Druivengelei

Clara ten Houte de Lange

Achter in de tuin, een beetje verborgen, staat een blauwe druif. Bijna elk jaar vergeet ik dat deze er staat en maken kwetterende vogels mij er op attent dat de druiven rijp zijn. Maar dit jaar was ik de vogels te snel af en heb ik trossen vol druiven geplukt. Lekker zoet om zo te eten, maar het inmaken heeft me dit jaar echt te pakken. Dus stort ik me zo op het maken van druivengelei. De kelder staat al vol potten vijgenjam - die ik in Frankrijk maakte - en chutney van de pruimen van onze buurman. En dan liggen er nog kweeperen uit de tuin van een vriendin klaar om ook iets lekkers van te maken. Maar nu eerst de druivengelei. Daarvoor moet je eerst druivensap maken. Bijvoorbeeld met een sapmachine of in een sapketel. Of gewoon door de druiven even te koken tot ze hun sap loslaten. Dit vind ik zelf het makkelijkst. Breng de druiven met pit en al - wel even wassen - met een flinke scheut water aan de kook. Kneus ze met een stamper en laat ze op zacht vuur pruttelen tot ze hun sap loslaten. Daarna laat je deze druivenmassa in een vergiet bekleed met een schone vochtige doek boven een grote kom uitlekken. Dit sap is, net als het sap uit de sapketel, al mooi helder. Meet de hoeveelheid sap af in een maatbeker. Vul het eventueel aan met rode of witte wijn en breng het in een grote pan met geleisuiker aan de kook. Reken op 1200 gram geleisuiker per liter sap en los al roerende de suiker op. Pas als de massa ook door roeren niet meer van de kook raakt, gaat de kooktijd in. Dan laat je de gelei nog vier tot vijf minuten goed borrelend doorkoken. Zulke mooie heldere gelei vraagt natuurlijk om wat creativiteit. Ik kook vaak een vanillestokje of kaneelstokje mee. Dan stop ik in elk potje ook een kaneelstokje of een stukje vanille. Of ik roer de laatste minuut koken ringetjes rode peper door de gelei. Of blaadjes verse munt of dragon door iets afgekoelde gelei. Zulke kruidige gelei met kaneel of rode peper smaakt prima bij een groot stuk vlees of wild uit de oven. Druivengelei met dragon of munt doet het goed bij kip en de vanillevariant is heerlijk in een zoet nagerecht. Kortom, deze komende winter geniet ik nog volop van de druiven uit onze tuin.

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2010

  • Groentehapjes

    Het liefst zou ik direct na kerst alweer lekker gezond doen, maar met Oud&Nieuw nog in het verschiet lukt dat eigenlijk nooit. Dit jaar ga ik het anders aanpakken. Voor Oud&Nieuw maak ik een grote schaal vol lekker, lichte groentehapjes... lees verder

  • Coquilles

    Voordat eind deze week de echte kerstdrukte in de winkels losbarst, kom ik nog even terug op mijn 'witte' kerst. Met coquilles. Die heten officieel Sint-Jacobschelpen of op z'n Frans Coquilles Saint Jacques, maar worden steeds vaker... lees verder

  • Pastinaaksoep

    Ik houd het dit jaar op een witte kerst! Met zoals ik vorige week beschreef een prachtig witte panna cotta als dessert. En om mee te beginnen een heerlijk romig witte pastinaak-
    soep. Want ook zo’n gepureerde groentesoep is supersnel en makkelijk te maken... lees verder

  • Panna cotta

    Na een druk Sinterklaasweekend wordt het langzaamaan al weer tijd om over kerst na te denken. Deze decembermaand vallen alle feestdagen in het weekend. We hebben dus minder vrije dagen en ook minder tijd voor... lees verder

  • Linzensoep

    Er zijn van die weken dat traditie maar moeilijk aan de kant te schuiven is. En toch ga ik dat dit jaar eens doen. Jaar in, jaar uit eten we op Sinterklaasavond erwtensoep. Vooral omdat het zo makkelijk is. Je maakt de soep een... lees verder

  • Surinaamse pindasoep

    Wij hebben stamp-
    pot, Suriname heeft pinda bravoe. Lekker pittige pindasoep. Ik kan me niet voorstellen dat stamppot lekker is in dat warme land, maar van een bord pittige pindasoep wordt je hier... lees verder

