Marquise au chocolat
Clara ten Houte de Lange
Afgelopen week stond bij mij in het teken van chocola. Een vriendin die een chocoladeparty voor haar verjaardag organiseert, vroeg mij om een paar recepten. Voor mij een goed excuus om weer eens in mijn chocoholic-kookboeken te duiken en me te verlekkeren aan al die heerlijkheden. Natuurlijk heb ik mijn eigen favorieten; voor chocolademousse met gember en voor chocoladebrokken met gedroogde cranberry's kun je me 's nachts wakker maken. En mijn vrienden worden heel blij als ik de Fairtrade chocoladetaart uit ons Keukenboekje maak. Al bladerend was ik - met oog op de naderende kerst - ook stiekem op zoek naar een niet te moeilijk nagerecht, dat je al een paar dagen van te voren kunt maken. Zo stuitte ik in een prachtig boek dat ik ooit van een Australische collega kreeg op het recept van Marquise au chocolat. Dit is een terrine van stevige chocolademousse. Er zijn talloze recepten van in omloop, maar dit recept heeft tot voordeel dat er geen rauwe eieren in verwerkt worden, zodat je het met een gerust hart een aantal dagen of zelfs nog langer van te voren kunt maken zonder bang te zijn dat er misschien darmproblemen van komen. Het perfecte toetje voor kerst dus. Om daar zeker van te zijn, heb ik de Marquise nog diezelfde dag gemaakt. Natuurlijk met een paar culinaire vrijheden van mijn kant: een beetje meer likeur en een deel van de chocolade vervangen door chocolade met roze peperkorrels . Een Marquise in een klein cakeblik met een inhoud van ongeveer een liter is voldoende voor tien tot twaalf personen. Bekleed de vorm met plasticfolie om het storten makkelijker te maken. Verwarm om te beginnen een halve liter melk tot het kookpunt. Klop in een kom de dooiers van zes grote eieren met 100 gram fijne tafelsuiker tot een schuimige, bleke massa en voeg al kloppend de warme melk toe. Verwarm het mengsel au bain marie en laat het al roerend binden tot een romige vla. Breek terwijl de vla afkoelt 500 gram pure chocolade (70% cacao) in kleine stukjes en laat ze met 250 gram roomboter in een pan met een dikke bodem op heel zacht vuur al roerend smelten. Laat de chocolade iets afkoelen en meng deze dan in een dunne straal al roerend door de vla tegelijkertijd met twee tot vijf eetlepels likeur. In het recept stond chocoladelikeur of koffielikeur, maar een sinaasappellikeur is natuurlijk ook heerlijk. Ik heb voor bij de roze peperkorrels gekozen voor crème de cassis. Schenk het mengsel in de cakevorm en laat de Marquise opstijven. In de diepvriezer als je dit overheerlijke chocoladetoetje nog dezelfde avond wilt proberen. En als je wat meer geduld hebt in de koelkast. Dan moet je zeker een dag wachten! Serveer de Marquise in plakken en garneer met toefjes room of een coulis van frambozen. Ik kan bijna niet wachten tot het kerst is!Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2011
-
Huzarensalade
Oudejaarsavond is een avond van tradities. Gezellig samen spelletjes doen en lachen om de oudejaarsconferences, met een schaal vol oliebollen en appelflappen op tafel. En om twaalf uur champagne met een paar... lees verder
-
Lamsbout uit de oven
Voor mij wordt het dit jaar de relaxste kerst ever! Zoals elk jaar komt mijn hele familie op kerstavond bij elkaar - dit jaar bij ons thuis - en verdelen we de taken. Mijn aandeel is dit jaar meteen ook het klapstuk: een prachtige lamsbout... lees verder
-
Marquise au chocolat
Afgelopen week stond bij mij in het teken van chocola. Een vriendin die een chocoladeparty voor haar verjaardag organiseert, vroeg mij om een paar recepten. Voor mij een goed excuus om weer eens in mijn chocoholic... lees verder
-
Zalmpastei
Deze eerste winterweek stevenen we na Sinterklaasavond met volle vaart af op kerst. Voor mijn gevoel gaan we dat met z'n allen wat soberder vieren dan de afgelopen jaren. En is gezellig samenzijn weer belangrijker dan... lees verder
-
Zelf zuurkool maken
Eigenlijk wilde ik deze column wijden aan het initiatief van 'antipakjesavond' op 5 december waar ik helemaal achter sta. Ik ben niet tegen een veelheid aan cadeautjes op 5 december - mits voorzien een gedicht - maar ik heb wel iets... lees verder
