Verse mierikswortel
Clara ten Houte de Lange
Met de opkomst van de Nordic Cuisine komen er ook weer andere ingrediënten op je pad. Mierikswortel bijvoorbeeld. Tot voor kort alleen geraspt te koop in kleine potjes, maar nu toch ook steeds vaker vers. Ik heb echt al jaren een mierikplant in mijn kruidentuin staan, maar groef slechts sporadisch een stuk wortel op. Nu betrap ik me erop dat ik meer en meer mierikswortel in het eten verwerk. En niet alleen de verse wortel, maar in het voorjaar en vroege zomer ook de frisse jonge blaadjes. De mierik is net als de mosterdplant en alle koolsoorten een plant uit de familie der kruisbloemigen en wordt vooral in Scandinavië en Oost-Europa gekweekt voor de grote penwortel. Deze lange en harde 'mierikswortel' heeft een ruwe lichtbruine schil en van binnen wit vlees, dat als je het raspt een heel pittige, aromatische licht zure smaak heeft. In Scandinavië wordt versgeraspte mierikswortel vooral verwerkt in romige sauzen en boter voor bij visgerechten. In Engeland eten ze de pittige geraspte mierikswortel bij geroosterd vlees. Mierikswortel wordt altijd koud verwerkt, omdat de pittige smaak verdwijnt zodra je de geraspte wortel verwarmt. Een lekkere mierikswortelroom is zo gemaakt en doet het goed bij gerookte zalm, een lekker gebakken visje, geroosterde grote garnalen en ook bij koud vlees als rosbief, mooi gesneden ham en kalfsrollade. Rasp een stuk mierikswortel op een fijne rasp tot je zo'n twee tot drie eetlepels hebt. Klop 125 milliliter slagroom stijf en meng er de geraspte mierikswortel met twee tot drie eetlepels mayonaise door. Breng het sausje op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en voeg nog wat fijngehakte dille of dragon toe. Met wat zeekraal of waterkers erbij maak je zo in een handomdraai een leuk voorgerechtje. Voor een wat slankere versie kun je de slagroom vervangen door zure room of Griekse yoghurt. Een andere bekende combinatie is mierikswortel met geraspte appel. Net als room verzacht ook appel de erg pittige smaak van mierikswortel een beetje. Roer eens een of twee eetlepels geraspte mierikswortel en een geraspte appel door een basisvinaigrette van het sap van een halve citroen en 100 ml walnootolie. Dit s een heerlijke dressing voor een lunchsalade van romainesla, veldsla, geraspte (rauwe) bietjes en plakjes avocado. Als je van echt pittig houdt, kun je nog een mals jong blaadje van de mierikplant in fijne reepjes snijden en door de salade mengen. Serveer de salade in wijde kommen en garneer met plakjes gerookte zalm, stukken gerookte makreel of dunne plakjes geroosterde kip. Met mierikswortel smaakt zo’n salade weer eens heel anders!Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2012
-
Lichte hapjes
In de laatste weken van het jaar lijkt het wel of de versnelling een paar tandjes hoger staat. Iedere keer weer neem ik me voor vooral relaxt de kerst in te gaan en te genieten van elkaar en van het lekkere eten. En elk jaar kom ik die laatste... lees verder
-
Groot vlees
En dan is het opeens toch de een na laatste week van het jaar. Hoog tijd om eens over het kerstmenu te gaan nadenken. Ik heb me voorgenomen dit jaar niet te ingewikkeld te doen en vooral te gaan genieten van een relaxte kerst... lees verder
-
Appeltjes uit de oven
December is altijd een rare maand. Sinterklaas is nog niet vertrokken of de kerst kondigt zich al aan. Ik ben nog niet zo ver, ik heb minstens een week nodig om om te schakelen. Maar nu met die sneeuw begint het wel te kriebelen... lees verder
-
Pakjesavond
Het eten komt op vijf december vaak op de tweede plaats. Er moeten nog surprises worden afgemaakt, een laatste gedicht geschreven en natuurlijk moeten er op het laatste moment nog enkele cadeautjes worden gekocht. Er is dus... lees verder
-
Speculaastaart
Ongelofelijk hoe snel het jaar al weer naar zijn einde loopt. Vanaf het moment dat Sinterklaas in zijn stoomboot arriveert is het gedaan met de rust en moeten we ons door de feestdagen heen zien te laveren. Met om te beginnen... lees verder
-
Boerenkoolchips - vervolg
