Marsepein

Clara ten Houte de Lange

Sinterklaas is weer in het land, zaterdag per stoomboot aangekomen! Voor kinderen wordt het de komende weken weer een spannend. Schoentje zetten, onverwachte Pieten in winkels en Sinterklaas op school. Ook ik ben in de ban van Sinterklaas en ga me te buiten aan al dat heerlijke snoepgoed! Met name aan het maken ervan! Gevuld speculaas, knapperige banketletters, mierzoete borstplaat en smeuïge marsepein, uren ben ik daar mee bezig. In de weken voor Sinterklaas ruikt mijn keuken heerlijk kruidig en zoet. Elk jaar maak ik zeker een kilo marsepein van amandelen en poedersuiker. Dat is niet zo heel moeilijk. Voor vijf honderd gram maal je 250 gram ongezouten blanke amandelen - dus zonder bruin velletje - fijn in de keukenmachine. Dat was vroeger wel anders, toen werden in Spanje de amandelen in een vijzel (maza) fijngestampt en met suiker tot een soort brood (pan) gekneed tot mazapan. Voor het ontstaan van marsepein moeten we waarschijnlijk zo’n duizend jaar terug in de tijd. Toen brachten de Arabieren een heerlijk mengsel van gemalen amandelen en honing mee naar Spanje. Ook Venetië beweert dat marsepein daar uitgevonden is. Marzipane is daar het brood van Sint Marcus, de beschermheilige van die stad. In heel Europa wordt al eeuwenlang marsepein gemaakt en vaak ook tot kleurige figuurtjes verwerkt. Alleen bij ons hoort marsepein bij het Sinterklaasfeest. Maar goed, door die gemalen amandelen in de keukenmachine meng je al draaiend 250 gram poedersuiker en een losgeklopt eiwit. En voor de smaak enkele druppels oranjebloesemwater of rozenwater (te koop in Marokkaanse winkels). Of gewoon wat geraspte sinaasappelschil. Kneed de marsepein tot een compacte massa, maak er een bal van en verpak deze strak in plasticfolie. Direct na het maken smaakt marsepein nog nergens naar. Het duurt zeker een week voordat de marsepein naar marsepein gaat smaken. Leg de bal zolang op een koele plaats. Daarna kun je de marsepein verder verwerken. Tot namaakfruit, dat je eventueel kleurt met voedingskleurstoffen. Tot aardappelballetjes omhuld met wat cacao of bonbons met een dun laagje pure chocolade eromheen. Zelfgemaakte marsepein kun je ook prima uitrollen om er biscuittaart mee te bekleden. Kortom, aan vijfhonderd gram marsepein heb je waarschijnlijk niet genoeg!

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2009

  • Winterse worstenbroodjes

    Worstenbroodjes horen voor mij vooral bij de winterse dagen tussen kerst en oud&nieuw. Mijn man komt uit Brabant en in zijn familie was het de gewoonte om in de kerstnacht na de kerstmis te ontbijten met krentenmik en... lees verder

  • Ontspannen kerst

    Deze week komt het op de boodschappen aan. Het wordt nog een hele klus om alles voor kerst op tijd binnen te hebben. De laatste dagen voor kerst is het altijd prijs: chaos en stress in de supermarkt, bij de slager, bij de... lees verder

  • Het kerstmenu

    Nog anderhalve week! Hoog tijd om eens aan het kerstdiner te denken en het kerstmenu samen te stellen. Dat is bijna het moeilijkste dat er is. Vooral omdat het aanbod aan de meest fantastische kerstrecepten zo groot is... lees verder

  • Koolraap

    Koolraap, de meesten van ons haalden er een paar jaar geleden nog hun neus voor op. Nu is deze bijna vergeten groente bezig aan een heuse revival. Met de wind in de rug, want koolraap scoort goed als het gaat om... lees verder

  • Erwtensoep

    Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind. Zo erg is het deze week niet, maar het wordt wel duidelijk kouder. Tijd dus voor erwtensoep! Traditionele kost op sinterklaasavond, maar ook lekker op elke... lees verder

  • Speculaas

    Net als marsepein eten we hier ook speculaas eigenlijk alleen in de aanloop naar het Sinterklaasfeest. En dat is maar goed ook. Want ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik eenmaal aan speculaas of kruidnootjes... lees verder