-
Kleurige wortels
Het wordt een vrolijk jaar voor het paard van Sinterklaas met niet alleen oranje wortels, maar ook gele, witte en zelfs paarse en rode wortels! Nu veel 'vergeten groenten' inmiddels weer vaste grond onder de voeten hebben, blijkt dat... lees verder
-
Eendenbouten
In Zuid-West Frankrijk zijn de seizoenen nog echt in het leven geïntegreerd. Op de markt en in buurtwinkeltjes kun je er eigenlijk alleen seizoensproducten kopen en ook in grote supermarkten is er duidelijk veel aandacht voor het seizoen. De herfst is in deze... lees verder
-
Appelmoes
Zoals waarschijnlijk iedere culinaire professional ben ik voor familie en vrienden de vraagbaak als het aankomt op koken. Dan leg ik uit dat groot vlees het lekkerst wordt als je het bij lage temperatuur in de oven bereidt en natuurlijk... lees verder
-
Pompoenpizza
Het is grappig om te zien hoe een groente als pompoen in een paar jaar tijd van 'onbekend maakt onbemind' uitgroeit tot een vrij gewone groente, die vanaf september tot in maart gewoon in de supermarkt ligt. Je hebt vaak... lees verder
-
Walnotentaart
Het is een fantastische herfst om - zoals onze vroege voorouders al deden - je eigen kostje bij elkaar te verzamelen en te plukken. En natuurlijk ook om met andere liefhebbers te ruilen. Ik heb alweer heel wat zelf geplukt en gekregen... lees verder
-
Borsjtsj
Leuke reisjes zijn voor mij altijd weer een bron voor culinaire ontdekkingen. Vorige maand was ik een paar dagen in St. Petersburg met een groep echte cultuurliefhebbers. Museum in, museum uit, wandelen in en om de prachtigste... lees verder
-
Membrillo
Het is een goed vruchtenjaar. Ook voor kweeperen! Bij mijn buurvrouw hing de boom dit jaar echt vol prachtige kweeperen. Eenmaal geplukt tien kilo totaal. Zelfs na royaal uitdelen, bleven er voldoende kweeperen over om met zijn... lees verder
-
Granaatappel
Afgelopen week zag ik voor het eerst dit jaar weer granaatappels. Goudrood en glanzend lagen ze in het schitterende najaarzonnetje buiten bij de Turkse winkel, hoog opgestapeld in hun kratten. Te verleidelijk om daar aan voorbij... lees verder
-
Hazelnoten
Het wordt een goed notenjaar. Op de radio hoorde ik al iets over een vroege en overvloedige walnotenoogst. Onze stoep ligt na de laatste storm echt bezaaid met beukennootjes en afgelopen weekend heb ik op ons garage... lees verder
-
Stoofpotten
Culinair gezien is de herfst een boeiend seizoen. Met weer heel andere producten dan in de zomer. Appels, peren, druiven, noten, paddenstoelen en in de loop der weken ook meer en meer echte herfst- en wintergroenten als pastinaak, pompoen, knolselderij en spruitjes. Heerlijk... lees verder
-
Hartige peren
Het is niet alleen appeltijd, maar ook perentijd! Perenbomen bloeien meestal in de tweede helft van april met een uitloop tot in mei. Afhankelijk van het ras kunnen dan in september, oktober de vruchten geoogst... lees verder
-
Franse appeltaart
Vorige week kreeg ik van een vriendin een paar kilo appels uit eigen tuin. Dat betekent dat de herfst nu echt nabij is en het tijd wordt voor weer heel andere producten dan in de zomer: druiven, peren, noten en appels dus. Wat doe je... lees verder
-
Paddenstoelen
De wisselvallige zomer heeft één voordeel: het is een prachtig paddenstoelenjaar. Dit weekend in het bos heb ik genoten van al die verschillende paddenstoelen, waaronder ook veel boleten. Ik heb ze keurig laten staan... lees verder
-
Les crudites d'été
De afgelopen weken heb ik vakantie gevierd in Frankrijk en ook dit keer weer genoten van het lekkere eten daar. Dat begint al op de markt, waar de 'producteurs' zelf hun oogst verkopen. Je koopt dus vanzelf producten van het... lees verder
-
Mosselen
Mosselen met friet of op z'n Frans 'Moules Frites' is echt zo'n vakantiegerecht voor op een terras. Met prachtig weer en een koel glas witte wijn. Helaas werkt het weer deze zomer niet mee, maar dat betekent nog niet dat we niet van een heerlijk maaltje mosselen kunnen... lees verder
-
Zomergroente