  • Groene kool

    Regen, gure wind en kale bomen. Er is geen ontkomen aan, we moeten ons opmaken voor de winter. Geen straf hoor, want ook de winter heeft veel te bieden. Ik kan me echt verheugen op stevige winterkost. Dat echte soulfood, waar je weer helemaal warm van wordt... lees verder

  • Wild

    Het wildimago is de laatste jaren enorm opgepoetst. Restaurants laten ieder seizoen weer zien dat wild niet oubollig is, maar juist hip en trendy. Wild heeft in de vrije natuur geleefd, het vlees heeft daardoor veel smaak en is ook... lees verder

  • Rösti

    Het is wintertijd, tijd ook voor comfort food. Voor mij zijn dat gek genoeg vaak aardappelgerechten. Een lekker romige en dikmakende gratin, een heerlijk smeuïge puree met veel boter erdoor. Gepofte aardappel met zure of gewoon met een klont boter en wat zout. Maar het... lees verder

  • Andijviestamppot

    Het is nu echt herfst, het is buiten echt koud en er waait een gure wind. Echt tijd voor stamppot! Heel traditioneel misschien, maar tegelijkertijd ook eigentijds en duurzaam. Je bespaart energie omdat je voor stamppot alles in één pan... lees verder

  • Peren met chocola

    Je mag geen appels met peren vergelijken! Ook culinair gezien niet, al worden ze vaak wel in een adem genoemd. Voor mij zijn het twee echt verschillende vruchten met ieder een heel eigen smaak. Appels zijn knapperig, stevig... lees verder

  • Appeltaart

    Oktober is de appelmaand bij uitstek, want juist in de vroege herfst worden in ons land de meeste appels geoogst. En appels net van de boom zijn echt veel lekkerder dan appels die al een tijd in een appelpakhuis liggen. Hoe goed... lees verder

  • Gedroogde paddenstoelen

    Als je nu door het bos loopt zie je overal paddenstoelen. Van die echte rood met witte stippen, geheimzinnige elfenbankjes, mooi bolle boleten en ook paddenstoelen die veel weg hebben van cantharellen en het misschien... lees verder

  • Druivengelei

    Achter in de tuin, een beetje verborgen, staat een blauwe druif. Bijna elk jaar vergeet ik dat deze er staat en maken kwetterende vogels mij er op attent dat de druiven rijp zijn. Maar dit jaar was ik de vogels te snel af en heb ik trossen... lees verder

  • Schol

    September is 'scholmaand'. Niet zo gek, want schol is in het najaar - en dat is het gezien het weer wel - op zijn zwaarst en ook op zijn lekkerst. Schol is een echte Noordzeevis. Een ovale platvis, die je makkelijk herkent aan... lees verder

  • Honing

    Vorige week kreeg ik van onze buurman in Frankrijk een potje honing 2010. Vers geslingerd uit raten uit zijn eigen bijenkasten. Eind juni had hij mij uitgebreid verteld hoe zijn bijen de nectar uit de acacia- en kastanjebloemen uit de buurt... lees verder

  • Geroosterde paprika

    Een nieuwe maand met nieuwe kansen. Ik gok op een prachtige nazomer met volop zon en warme dagen. Om nog in volle teugen te genieten van al het goeds dat september ons te bieden heeft. Paprika's bijvoorbeeld zijn er... lees verder

  • Tomatentijd

    Het is tomatentijd! Dat zie je duidelijk aan de enorme bergen tomaten die nu in de groentewinkel en supermarkt liggen. En ook foto's in de krant van het afgelopen week gehouden 'tomatengooifeest' in het Spaanse... lees verder

  • Aubergine

    Aubergine wordt vaak in één adem genoemd met tomaat, paprika en courgette, maar komt niet zoals deze andere groenten uit Amerika. Aubergine vindt zijn oorsprong precies aan de andere kant van de wereld, namelijk in India... lees verder

  • Nieuwe aardappelen

    Eind maart ergens heb ik een paar oude en sterk uitgelopen biologische aardappelen in een hoekje van de tuin geplant. Gewoon om ze niet te hoeven weggooien en om eens te kijken wat er van zou komen. Nou, ze... lees verder

  • Picknickbrood

    Het weer is wel wat minder, maar zeker niet gek. Heerlijke temperaturen om er op uit te trekken op de fiets of met een sloepje het water op te gaan. Met een picknick mee wordt het helemaal feest. De tijd van gesmeerde... lees verder

  • Courgettebloemen

    Als je zoals ik een pompoenplant en een courgetteplant in de tuin hebt staan, kun je nu culinair aan de slag met die prachtige grote bloemen. Vooral de pompoenplant heeft veel meer bloemen dan er pompoenen aan... lees verder