Het is niet mijn stijl om over iets te blijven doorzeuren, maar dit keer wil ik toch echt nog even terugkomen op de boerenkoolchips van vorige week. Want na de teleurstelling van mijn experimenten, ben ik vol goede moed opnieuw aan... lees verder
-
Boerenkoolchips
Zoals vorige week beloofd, deze keer meer over boerenkoolchips of op z'n Amerikaans 'Kale Crisps'. De culinaire trend - of hype? - nu in New York en omstreken. Al hebben ze daar op dit moment waarschijnlijk wel wat anders aan hun hoofd. Maar een half jaar... lees verder
-
Hippe groenten
Groenten zijn in een paar jaar tijd van ondergeschoven kindje opeens helemaal hip. Zelfs in restaurants spelen groenten nu al vaak een hoofdrol. De grote stukken vlees maken langzamerhand plaats voor kleurige en... lees verder
-
Herfst
Herfst in de Périgord is voor mij een culinair feestje. Zo hoorden we aan zoemende wespen, nog voor we het zagen, dat de vijgenboom bij de buren vol hing met heerlijk rijpe vijgen. Goed voor een week lang genieten van verse vijgen... lees verder
-
Runderstoofpot uit de oven
Ik kook maar zelden wat ik van tevoren bedacht heb, ook als ik heel gestructureerd met een vast omlijnd plan en een doordacht boodschappenlijstje keurig koop wat er op dat lijstje staat. Als de ingrediënten eenmaal op mijn aanrecht... lees verder
-
Stoofpeertjes
Terwijl ik deze column schrijf, staat er op mijn fornuis een grote pan stoofpeertjes te pruttelen en dringt er een heerlijk zoete geur mijn neus binnen. Pure nostalgie! Mijn gedachten dwalen naar de keuken van mijn oma, die in de herfst... lees verder
-
Paddenstoelensoep
Het is echt herfst, het ene moment stroomt het van de regen en waait het, het andere moment is het stralend herfstweer. Tijd voor een lange boswandeling en genieten van de prachtige kleuren en hier en daar al een eenzame... lees verder
-
Appeltijd
Zaterdag was ik even op onze Streekmarkt, die vanwege 'De Week van de Smaak' extra druk was. Dit jaar is Amersfoort, waar ik woon, 'Hoofdstad van de Smaak' en dat betekent een week lang veel aandacht voor goed en lekker eten... lees verder
-
Gevulde pompoen
Vorige week deed de zomer al een stap achteruit en nu is het daadwerkelijk herfst. Geen straf, want ondanks het vaak minder mooie weer heeft de herfst culinair gezien veel te bieden. Een schat aan fruit en groenten, paddenstoelen... lees verder
-
Quinoa
Na pasta, rijst, couscous en bulgur zie je nu ook steeds vaker quinoa. Al is quinoa wel een geval apart. Je eet en bereidt de piepkleine platte korreltjes op dezelfde manier als rijst en couscous. En toch is quinoa een heel ander product... lees verder
-
Kies voor smaak
Dat was me het weekje wel met al die debatten. De lijsttrekkers stonden elkaar elke avond weer tot de tanden toe bewapend zenuwachtig grijnzend vanachter hun kleine tafeltjes af te troeven. Wat een verspilde moeite. Waarom heeft... lees verder
-
Maïskolven
Vaak bieden de gekste momenten inspiratie voor een column. Zoals vorig weekend, toen ik met vriendinnen tijdens een wandeling opeens door een smal uitgehakt pad in een maïsveld liep. De metershoge maïsplanten omsloten ons fier... lees verder
-
Snijbonen
Al jaren probeer ik naast sperziebonen ook snijbonen te telen in eigen tuin. Met als resultaat een flinke oogst sperziebonen en maar een of hooguit twee snijbonen. Daar begin je niet veel mee. Maar dit jaar heb ik meer geluk en hebben we... lees verder
-
Courgettes
Een nadeel van op vakantie gaan, is dat bij thuiskomst je groentetuin een heel eigen leven is gaan leiden. Zeker met dat groeizame weer van deze zomer. De tomaten-, courgette-, pompoen- en verschillende bonenplanten groeiden... lees verder
-
Sleedoornbessenjam
In de tuin waar wij nu zijn staan een paar prachtige sleedoornstruiken, die helemaal vol hangen met prachtige paarsblauwe bessen. Je ziet deze struik ook in Nederland veel langs bosranden en weilanden, maar weinig mensen... lees verder
-
Vakantie koken: stoofpotten
Koken is voor mij meer dan alleen lekker eten op tafel zetten. Koken is ook pure ontspanning. Vandaar dat ik het zelfs in de vakantie heerlijk vind om met eten bezig te zijn. Een vakantiedag voor mij kan volledig door eten in beslag... lees verder