Felgele en knalrode paprika's horen bij de zomer. Net als courgette en aubergine. Je kunt ze tegenwoordig het hele jaar door kopen, maar het zijn en blijven echt zomergroenten. Met hun knallende kleuren zijn ze een bron van... lees verder
-
Zelf sambal maken
Ik wilde het deze week eigenlijk hebben over vis op de barbecue, maar het weer werkt nog niet echt mee. Het lijkt me meer weer te worden voor een creatief middagje in de keuken. Zelf sambal maken is dan een leuk culinair vakantiewerkje... lees verder
-
Hummus
Vakantie betekent lekker relaxen en makkelijk doen. Met een lekker wijntje in de zon en al pratend de borrel laten overlopen in het echte eten. Zet de tafel vol lekkere tapas of mezze (deze zijn ook tegenwoordig overal kant-en-klaar... lees verder
-
Tabouleh
Ook dit wisselvallige weer van de laatste weken heeft zijn goede kanten. Er is weer water genoeg en je geniet intens van die zonmomenten tussen de buien door. Op mooie dagen vier ik de zomer dubbel met een heerlijke zomermaaltijd buiten. Met een tafel... lees verder
-
Komkommers
Het leuke van zelf groente telen zijn de verrassingen. Zoals de vijf komkommers die ik vorige week van één komkommerplant geoogst heb. Dubbel leuk, omdat vorig jaar mijn komkommerplant het volledig liet afweten... lees verder
-
Fruitsoep
Het is vakantietijd. Tijd om te relaxen, van de zon te genietenen om de tijd te nemen voor leuke marktjes - in Frankrijk, Italië, Spanje of gewoon in ons eigen land - en daar vooral de lekkere producten van het seizoen en producten... lees verder
-
Frambozen
Deze week lijkt het er in ieder geval qua temperatuur op dat de zomer echt doorbreekt. Tijd dus voor al dat overheerlijke, sappige rode zomerfruit. Heerlijk voor zomaar tussendoor, maar ook multi-inzetbaar in zowel hartige als zoete... lees verder
-
Lamsoren
Reclame op televisie zap ik liefst zo snel mogelijk weg, maar die reclame vorige week van een aan de weg timmerende supermarkt over lamsoren had bij mij meteen het gewenste effect. Het water liep me in de mond en ik heb de... lees verder
-
Taco's voor het ontbijt
Culinaire tradities komen nog het sterkst tot uiting bij het ontbijt. Voor het warme eten vinden we het leuk om internationaal te experimenteren, maar voor het ontbijt houden we toch vast aan onze bruine boterham met kaas. Net zoals... lees verder
-
Gevulde courgette
Nog een paar weken en het is weer echt zomer. Dat merk ik ook al aan de groenten in mijn tuin. De courgettes beginnen al aardig te groeien. Ik verheug me op de eerste eigen courgettes. Het is inmiddels traditie dat ik die vul... lees verder
-
IJstaart
Er zijn van die gerechten waar je echt jaren niet van hoort en dan opeens zijn ze er weer. Neem nu de ijstaart. Ik krijg meteen visioenen van gezellige verjaardagetentjes in de jaren zestig van de vorige eeuw. Die werden steevast... lees verder
-
Zalmtartaar
Het kan soms gek lopen met echte klassiekers als pesto, carpaccio en ook steak tartare. Het originele gerecht gaat ten onder aan de naam, die nog slechts een verwijzing is naar de bereiding. Van de originele ingrediënten hebben nog weinig mensen weet. Overigens... lees verder
-
Wraps
We mogen niet klagen dit voorjaar met al die mooie, vaak zomerse dagen. Ik ben alweer helemaal ingesteld op lekker licht 'zomereten' en varieer er lustig op los met kleurige salades, lichte pastagerechten met lekker veel... lees verder
-
Hippe Hollandaise saus
Ik grijp niet vaak terug op mijn eigen recepten, gewoon omdat ik altijd alweer met spannende nieuwe gerechten bezig ben. Maar er zijn uitzonderingen. Zo maak ik elk jaar in het aspergeseizoen wel een keer asperges met... lees verder
-
Gepocheerd ei
Voor mij gaat er niets boven een lekker gepocheerd eitje bij het ontbijt. Vooral een goede Egg Benedict (een gepocheerd eitje op warme toast met ham en Hollandaise saus) is niet te versmaden. En voor een zacht gepocheerd ei op... lees verder
-
Asperges uit de oven
Zijn we er net van doordrongen dat je echt groenten uit het seizoen moet eten, neemt de natuur een loopje met ons. Vieren we Pasen in zomerse sferen en zijn groenten hun tijd ver vooruit. Neem nu asperges. Normaal... lees verder
-
Trifle
