Griekse kaas)
  • 8 plakjes tomaat

Bereiden

Fruit de ui aan in olijfolie. Doe er de stukjes vlees bij en laat ze ongeveer 20 minuten meebakken.

Giet er dan 1 liter warm water bij. Voeg de tomatenpuree en laurier toe en kruid naar smaak met peper, zout en piment.

Laat ongeveer 1 uur pruttelen op een laag vuur of tot het vlees goed gaar is. Roer af en toe om.

Kook intussen de kritharaki gaar in licht gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer er wat goede olijfolie door.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Neem vier vuurvaste ovenschaaltjes en leg onderin een plak kaas en een plakje tomaat. Verdeel er wat van het stoofvlees over (tot aan de helft van het schaaltje) en schep er wat van de deegwaren op. Bedek met een plakje tomaat en een plak kaas.

Zet de schaaltjes 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Variatietip

In plaats van lamsvlees kun je ook kalfsvlees gebruiken voor dit recept.

Kookboek

Het recept 'Grieks lamsstoofpotje' is afkomstig uit het kookboek...

Mijn Griekse keuken

Efgenia Karampatakis

Efgenia Karampatakis van restaurant Orestis in Genk neemt ons mee naar Thracië, waar haar familie vandaan komt. Zij laat ons kennismaken met de... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • DaanEr missen toch wat instructies in dit recept, er wordt bijvoorbeeld gesproken over laurier, dit staat niet in de ingrediënten. Ik heb met de ingrediënten een ruime grote ovenschaal meer dan kunnen vullen, dus vier ovenschaaltjes zijn waarschijnlijk te klein. That said, wel ontzettend lekker, ik zou alleen wat minder kritharaki nemen, 500 gram was bij mij meer dan voldoende.

    reageren