Risotto met rode bietjes
Clara ten Houte de Lange
Soms hangt een recept gewoon in de lucht. Niet zo heel lang geleden stelde ik iemand voor een risotto met rode bietjes te maken. Echt zo'n knal rozerode risotto. Dat leek me zo fleurig met dit steeds zo grauwe weer. En helemaal leuk voor als je iets te vieren hebt met Valentijn. Mijn idee werd niet met gejuich ontvangen, maar bleef toch in mijn hoofd rondspoken. En wat gebeurt er, afgelopen week stuitte ik zeker drie keer op een knalroze risotto met bietjes. In een restaurant, op de cover van een nieuw kookboek en een collega die ook op het idee gekomen was. Dat kan geen toeval zijn, het hangt gewoon in de lucht! En het is nu natuurlijk de goede tijd voor rauwe rode bietjes. Daarom heb ik gisteren gewoon uit de losse pols een heerlijke knalrode bietenrisotto gemaakt. Een aanrader! Als vrolijke noot op een sombere dag en ook als feestelijk hoofdgerecht met bijvoorbeeld gegrilde zalm of gebakken grote garnalen. En helemaal niet moeilijk. Begin met de bietjes: schil voor vier personen twee middelgrote rauwe rode bietjes (samen zo'n 500-600 gram) en snijd ze in blokjes van een halve centimeter. En zorg dat je een liter zelfgemaakte of biologische kippenbouillon hebt klaar staan. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een redelijk grote pan met een dikke bodem en smoor de bietjes en een gesnipperde ui drie tot vier minuten op heel zacht vuur. Roer er 250 gram risottorijst (arborio) door en bak ze al omscheppend tot alle korrels rondom diep rood glanzen. Voeg dan een theelepel gemalen kaneel met een theelepel gemalen komijn, een eetlepel geraspte sinaasappelschil en 2 eetlepels fijngehakte verse oregano toe en maal er royaal verse peper boven. Dan schenk je er een ruim glas, zo'n 100-150 ml, niet te zware rode wijn bij en laat het geheel zachtjes sudderen tot de wijn verdampt is. Voeg een flinke scheut van de bouillon toe en laat de rijst in achttien tot twintig minuten op zacht vuur gaar sudderen, terwijl je blijft roeren. Voeg steeds als het geheel te droog wordt weer een scheut bouillon toe. Roer er na vijftien minuten 150 gram fijne diepvries doperwtjes - nog bevroren - door en verwarm de risotto nog drie tot vijf minuten. Roer tot slot een flinke klont roomboter erdoor en breng de risotto op smaak met wat balsamicoazijn. Serveer de risotto in warme diepe borden en garneer met dun geschaafde pecorinoflinters of wat verkruimelde geitenkaas en verse oreganoblaadjes. Deze knalroze risotto doet het ook prima met een mooi gepocheerd eitje of zoals al gezegd een stukje zalm of gebakken garnalen. Om helemaal vrolijk van te worden!Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2014
-
Feestelijke peulvruchten
Tja, wat moet je met deze week, die oud begint en nieuw eindigt. Het is te laat om over oliebollen en frivole oudjaarsbuffetjes te schrijven, maar nog te vroeg om al over te gaan tot de werkelijkheid van alle dag. Zeker met oud & nieuw zo... lees verder
-
Pavlova
De beste manier om kerstdruk te vermijden is de taken eerlijk verdelen. Daar zijn mijn dochters enorm goed in. De een vindt koken leuk, de andere niet. Dus verzorgt de een het hoofdgerecht en de andere de borrel. En ik mag het toetje maken... lees verder
-
Kerst: groot vlees
Wat gaan die laatste paar weken van het jaar toch altijd snel. Over een week zitten we al genoeglijk rond de kerstdis en over twee weken klinken we op het nieuwe jaar. Voor het eerst in jaren ligt het accent in de magazines en reclame... lees verder
-
Kastanjes en kastanjesoep
De komende week breng ik het huis in kerstsfeer en maak ik kerstmenu's. Daarbij houd ik vooral ook in te gaten dat het boodschappen doen en het koken niet te veel tijd kost. Ik vind het een sport om van het gewone in een handomdraai toch iets bijzonders te maken... lees verder
-
Sinterklaasavond
Het zachte weer deze herfst heeft ons zand in de ogen gestrooid. Opeens is het december en koud! En realiseer ik me dat het vrijdag al 5 december is en er Sinterklaas gevierd gaat worden. Met alle hectiek die daarbij hoort, van surprises maken... lees verder
-