  • Marsepein

    Sinterklaas is weer in het land, zaterdag per stoomboot aangekomen! Voor kinderen wordt het de komende weken weer een spannend. Schoentje zetten, onverwachte Pieten in winkels en Sinterklaas op school. Ook ik ben... lees verder

  • Wild

    November en december zijn de maanden voor wild. Als je googlet op wildseizoen komt er een groot aantal restaurants langs die deze tijd aangrijpen om wild op de kaart te zetten. Van een eenduidig wildseizoen is echter geen sprake, elke wildsoort heeft een eigen... lees verder

  • Chocola

    Volgende week begint het chocoladefestival CHOCA in Amsterdam. Twee weken lang kunnen chocoholics zich daar te buiten gaan aan hun verslaving. Smullen van chocola in al zijn vormen, bonbons maken of zich te goed... lees verder

  • Hachee

    Ik ben echt gek op draadjesvlees en verheug me ook weer op de winterse stoofpotten, die op gure dagen urenlang op een heel klein pitje staan te sudderen en een heerlijke geur door het huis verspreiden. Ik droom nu al van grote... lees verder

  • Lamsrack

    Lamsvlees doet eerder denken aan voorjaar dan aan de herfst. Aan vrolijk dartelende lammetjes in de wei. En toch kun je ook nu volop lamsvlees kopen, waarschijnlijk zelfs beter. Want die lammetjes worden lang niet... lees verder

  • Cake bakken

    Herfst is voor mij lekker in de keuken bezig te zijn. Gezellig met vriendinnen de gezamenlijke fruitoogst verwerken tot jam en chutney, koekjes bakken met de buurkinderen of juist in m'n eentje een lekkere cake bakken. Dat is... lees verder

  • Groentesoep

    Deze week is het opeens echt herfst. Guur, koud en veel wind. Weer om binnen te blijven en je te warmen aan een lekkere kop warme soep. Ouderwetse groentesoep met veel verse groenten om de weerstand op peil te... lees verder

  • Spitskool

    Heel langzamerhand wordt het tijd om de echte zomergroenten in te ruilen voor herfst- en uiteindelijk ook wintergroenten. Het is nog even wennen, maar het heeft ook wel wat zo’n heerlijke herfststoofpot met pompoen, pastinaak... lees verder

  • Gehaktbrood

    September voelt voor mij altijd als landen. Na een paar spetterende zomermaanden komen we langzamerhand weer met beide benen op de grond en gaan we weer normaal doen. Ook in de keuken. In de zomer houd ik van culinaire... lees verder

  • Polenta

    De zomer is voorbij, de avonden worden al duidelijk korter en frisser. Tijd voor wat zwaardere kost. Polenta bijvoorbeeld! Een hartverwar-
    mende en stevige maïspap, die tot voor kort eigenlijk alleen door de armen in Noord-Italië... lees verder

  • Sperziebonen

    En opeens is het dan september. De zomer voorbij en iedereen back to normal. Tijd ook weer voor Hollandse kost: aardappelen, groente en vlees. Zo denkt mijn moestuin er ook over. Na weken van tomaten en courgettes oogst ik... lees verder

  • Pruimentijd

    Met de zomer over zijn top en het rode zomerfruit op z'n retour, begint zo tegen september de pruimentijd. Nu is het echt genieten van die heerlijk zoete Hollandse pruimen. Rode, paarse, gele en groene pruimen, ze zijn er allemaal volop. Wie zelf een pruimenboom... lees verder

  • Courgettes uit eigen tuin

    Er zijn weinig groenten zo veelzijdig als courgette. Door hun zachte smaak doen ze het goed in zowel in fijne, romige gerechten als in combinatie met pittige ingrediënten en zonnige kruiden. Courgettes zijn bijvoorbeeld een prima basis... lees verder

  • Komkommer

    Komkommer is een dorstlesser bij uitstek. Het frisse vruchtvlees bestaat voor 96% uit water. Verder zit er niet veel in. Geen vet en nauwelijks koolhydraten. En daarmee is komkommer een ideale snack en superslank tussendoortje... lees verder

  • Watermeloen

    Het is vast geen toeval dat je nu - in de warmste maand van het jaar - overal hoge stapels van die flinke, donkergroene en ronde watermeloenen ziet. In de supermarkt, bij de groentewinkel en op de markt. Maar vooral... lees verder