  • Karnemelk in de keuken

    Karnemelk is een dorstlesser bij uitstek. Zeker bij dat aanhoudend warme weer van de afgelopen weken. Van een glas lekker koude karnemelk kikker je weer helemaal op. Ook lekker - en nog gezond ook! - in zomerse shakes en... lees verder

  • Rode bieten

    Terug van vakantie stonden de rode bieten in mijn tuin er vorige week glorieus bij. Ik kon meteen oogsten en culinair aan de slag. Want dat kan met rode bieten. Tenminste met rauwe rode bieten. Jarenlang hebben rode bieten... lees verder

  • Witte koolsalade

    Het is echt saladeweer! Want wie heeft er nu met deze warmte zin in warm eten. Zonnige, luchtige salades met lekker veel groenten zijn nu veel meer op hun plaats. Dan denk je natuurlijk in eerste instantie aan knapperige... lees verder

  • Couscous salade

    Wat is er met dit mooie zomerweer leuker dan gezellig lang tafelen met vrienden. Met z'n allen aan een lange tafel onder een grote boom voor een beetje schaduw. En op tafel grote schalen met eten. Geen ingewikkeld... lees verder

  • Ratatouille

    Het is zomer! Niet alleen meteorologisch gezien, ook het weer is eindelijk echt zomers. Tijd dus voor echte zomergroenten! Tomaten, paprika, courgette en aubergine. Dit mediterrane kwartet hoort gewoon bij de zomer. Natuurlijk... lees verder

  • Varkenshaas

    Vergeten groenten zijn helemaal hip, maar over vergeten vlees hoor je nooit. Niet dat ik hier het eten van veel vlees wil propageren. Integendeel, ik ben niet zo'n vleeseter. Maar als ik dan vlees eet, ga ik ook voor goed vlees. En niet voor goedkope kiloknallers. Want... lees verder

  • Venkelsalade

    Ik ben gek op venkel. De prachtig bleekgroene knollen - of eigenlijk verdikte stengelvoeten - met de heldergroene stelen en veerachtige blaadjes doen me onweerstaanbaar aan Italië en vakantie denken. Italië is namelijk hét venkelland... lees verder

  • Komkommersalade

    Zo lekker als dit weekend wordt het deze week helaas niet, maar toch vragen de inmiddels eindelijk hogere temperaturen om lichter en frisser eten. Bij ons is op warme dagen komkommer populair. Lekker tussendoor en... lees verder

  • Peultjes

    Aan de peultjes in mijn tuin kun je echt zien, dat de natuur dit jaar wat achterblijft. De plantjes zijn nog geen vijftien centimeter hoog, terwijl ze eigenlijk al in bloei hadden kunnen staan. Voorlopig moet ik het dus nog even... lees verder

  • Kropsla

    Dit keer een ode aan kropsla in al zijn varianten. Een gewone krop sla is in zijn originele vorm ook al bijna een vergeten groente. Wie haast heeft of gewoon makkelijk wil doen, grist snel een zak gemengde sla uit het koelvak. Daarmee... lees verder

  • Paarse asperges

    Half mei is de tijd om je te buiten te gaan aan asperges. Hoewel dit koude voorjaar de asperges wel parten speelt. Ze groeien nu eenmaal harder als het lekker warm is. Dus wie weet wordt het de komende week beter! Bij de... lees verder

  • Worteltjestaart

    Door flauwe grapjes over konijnen die bij de bakker worteltjestaart bestellen - 'Vies hè?' - , doen mensen altijd wat lacherig als je ze worteltjestaart voorzet. Je ziet ze dan denken: 'Dit is een grap, dit kan niet serieus zijn'. Maar al bij... lees verder

  • Paksoi

    Dit keer eens geen vergeten groente in de hoofdrol, maar juist een relatieve nieuwkomer. Tenmin-
    ste bij ons, want in China kennen ze paksoi al eeuwen. Paksoi heeft inmiddels ook bij ons een vast plaatsje in het groenteassortiment... lees verder

  • Koolrabi

    Het kan zomaar zijn dat je nog nooit een koolrabi gezien hebt. Want jarenlang was deze groente slechts sporadisch te koop. En opeens liggen er weer volop koolrabi's in de winkel. Waarschijnlijk in het kader van de populariteit... lees verder

  • Tonijnsalade

    Ik ben gek op tonijn. Maar door alle berichten over uitsterven door overbevissing ben ik de laatste jaren wat huiverig om deze vis te kopen, zowel vers als uit blik. De blauwvintonijn is al niet meer te redden en ook de geelvintonijn... lees verder