Carbonades Flamandes
Het kan raar lopen als je op zoek bent naar een recept. Toen het opeens zo koud was, kreeg ik onbedwingbare zin in runderlapjes en wilde een recept van jaren geleden weer eens maken. In mijn hoofd een ovenschotel van dunne plakjes... lees verder
-
Kruidnoten
Zelf Sinterklaassnoepgoed maken is hipper dan ooit. Ik ga me deze week storten op de kruidnootjes en heb ook taaitaai en marsepein op het programma staan. Maar eerst de kruidnootjes, die kun je leuk met de kinderen samen maken... lees verder
-
Boerenkoolsalade
Afgelopen week stond bij mij in het teken van boerenkool en het ontwikkelen en testen van hippe boerenkoolrecepten. Want ja, boerenkool is hip en trendy! In de VS, Australië en andere vooruitstrevende westerse landen is boerenkool... lees verder
-
Zelfgemaakte bonbons
Zoals beloofd deze week meer over chocolade en het maken van bonbons. Ik ben gek op chocolade! Vooral op de extra pure chocolade met een cacaogehalte van zo'n 76-80%. De chocolade met 90% cacao vind ik toch te bitter... lees verder
-
Chocoladebrokken
Wie zelf boeken maakt, moet ook zelf de boer op om die boeken te promoten. De afgelopen weken stond ik daarom op beurzen en in winkels. Met de boeken natuurlijk. Maar ook met leuke hapjes om te laten proeven hoe lekker gezond... lees verder
-
Herfstcrumble met hartige granola
Dit wordt zo'n echte herfstweek met veel wind en regen. Tijd om ook qua eten om te schakelen naar lekker warme herfstgerechten. Zo vind ik crumbles bijvoorbeeld heerlijk herfstachtig comfort food! Zoete appel-bramencrumble of een perencrumble... lees verder
-
Herfstgroenten
Ik vind de herfst een heerlijk seizoen. Met weer echte herfstproducten die om een originele bereiding vragen. Van die stevige herfstgroenten bijvoorbeeld met die krachtige aardse smaken: pompoen, pastinaak, knolselderij... lees verder
-
Druiven plukken
Eén van de eerste dingen die we doen zodra we in de Perigord zijn, is wijn halen bij Chateau La Renaudie, een landelijk gelegen wijnchateau midden in de Pécharmant: een piepklein wijngebiedje vlak boven Bergerac... lees verder
-
Kweeperen en witte bonen
Officieel is het nu herfst, maar daar merk ik hier in de Perigord nog bijna niets van, het is buitengewoon warm en zonnig. Alleen op de markt was het duidelijk herfst, met paddenstoelen, pompoenen, kastanjes en verse witte bonen... lees verder
-
Quinoa in drie kleuren
We hebben de 50+ beurs overleefd. Het was een intensieve week met voortdurend leuke gesprekjes over gezond eten, havermout en quinoa. Over havermout had iedereen een mening. Velen liepen onze stand huiverend voorbij... lees verder
-
Hartige granola en knapperige crackers
Wij staan deze week met Lekker Lang Jong op de 50+ beurs! Natuurlijk om onze boeken te promoten, maar ook om bezoekers van de beurs te inspireren en ervan te overtuigen dat gezond eten verrassend lekker kan zijn. Gezond en puur eten maakt echt het verschil... lees verder
-
Bloemkool gewoon?
Heel Nederland is weer aan de slag. Naar school en aan het werk, je merkt aan alles dat ons leven weer in gewone doen raakt. Waren er vorige week nog wat opstartproblemen, nu zijn we alweer gewend. Traditioneel is ook in de culiwereld... lees verder
-
Verse maïskolven
Ik ben gek op maïs. En dan bedoel ik natuurlijk verse maïs. Je kunt me wakker maken voor een lekker warme corn on the cob met wat zoute boter. Vooral als ze zo van de barbecue komen. Maar ook met de verse korrels kun je heerlijke gerechten maken... lees verder
-
Paprika's en goulashsoep
Wat een weer! Ik ben vorige week een paar keer flink nat geworden in zo'n plotselinge hevige regenbui. En het ziet er niet naar uit dat het deze week echt beter gaat worden. Misschien wordt het al wel tijd voor zo'n lekker stevige herfstsoep... lees verder
-
Laat zomerfruit en wilde zwijnen
Het einde van deze mooie zomer lijkt in zicht. Het is opeens kouder en we hebben hier in Frankrijk te kampen met heftige onweersbuien. Maar ook de overvloed aan laat zomerfruit dat hier in het wild groeit, is opeens allemaal tegelijk rijp... lees verder
-
Tomaten-, paprika- en sperziebonentijd!