  • Zelfgemaakte tomatensaus

    De tomaten in mijn tuin hebben duidelijk te kort aan zon gehad. Ze beginnen nu net iets te kleuren, maar zijn nog veel te groen om er lekkere tomatensaus van te maken. Dat doe ik iedere zomer zo rond eind juli, begin augustus... lees verder

  • Aubergine

    De mediterrane keuken kent - sinds we er in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw steeds vaker op vakantie gingen - nauwelijks nog geheimen. We zijn volleerd pasta-eters, draaien ons hand niet om voor origineel... lees verder

  • Eten zonder koken

    Je kunt een hele week lang origineel voor de dag komen zonder het fornuis maar een blik waardig te keuren. Salades liggen voor de hand, maar daar kun je wel in variëren. Begin de week bijvoorbeeld met een zomerse salade van... lees verder

  • Kakelverse eieren

    Sinds een paar weken hebben we kippen in de tuin. Twee kloeke volwassen krielkippen en twee halfwassen kippetjes die we van de buren erbij gekregen hebben. De echte kippen zijn een stel bekakte dames, die de kleintjes... lees verder

  • Groot vlees op de barbecue

    En opeens was het vorige week echt zomer. Ik hoop dat het warme weer snel terugkeert, want ik heb genoten van het buiten koken. Het liefst kook ik op een open vuurtje, in zware gietijzeren pannen op een standaard en een... lees verder

  • Balsamicoazijn

    Er is balsamicoazijn en balsamicoazijn. Vorige week kreeg ik in een bijzonder restaurant bij het toetje aardbeien gemarineerd in - naar zeggen - honderd jaar oude balsamicoazijn. Dat is wel even wat anders dan balsamicoazijn die je... lees verder

  • Duurzaam eten

    Je staat er niet elke dag bij stil, maar eten is niet alleen maar lekker en gezond. Eten is ook een behoorlijke belasting voor het klimaat. Twee maanden geleden werd ik al tijdens een congres over duurzaamheid met mijn neus... lees verder

  • Lust je nog peultjes

    Ik vind het al jaren geen pretje meer om in de supermarkt boodschappen te doen. Vaak hebben ze daar net niet wat ik juist nodig heb. Vorige week nog moest ik voor het testen van een recept snel even peultjes hebben... lees verder

  • Hollandse Nieuwe

    Het haringseizoen start deze week traditiegetrouw met het veilen van het eerste vaatje voor een goed doel. Vanaf 9 juni kun je net zoveel Hollandse Nieuwe eten als je wilt. Echt met een gerust hart, want nagenoeg alle... lees verder

  • Verse tuinbonen

    Overal lees je dat je groenten uit het seizoen moet eten. Dat is beter voor het milieu, omdat het minder energie en meststoffen kost om de groenten te telen. En groenten zijn in hun eigen seizoen goedkoper en lekkerder... lees verder

  • Radijsjes

    Deze week heb ik de eerste radijsjes uit eigen tuin geoogst. Mooi rozerood en lekker pittig. Hier en daar een klein aangevreten plekje, maar een kniesoor die daar op let. Radijsjes horen voor mij bij vroeger. Toen doopten we... lees verder

  • Week van de zee

    Het is deze week weer de 'Week van de zee'. Langs de hele kust zijn er leuke dingen te doen en activiteiten die zee en kust op een positieve manier onder de aandacht brengen. Het thema is dit jaar Goede Vis. Meer dan... lees verder

  • Asperges

    Mijn familie is gek op asperges. We eten dan ook tenminste een keer in het aspergeseizoen een echt traditioneel aspergemaal met mooie ham, gekookte eieren en botersaus. En verder verwerk ik deze weken veel asperges in... lees verder

  • Lamsbout met asperges

    Als er iets te vieren valt dan doen we dat. Dan eten we met z'n allen en maken er een groot feest van. Ook op Moederdag, al vind ik dat eigenlijk een onzindag. Ik vind een spontane knuffel of blijk van waardering veel leuker... lees verder

  • Pannen

    Ik heb zo langzamerhand een heel legioen aan pannen in de keuken staan. Een grote en een kleine wok, een grillpan, verschillende sauspannen, een hapjespan en koekenpannen in verschillende maten. En dan natuurlijk... lees verder

  • Vroege Lambada's

    Ze zijn er weer, onze echt Hollandse zomerkoninkjes. Ik zag net kisten vol liggen bij de groenteman. Nog wel duur, maar ik kon de verleiding niet weerstaan om een paar doosjes met deze prachtig rode aardbeien te kopen... lees verder

