Merguez in pikante saus met eieren
- 2 personen
- 30 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- 300 g rode paprika's
- 500 g trostomaten, ontveld
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 125 g merguez (gekruide Marokkaanse worstjes), in korte stukjes
- 2 grote teentjes knoflook, in plakjes
- ½ eetlepel harissa uit blik of tube (rodepeperpasta)
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel pikant paprikapoeder
- 1-2 groene Spaanse pepers, in korte schuine stukjes
- 2 grote eieren
Bereiden
Halveer de paprika's, verwijder de steeltjes en de zaadlijsten; schil de vruchthelften met een dunschiller. Snijd het vruchtvlees van paprika's en tomaten in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een niet al te grote stoofpan en fruit daarin op een halfhoog vuur al roerend de stukjes merguez rondom aan tot de rauwe vleeskleur is verdwenen. Fruit de knoflook mee tot de plakjes beginnen te kleuren en roer dan de harissa door het geheel.
Voeg paprika's, tomaten, komijn, paprikapoeder en zout naar wens toe. Stoof het geheel in de gesloten pan op een vrij laag vuur gedurende 12-15 minuten, of tot de tomaten uiteen zijn gevallen en het geheel een vrij lobbige consistentie heeft verkregen.
Roer de Spaanse peper door de groentesaus. Breng het gerecht op smaak met zout. Breek de eieren boven de pan, roer ze snel los en schep het eierstruif grofweg door de groentesaus. Leg het deksel weer op de pan en laat de eieren naar wens stollen.
Traditioneel wordt dit gerecht in Noord-Afrikaanse landen met brood gegeten, maar er kan natuurlijk ook heel goed rijst, bulgur, couscous of aardappelpuree bij worden geserveerd.
Kookboek
Het recept 'Merguez in pikante saus met eieren' is afkomstig uit het kookboek...
Stoofpotten - de nieuwe keuken
Florine Boucher & Anne Scheepmaker
Voor 'Stoofpotten - de nieuwe keuken' hebben culinair journalisten Florine Boucher en Anne Scheepmaker een bijzondere selectie stoof-gerechten van over de hele... lees verder
© Uitgeverij Becht