-
Vakantie koken: zarzuela de pescado
Over een eenpansgerecht voor op de camping in Spanje moest ik wat langer nadenken. Paella bereiden kun je beter aan de Spanjaarden zelf over laten. 'Andar de paella' - paella eten - is in Valencia een feestelijke gebeurtenis... lees verder
-
Vakantie koken: risotto
Als we gaan kamperen, doen we het ook goed. Het liefst op een rustige boerencamping. In zo'n klein koepeltentje met alleen het hoognodige mee. Om te koken alleen een klein gaspitje, een goede pan en een minimum aan keuken... lees verder
-
Vakantie koken: Provençaalse vissoep
En dan is het opeens alweer vakantietijd. Om mij heen worden auto's gepakt en caravans in orde gemaakt voor de grote uittocht naar het zuiden. Want daar is het lekker warm! Heerlijk twee of drie weken genieten van zon, zee en strand... lees verder
-
Sla
De sla in mijn tuin doet het dit jaar wonderbaarlijk goed. De piepkleine plantjes die ik in mei in de grond heb gezet zijn uitgegroeid tot prachtig grote kroppen. Zonder dat zoals voorgaande jaren de slakken zich er te goed aan deden of dat... lees verder
-
Puntpaprika's
Ondanks - of misschien juist dankzij - de vele regen floreert mijn groentetuin dit jaar. Vooral de courgettes, slaplanten en rucola doen het goed, maar ik heb ook al twee groene puntpaprika's geplukt. Misschien... lees verder
-
Olijfolie
Olijven horen voor ons net als tomaten, aubergines en paprika's bij de zomer. En toch zijn olijven - net als appels en peren - echt herfstvruchtjes. Alle olijven beginnen groen en kleuren in oktober/november naar bruin of paars en... lees verder
-
Koude soep
Voor ons is soep vaak een warme opkikker. In warme landen zien ze dat anders. Daar eten ze soep juist vaak koud. Als frisse opkikker zeg maar, om de warmte te kunnen weerstaan. En ook hier zie je in de zomer steeds vaker koude... lees verder
-
Venkel
Sommige groenten inspireren meer dan anderen. Bij het zien van venkel zie ik meteen beelden van heerlijk zomerse gerechten voorbij flitsen, ik ben echt gek op venkel. Venkel is een plant uit de familie der schermbloemigen met een... lees verder
-
Frambozen voor licht comfort food
Aardbeien luiden in mei het roodfruitseizoen in, maar nu in juni wordt het tijd voor frambozen! Voor mij 'comfort food' bij uitstek. Alleen al het zien van deze tere en prachtig rozerode vruchtjes maakt me gelukkig. En dan de smaak... lees verder
-
Fruitige ontbijtjes
Na regen komt zonneschijn! Dat mooie weer opeens is even schakelen, maar ik zit meteen in mijn zomermodus met lekkere salades of koude soepjes bij de lunch en fruitige ontbijtjes. Ik ben niet zo'n ontbijtmens, maar al dat fleurige... lees verder
-
Scholfilet
Ik las ergens het bericht dat vorige week het eerste kistje schol geveild is. In de eerste maanden van het jaar wordt er vanwege de paaitijd nauwelijks nog op schol gevist. Zo kunnen de vissen zich ongehinderd voortplanten... lees verder
-
Asperges
Mei is de aspergemaand. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk. En gek genoeg zijn ze daar even trots op hun Franse asperges van eigen bodem, als wij op onze Hollandse asperges. Op de markt waar ik een paar dagen... lees verder
-
Scheermessen
Vorige week was ik druk bezig met een culinaire productie over onder andere scheermessen, of mesheften zoals ze hier wat officiëler heten. Er borrelden meteen herinneringen bij me op over zondagse strandwandelingen... lees verder
-
Rabarbercrumble
Ondanks de kou van de afgelopen weken staat mijn rabarberplant er al fris en vrolijk bij. Ik kan deze week mijn eerste maaltje rabarber wel oogsten voor heerlijke rabarbercrumble. Ook bij de groentewinkel is al rabarber van de volle grond... lees verder
-
Verse mierikswortel
Met de opkomst van de Nordic Cuisine komen er ook weer andere ingrediënten op je pad. Mierikswortel bijvoorbeeld. Tot voor kort alleen geraspt te koop in kleine potjes, maar nu toch ook steeds vaker vers. Ik heb... lees verder
-
Nordic koken in IJsland
Net terug uit New York borrel ik over van culinaire inspiratie. Ik was daar voor een culinair congres en heb in een kort tijdsbestek veel heel bijzondere mensen, meningen en gedachten voorbij zien en horen komen. Vooral de workshop... lees verder