  • Een dagje zonder vlees

    Eindelijk is het echt lente. Het mooie weer van vorige week heeft wonderen verricht! Opeens is de natuur gehuld in een groene waas en maakt de kleurige bloesem je vrolijk. Tijd voor wat lichter eten, voor knapperige verse groenten... lees verder

  • Vis op Goede vrijdag

    Volgend weekend is het weer Pasen. Het feest van lente en een nieuw begin. Het is vooral een lekker lang weekend met uitgebreid brunchen en veel vrolijk gekleurde eieren als symbool van vruchtbaarheid. Pasen is ook het... lees verder

  • Mierikswortel

    Er zijn van die producten waarvan bijna niemand meer weet dat er ook een verse versie van bestaat. Mierikswortel bijvoorbeeld. Tien tegen een dat je meteen zo'n klein potje voor je ziet met een wittige, smeuïge pasta erin... lees verder

  • Samen aan tafel

    Samen eten is belangrijk. Voor het gezin is etenstijd het moment van de dag om weer even bij te praten en op de hoogte te blijven van elkaars wel en wee. En met vrienden eet je af en toe voor de gezelligheid; zo'n... lees verder

  • Lente uit de wok

    Deze week schudden we de winter definitief van ons af. Het is al duidelijk warmer, er hangt lente in de lucht! De stamppotten en winterse stoofpotten kunnen met de shawls en wollen wanten mee de kast in. Het is nu tijd voor... lees verder

  • Rabarber

    Deze week zag ik dat onze rabarberplant zich met veel energie naar boven wurmt, de eerste rode stengels steken al centimeters boven de grond uit. Nog een paar weken en we kunnen weer oogsten van deze prachtig grote plant... lees verder

  • Raapsteeltjes

    Maart is wat groente betreft een moeilijke maand. Want al zeggen de meteorologen dat het nu lente is en werkt het weer ook best aardig mee, van knapperig verse en jonge lentegroenten is nog geen sprake. De meeste lentegroenten... lees verder

  • Koken met bier

    In het zuiden staat deze week de wereld op zijn kop. Maandag en dinsdag draait daar echt alles om carnaval. Feestvieren, de bloemetjes buiten zetten en vooral heel veel bier drinken. En daar moet je dan de rest van de week... lees verder

  • Kaasfondue

    Voorjaarsvakantie vieren veel mensen het liefst in de sneeuw. Lekker skiën, wandelen en hopelijk ook genieten van de zon. Afgelopen vrijdag trokken Noord en Midden-Nederland al naar de Alpen en volgende week is het zuiden... lees verder

  • Zuurkool

    Februari is culinair gezien niet een echt spannende maand. Wintergroenten raken op hun eind en van stamppot heb je je buik inmiddels vol. Waarschijnlijk verlang je langzamerhand naar iets lichters. Naar lekker knapperige... lees verder

  • Vis uit de oven

    Ik begin een beetje lentekriebels te krijgen. Hoewel het in februari nog flink kan winteren, krijg ik langzamerhand toch zin in wat lichtere kost. In een lekker visje bijvoorbeeld. Al vind ik het soms wel lastig om de goede vis te kiezen... lees verder

  • Vitamine C

    De griepepidemie heeft toegeslagen. Om mij heen ligt bijna iedereen met hoge koorts en hoofdpijn in bed of loopt toch tenminste luid te kuchen. Ik houd mezelf op de been met extra veel vitamine C. Uit wintergroenten en... lees verder

  • Gehaktballen

    Waar gehakt wordt vallen spaanders! En als je de kranten moet geloven blijft er momenteel geen spaan heel van onze economie. Culinair gezien is er gelukkig niets aan de hand, want er zijn genoeg goedkope producten waar je... lees verder

  • Winterkost

    Eindelijk is het weer eens echt winter met ijs op de sloten en dikke pakken sneeuw in het zuiden. Wie kan, bindt zijn schaatsen onder en trekt er op uit. Eigenlijk had ik hier deze week willen schrijven over goede voornemens en de... lees verder

  • Zelf koken

    En dan opeens is het echt 2009! Na een overvloedige decembermaand en een laatste feestweekend met veel schaatsen en koud winterweer gaan we deze week weer met z'n allen aan de slag. Misschien iets minder... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.