Gedachten maken soms rare sprongen! Waar ik ook aan denk, ik kom altijd bij iets lekkers uit. Afgelopen week zat ik in de tuin te genieten van het voorjaar en moest onwillekeurig denken aan aardbeien en direct ook aan de lekkere trifles die mijn moeder vroeger... lees verder
-
Kwarktaart
Soms maak ik, in een nostalgische bui, nog wel eens kwarktaart. Op verjaardagsfeestjes in de jaren zeventig en tachtig vorige eeuw was kwarktaart een enorme hit. Lekker slank en je had geen oven nodig! Eigenlijk dus een mooi... lees verder
-
Köfte
Niets Hollandser dan een ouderwetse gehaktbal zou je denken. Menigeen kan met verrukking over de lekker sappige gehaktballen van vroeger praten, die dan met een zekere liefkozing 'Oma's gehaktballen' worden genoemd. Onze gehaktballen zijn nog steeds populair... lees verder
-
Gevulde kipfilet
Ik ben een bewuste kipeter. Dat wil zeggen dat ik bewust kies voor kippen die een goed leven hebben gehad. Dan kom je automatisch uit bij biologische kip. Het leven van biologische kippen is echt een stuk beter dan van... lees verder
-
Geroosterde kool
Vorige week maandag was ik in Oostende bij 'the Flemish Primitives'. Een inmiddels jaarlijks terugkerend culinair event waar tal van Europese topkoks met elkaar op het toneel staan te koken. En vooral ook samen staan te praten over eten en proeven van elkaars... lees verder
-
Brandnetelsoep
Nu ik eindelijk warmer wordt, ben ik weer veel in de tuin te vinden. Ik heb grootse plannen voor mijn moestuin dit jaar. Maar voordat ik daaruit kan oogsten zijn we nog wel een paar weken verder. Daarom was ik blij verrast toen... lees verder
-
Omelet
Onze kippen voelen haarfijn aan dat de lente er aankomt. Van november tot in februari leggen kippen normaal gesproken geen eieren. En dan in februari, als de dagen duidelijk gaan lengen, raken ze langzaam weer aan de leg. Eerst... lees verder
-
Griekse en Turkse yoghurt
Toen ik begon met recepten ontwikkelen was zure room helemaal hip. Dikke room met maar 20% vet. Ideaal voor een romige touch aan koude gerechten. Wat later - zo midden jaren tachtig vorige eeuw - kwam crème fraîche uit... lees verder
-
Bulgur
Als je net zoals ik genoeg hebt van stamppotten en andere Hollandse winterkost, wordt het tijd je blik te verruimen en eens met andere ingrediënten aan de slag te gaan. Met bulgur bijvoorbeeld. Bij ons nog vrij onbekend, maar in... lees verder
-
Schorseneren
Er zit duidelijk lente in de lucht. Het is 's morgens alweer vroeger licht en af en toe hoor je ook al vogels fluiten. Maar toch, de echte lente laat nog wel even op zich wachten. En van frisse lentegroenten is nog helemaal geen sprake... lees verder
-
Gerookte makreel
Makreel is populairder dan ooit. Vooral gerookte makreel doet het goed. Vorig jaar hebben we met z'n allen 30% meer makreel gegeten dan de jaren daarvoor. Dat kan gelukkig ook zonder schuldgevoel, want makreel hoort tot de weinige... lees verder
-
Spareribs
Een kleine, niet representatieve steekproef in mijn vriendenkring bevestigde mijn eigen gevoel. Spareribs worden direct geassocieerd met barbecueën en met van die restaurants waar je je onbeperkt te buiten mag gaan aan... lees verder
-
Chocoladepudding
Tijdens het opruimen van mijn archief, een paar weken geleden, stuitte ik op mijn recept - of liever het recept van mijn moeder of misschien wel van mijn oma - voor chocoladepudding. En opeens zag ik mezelf weer als kind glunderend... lees verder
-
Uiensoep
Uiensoep is voor mij het 'comfort food' bij uitstek. Soep die je op koude, gure en druilerige dagen weer helemaal warm en gelukkig maakt. De eerste keer dat ik uiensoep at, was in Parijs. Op de plek waar je ook uiensoep hoort... lees verder
-
Goulash
Ik maak veel gebruik van internet, maar soms is het heerlijk om weer eens uitgebreid in de boeken te duiken. Tijdens zo'n culinaire reis in mijn boekenkast doe ik vaak verrassende herontdekkingen. Zo stuitte ik vorige week... lees verder
-
Hollandse pot
Dit jaar is het wel heel direct gewoon januari. Tijd om even te wennen is er niet. Het werk start weer op, kinderen moeten meteen deze week weer naar school en zelfs treinen rijden weer volgens hun gewone schema. Na alle... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.