-
Kip in de oven
Deze week schrijf ik vanuit mijn vakantieadres in Frankrijk. Daar is koken altijd extra leuk, vooral omdat je het eten van zo dichtbij kunt halen. Bij de ene buurman, die schapen houdt, koop ik vaak lamsvlees. Maar daar is het nu nog iets... lees verder
-
Paastaart
Komend weekend is het alweer Pasen. Voor ons de gelegenheid om met de familie te brunchen. Genieten van lekkere hapjes met ei en daarna heerlijk relaxt bijkletsen met koffie en taart. Zelf taart bakken is de trend van dit... lees verder
-
Verse bagels
Zo tegen Pasen krijg ik de lentekriebels. Tijd voor een ouderwetse grote schoonmaak. Met ramen en deuren tegen elkaar open ben ik dan dagenlang aan het poetsen. Tegelijkertijd ruim ik ook mijn hoofd op. Leg gedachten... lees verder
-
Scharrelkip uit de oven
Deze week wordt het echt lente! En het weer is er naar, zonnig en best wel warm. Lekker om de tuin weer op orde te brengen en te beginnen met het groenteplan voor de komende zomer. Als ik zo bezig ben, scharrelen onze... lees verder
-
Wraps met raapsteeltjes en eiersalade
Het wordt nu toch wel echt lente, elke week wordt het net iets warmer. En vorige week zag ik alweer de eerste bosjes raapstelen in de winkel liggen. De enige echte lentegroente die je al vroeg in het voorjaar kunt kopen. Tot een paar jaar... lees verder
-
Hartige groentetaart
Vorige week op 1 maart is de meteorologische lente begonnen en je merkt duidelijk dat ook de echte lente in aantocht is. Het is alweer veel langer licht en 's morgens word ik gewekt door het gefluit van vogels. Maar echt groen wil het... lees verder
-
Groentesoufflé
Carnaval is voorbij, de vastentijd begonnen. Vanaf Aswoensdag veertig dagen vasten tot aan Pasen. Dit vasten was de laatste decennia vrijwel geheel naar de achtergrond verdwenen, maar nu hoor je weer meer en meer mensen... lees verder
-
Koken met bier
Het wordt een weinig culinaire week. Een groot deel van Nederland is vertrokken richting de wintersportgebieden of richting de zon en het zuiden van het land is in de ban van carnaval. Van oorsprong een feest van vooral veel... lees verder
-
Zuurkoolsoep
'T kan vriezen, 't kan dooien. Geen Elfstedentocht, maar wel een week met heerlijk vriesweer. Iedereen die het ijs op wilde heeft vorige week zijn hart op kunnen halen. Nu is de ijspret voorbij, maar de winter nog niet... lees verder
-
Ouderwetse kruidkoek
Wie had dat nu kunnen denken? Dat we in een week tijd van bijna lente officieel in een koudegolf terecht zouden komen, met alle dagen prachtig vriezend weer en nachten met wel vijftien graden vorst. En ook de komende week... lees verder
-
Spruitjesstamppot
Jippie, het wordt toch nog winter! Zoals het er nu naar uitziet, komt de temperatuur deze week niet boven het vriespunt uit en gaat het 's nachts zelfs flink vriezen. Dus wie weet, kunnen aan het eind van de week de... lees verder
-
Knolselderij
Het wil dit jaar niet zo met de winter. En als het buiten niet koud en guur is, heb ik ook geen zin stevige stamppot of andere zware wintergerechten. Dan ga ik toch liever voor wat lichtere kost. Van alle wintergroenten is vooral knolselderij geschikt voor wat... lees verder
-
Winterwortel
Januari staat voor mijn gevoel culinair een beetje stil. De eerste weken staan nog in het teken van lijnen en gezond eten, maar daarna ontstaat er een soort vacuüm. Dan raken we met z'n allen culinair gezien in een soort winterdipje... lees verder
-
Grapefruit
Een nieuwe jaar, een nieuw begin. De eerste week was het nog even wennen en afkicken van de feestdagen. Maar deze week ga ik weer eens aan mijn gezondheid werken. Normaal eet ik redelijk gezond, maar zo tegen de kerst... lees verder
-
Hollandse winterkost
2012 begint wel heel abrupt, zonder extra dagje vrij. Met kinderen in huis heb je misschien nog een week respijt, maar voor alle anderen begint het gewone leven gewoon weer op maandag 2 januari. Misschien wel kenmerkend voor het komende jaar... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.