Midden augustus is de toptijd voor tomaten en paprika's! En net nu gooit Rusland de grenzen voor land- en tuinbouwproducten uit Europa dicht. Echt vervelend voor onze tuinders en boeren. Maar ook voor de Russen zelf... lees verder
-
Lamsschouder met abrikozen
Vakantie staat voor mij gelijk aan lekker eten. Genieten van plaatselijke lekkernijen en verse producten van de markt. In tegenstelling tot veel mensen maak ik in de vakantie juist wel werk van het eten. Iets speciaals als gevulde makreel... lees verder
-
Verse abrikozen met Monbazillac
Het is hier in de Dordogne echt abrikozentijd. Overal op de markten en in losse kraampjes langs de weg zie je kisten vol aromatisch geurende abrikozen. Vaak is er keus uit verschillende soorten en staat er ook een... lees verder
-
Courgettespaghetti
Het is booming business in mijn groentetuin. Het vochtig warme weer veroorzaakte een ware groei-explosie. We hebben al een hele week uit de tuin gegeten: peultjes, doperwtjes, koolrabi, broccoli en natuurlijk sla en rucola... lees verder
-
Flammkuchen en quiche Lorraine
Het is weer voorbij en ook dit keer is het niet gelukt. Even leken we er heel dichtbij en we kunnen dan ook trots zijn op wat ons Oranjeteam gepresteerd heeft. We vallen dit jaar van het ene sportevenement in het andere... lees verder
-
Nog meer oranje
Wat was dat zenuwslopend spannend. Zelfs zonder televisie, want ik zit echt in de middle of nowhere ergens in Frankrijk zonder televisie en radio. Maar ook daar ontkom je er niet aan. De appjes van vrienden maakten me zo nieuwsgierig... lees verder
-
Oranjehapjes
Lieve hemel, dat was spannend! Kantje boord en op de valreep, de spanning werd hoog opgevoerd. Jammer voor Mexico, maar ‘wij’ zijn door. De eerste stap in deze knock-out fase is gezet. Op naar de kwartfinale tegen Costa Rica komende zaterdag. Heel... lees verder
-
Chili con carne met bonen
Ik heb weinig met voetballen, maar de oranjegekte op straat, enthousiaste gesprekken en het gejoel dat je tijdens de wedstrijden tot in de tuin hoort, werken aanstekelijk. Dus stiekem houd ik het toch wel een beetje bij... lees verder
-
Taart met rood zomerfruit
Het leuke van vakantie is dat het uiteindelijk ook weer heerlijk is om thuis te zijn. Zeker als het ook hier mooi weer is en je groentetuintje er ondanks het vele onkruid toch echt goed bijstaat. En dat er tot mijn verrassing in de frambozen... lees verder
-
Picknicken
Onze vakantie zit er bijna op, met de laatste dagen gelukkig van dat heerlijke weer dat we hier in Frankrijk gewend zijn. Dat maakt alles leuker. Van forel halen bij de plaatselijke forellenvijver tot geitenkaas halen bij de... lees verder
-
Verse sardientjes
Geluk zit in kleine dingen, echt lekker eten ook! Als je op vakantie bent bijvoorbeeld in verse sardientjes die je opeens bij de visman op de markt ziet liggen. Mijn culinaire brein maakt dan een sprongetje van blijdschap en draait direct... lees verder
-
Lamsvlees met tuinbonen
We genieten op ons stekkie in Frankrijk weer heerlijk van wat dit land ons te bieden heeft. De eerste dag is altijd feest. Dan gaan we langs de buurman die schapen houdt, om een half lam te bestellen. En vervolgens door naar de markt... lees verder
-
Coeur de Boeuf
Na regen komt zonneschijn! Deze week kunnen we weer genieten van zomerse temperaturen en misschien wel buiten eten. Ik krijg meteen weer zin in zomerse gerechten met tomaat. Ik ben echt gek op tomaat, mits ze smaak hebben... lees verder
-
Borage
Het is groeizaam weer, zullen we maar zeggen. In het weekend heb ik tussen de buien door mijn groentetuin eindelijk op orde gebracht. Door de hectiek rond het verschijnen van ons nieuwe boek was dat er nog niet van gekomen... lees verder
-
Asperges en aardbeien
Mei staat voor mij voor genieten van aardbeien en asperges. Natuurlijk op Moederdag, dan staat er traditioneel asperges met ham, eieren en botersaus op het menu met voor toe aardbeien met slagroom. Maar ook op... lees verder
-
Vers van de markt
We zitten een weekje in Frankrijk om bij te komen van alle hectiek rond het verschijnen van mijn nieuwe boek ('Lekker Havermout! Quinoa! En meer...') en genieten hier met volle teugen. Alleen al voor de zaterdagse markt in Bergerac ga ik hier graag naar toe... lees verder
-
Een nieuw kookboek