  • Maaltijdsoep

    Soep kan altijd! Als fijn voorgerecht, als opkikker tussendoor en zeker ook als maaltijd. Vroeger was het heel gewoon om zaterdag soep met brood te eten. En dat was nog voor de opkomst van de maaltijdsoep in de jaren... lees verder

  • Rivierkreeftjes

    Jaren geleden - toen gepelde rivierkreeftjes hier nog nauwelijks te koop waren en ongepelde kreeftjes alleen in restaurants als vrolijke felrode garnering op de zijkant van borden lagen - ben ik eens op rivierkreeftjesjacht... lees verder

  • Eiersalade

    Dit jaar kondigden de kippen bij ons het voorjaar aan. De natuur liet nog niets merken, we hadden nog dagelijks te maken met kou en sneeuw, maar opeens lagen er weer eieren in het hok. Dus eten we nu al weer weken heerlijk... lees verder

  • Cupcakes

    Eindelijk is het echt lente. Meteorologisch gezien en gelukkig de laatste dagen ook qua temperatuur. Dat mag ook wel, want het is alweer bijna Pasen. Om in de sfeer te komen blader ik een aantal culinaire tijdschriften... lees verder

  • Curry

    Maart en april zijn moeilijke maanden. Niemand heeft nog zin in echt winter eten - hoe koud soms ook nog is - maar voor lichtere en zomerse gerechten is het eigenlijk nog wat vroeg. Ik maak deze tijd vaak lekker pittige, oosterse... lees verder

  • De grillpan

    Elk decennium heeft zijn eigen pan. In de jaren tachtig was de hapjespan helemaal hip, in de jaren negentig de wok en nu is de grillpan aan de beurt. Op het eerste gezicht een gewone koekenpan, maar dan met ribbels op de... lees verder

  • Crumble

    Met alle aandacht voor vergeten groenten en fruit, komt er ook weer belangstelling voor oude gerechten. Zo zie ik opeens overal recepten voor van die lekker ouderwets Engelse crumbles: ovenschoteltjes van vers fruit... lees verder

  • Kippenbouten

    Ik houd woord! In mijn eerste column van dit jaar vertelde ik over mijn voornemen dit jaar echt bewuster te gaan koken. En dat doe ik! Ik at al niet echt veel vlees, maar nu kook ik zeker twee tot drie keer in de week zonder vlees... lees verder

  • Chili con carne

    De kou houdt ons nog stevig in zijn ban! Maar na ruim twee maanden stamppot, erwtensoep en andere Hollandse winterkost snak ik naar iets pittigers. Dus heb ik vorige week voor het eerst in jaren maar weer eens chili con... lees verder

  • Chocolademousse

    Aanstaande zondag is het weer Valentijnsdag. Voor veel jonge geliefden reden voor een intiem feestje met z'n tweetjes. Samen genieten van roze, rood, rozen en… chocola. Chocola in de vorm van een overheerlijk toetje als... lees verder

  • Hartige taart

    Als afwisseling op zware winterkost maak ik graag af en toe zo'n heerlijke hartige taart. Ideaal als tv-dinner voor in het weekend of juist als exquise gerecht als je gasten krijgt. Makkelijk voor te bereiden en de oven doet het... lees verder

  • Gedroogde zuidvruchten

    Gedroogde zuidvruchten zijn bezig met een heuse comeback, ook in ons land. Vroeger werd het overschot aan in de zomer geoogst fruit gedroogd als appeltje voor de dorst in de winter. Toen dat niet meer nodig was... lees verder

  • Witlof

    Het koude weer heeft ook invloed op de aanvoer aan verse groente. Dat was op de Franse markt waar ik vorige week was duidelijk merkbaar. Het was daar toen net zo koud als in Nederland, misschien zelfs nog iets kouder... lees verder

  • Koken uit de kelder

    De winterkou houdt ons als we de voorspellingen mogen geloven voorlopig nog wel even in zijn greep. Ik geniet daarvan en maak als het even kan heerlijke wandelingen door prachtig sneeuwlandschap. Maar die kou en... lees verder

  • Minder vlees

    En dan opeens is het weer gewoon januari. Zo'n eerste week in het nieuwe jaar is altijd even wennen. Goede voornemens krijgen wel of geen vorm; de extra kerstkilootjes moeten er in ieder geval weer af. Maar dit jaar heb ik me... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.