Het wordt een spannend weekje, dat begint met wachten. Wachten tot er een grote vrachtauto onze straat in rijdt met het nieuwe kookboek waar Nelleke van Lindonk en ik de afgelopen maanden enthousiast aan gewerkt hebben... lees verder
-
Garnalenceviche
Aankomend weekend is het Pasen. Ik zou nu eigenlijk over eieren moeten schrijven, maar daar is alles al over geschreven in de supermarktmagazines en andere culinaire tijdschriften. Voor mij geen ontbijtgefrutsel meer met Pasen... lees verder
-
Guacamole
Net terug van een intensieve reis door Mexico wil ik een lans breken voor guacamole. Jarenlang dé dip op borrels en feestjes, maar de afgelopen jaren ingehaald door hummus en andere Arabisch getinte dips en daardoor wat naar de achtergrond verdrongen... lees verder
-
Chilaquiles
Een reislustige dochter heeft zo haar voordelen, je kunt haar met enige regelmaat bezoeken in weer een ander ver vreemd land. Dit jaar was het Mexico! Voor mij niet echt onbekend, want jaren geleden heb ik samen met mijn... lees verder
-
Slasoep
Niet te geloven, er is bijna ongemerkt al weer een kwart van 2014 voorbij. En dus is het nu ook volgens de astronomische kalender echt lente. Tijd dus voor lekker licht lente-eten: sla! Over salades heb ik het vorige week al gehad... lees verder
-
Salades & dressings
Nu het echt lente is, wil ik ook genieten van lekker licht lente-eten en vooral ook lunchen met luchtige lentesalades. Daar blijf ik lekker fit bij! Met een duik in de koelkast en een greep uit de schaal met tomaten en zo kan ik altijd wel een kleurige salade maken... lees verder
-
Vissoep
Dit wordt een week met een gouden randje. Mijn weer-app laat alleen maar zonnetjes zien! Daar moeten we van genieten. Lekker het bos in, genieten van knoppen die openspringen en vogels die elkaar aftroeven in vrolijk lentegezang... lees verder
-
Terug van weggeweest: radijsjes
Grappig hoe die radijsjes - na jarenlang uit de gratie geweest te zijn - er weer helemaal zijn en ons culinair zo weten te prikkelen dat je echt verstelt staat wat er met die kleine, knapperige rozerode balletjes allemaal kan... lees verder
-
Witlofvariaties
Ik heb zo'n zin in lekker knapperige lentegroenten, maar die hebben natuurlijk nog even tijd nodig om te groeien. De eerste echte lentegroenten zijn er meestal pas vanaf half april. Ik vind witlof dan altijd een goede tussenoplossing... lees verder
-
Engelse fruitcake
't Was een stormachtig weekje. Hier, maar vooral in Engeland, waar het water gewoon niet meer weg kan. Al vier weken lang niet en het einde is nog niet in zicht. De beelden op televisie tonen een ander Engeland dan dat ik me van idyllische... lees verder
-
Blini met roze topping
Arme Vladimir, doet hij zo zijn best er een leuk feestje van te maken, krijgt hij de hele wereld over zich heen. Ik hoop dat het helpt! Ik loop al een week te prakkiseren hoe ik alle kleuren van de regenboog in één gerecht zo kunnen... lees verder
-
Risotto met rode bietjes
Soms hangt een recept gewoon in de lucht. Niet zo heel lang geleden stelde ik iemand voor een risotto met rode bietjes te maken. Echt zo'n knal rozerode risotto. Dat leek me zo fleurig met dit steeds zo grauwe weer. En helemaal... lees verder
-
Kikkererwten
Nu het dan toch wat kouder wordt, wordt het tijd voor wintereten. En dan denk ik aan lekkere stoofpotten en soepen met gedroogde peulvruchten. Oer-Hollandse erwtensoep, bruine bonensoep, linzenstoofpot, of iets lekkers met kikkererwten... lees verder
-
Warme curry's
Het is nog steeds geen winter voor stevige stamppotten. Die zijn alleen lekker als het buiten guur en koud is en natuurlijk vooral als het flink vriest. Dan kan je lichaam wel wat stevige kost gebruiken, maar nu met deze bijna lenteachtige temperaturen... lees verder
-
Zeewier
Januari week drie alweer, dus tijd voor iets nieuws. Zeewier om te eten! Hoewel nieuw? In Japan wordt al 10.000 jaar zeewier gegeten. Voor ons gaat een heel nieuwe wereld open als je je in zeewier verdiept. De wieren die overal langs kusten... lees verder
-
Portobello's met boerenkool
Het wordt niets met deze winter. Ik zie in de weersvoorspellingen voor deze week zelfs temperaturen van rond de 12-13 °C staan. Geen weer dus voor stevige boerenkoolstamppot en andere echte wintergerechten... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.