Hartige banketletters
Clara ten Houte de Lange
En ja hoor, het is weer december! Er staat ons een maand vol feesthectiek te wachten. Mijn agenda puilt werkelijk helemaal uit met werk en andere leuke dingen die echt vóór kerst gedaan moeten worden. Deze week staat in het teken van Sinterklaas. Dat feest krijgt met een kleinzoon van drie-en-half opeens weer een heel andere dimensie. Schoentje zetten en zelf kruidnoten bakken vindt hij een feest, en pakjesavond superspannend! En wij zijn natuurlijk met z'n allen bezig er voor hem een onvergetelijk feest van te maken en zijn geloof niet te schenden. Van echt eten komt het die avond niet, dus heb ik bedacht dat ik de groente maar verstop in zelfgemaakte banketletters. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg kun je die heel makkelijk zelf maken. De vulling krijgt meer smaak als je deze al een tot twee dagen van tevoren maakt. Ik heb dit jaar een zoete wortelvulling en een hartige boerenkoolvulling voor ogen en als ik zin heb misschien ook nog een pepernotengehaktvulling. Voor de zoete wortelvulling rasp je om te beginnen 150 gram winterwortel. Maal dan in de keukenmachine 150 gram blanke amandelen fijn en voeg 150 gram suiker met de geraspte wortel, de geraspte schil van een onbespoten sinaasappel en een beetje kaneel of gemberpoeder toe. Meng alles tot een stevige massa, voeg als het te kruimelig blijft een scheutje sinaasappel toe. De boerenkoolvulling maak ik op basis van gierst. Fruit hiervoor fijngehakte knoflook en wat ras-el-hanout in wat olijfolie, roer er 100 g gierst met wat zout en 200 ml water door en kook de gierst in 12 minuten gaar. Overgiet intussen 300 gram panklare boerenkool royaal met kokend water, zodat deze slinkt. Laat goed uitlekken en meng de boerenkool daarna met geraspte citroenschil en 2-3 eetlepels losgeklopt ei door de gare gierst. Voor de gehaktvulling meng je heel simpel 500 gram rundergehakt met 75 gram fijngemalen kruidnootjes, wat sinaasappelrasp, zout en naar smaak rozijnen of stukjes gedroogde abrikoos. Voor een lekker pittige smaak kun je op de dag dat je de banketletters maakt nog wat fijne preiringen door het gehakt mengen. Kneed alle vullingen goed door tot ze wat plakkerig worden. Verpak ze in een koelkastdoos en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Op de dag van Sinterklaas maak je dan de banketletters. Dat is een fluitje van een cent en kan gewoon tussen het dichten door. Afhankelijk van de grootte van de letter laat je 6-10 plakjes balderdeeg ontdooien. Leg alle ontdooide plakjes deeg naast elkaar op het werkvlak, plak de randen met een beetje water op elkaar vast en druk de naden goed dicht. Verdeel een lange reep vulling over het deeg en rol het deeg rond de vulling. Druk de uiteinden dicht en vorm de rol op een met bakpapier beklede bakplaat tot een letter naar keuze. Bestrijk met losgeklopt ei en bak de letter in een voorverwarmde oven van 200 °C in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat die goede Sint maar komen...Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2015
-
Blini met zalm
Het is week 53, dus we hebben bijna een week extra dit jaar! Heerlijk om wat lekker lui te rommelen en leuke dingen te doen. En mijn werkkamer eens goed opruimen voor een frisse start in 2016! Tijdens dat opruimen kwam ik in een hoge
... lees verder -
Vrolijke bijgerechten
Zoals ik al eerder schreef, maak ik het me dit jaar lekker makkelijk met kerst. Dus schuif ik gewoon net als vorig jaar een stuk groot vlees in de oven om dat heerlijk langzaam te laten garen. In mijn column van precies een jaar geleden zie je hoe je dat doet
... lees verder -
Witte kerst-soep
Deze week wordt het menens met de kerstvoorbereidingen, het huis in kerststemming brengen en bedenken wat we de kerstdagen zullen gaan eten. En... alvast zoveel mogelijk maken, zodat vooral ook een gezellige kerst wordt
... lees verder -
Kerstcake
Zo, het sinterklaasfeest zit er weer op. Op naar de volgende ronde: kerst. Als je ziet wat ik over heb is dat bijna jammer. Nog een hele zak kruidnoten, speculaas, chocoladeletters, wat marsepein en vooral ook wortels, die mijn kleinzoon... lees verder
-
Hartige banketletters
En ja hoor, het is weer december! Er staat ons een maand vol feesthectiek te wachten. Mijn agenda puilt werkelijk helemaal uit met werk en andere leuke dingen die echt vóór kerst gedaan moeten worden. Deze week staat in het... lees verder
-
Comfortfood: polenta
Het ging vrij lang goed, maar nu is het echt herfst. Met veel wind, gure regen en zelfs winterse buien. Weer om binnen te blijven en je te concentreren op comfortfood. Eten dat je van binnen lekker warm maakt en je troost... lees verder
-
Omelette aux cèpes
Vorige week woensdag was het 11 november. Bij ons vieren kinderen dan Sint Maarten en komen met lampionnen langs voor snoep. In Frankrijk wordt dan tot in het kleinste dorpje herdacht dat op 11 november 1918 een einde kwam... lees verder
-
Doe meer met havermout
Deze keer een column over gezond eten. De kranten staan er voortdurend bol van. Vorige week heeft de Gezondheidsraad zich erover uitgesproken in de nieuwe 'Richtlijnen goede voeding 2015'. Dit doet de raad tegenwoordig elke... lees verder
-
Koken met sherry
Het is elke week en elke dag wel de week of dag van iets. En deze week is het de week van de sherry. Want sherry is bezig met een revival! Na lange tijd te zijn weggezet als drankje voor ontevreden huisvrouwen, meisjesstudenten en Engelse snobs... lees verder
-
Parelgort
Parelgort is weer helemaal hip. Je vindt het in restaurants overal op de kaart, vaak omgetoverd tot vrolijke salade of smeuïge risotto. Het verhaal begint een beetje saai te worden: parelgort is opnieuw zo'n vergeten ingrediënt
... lees verder -
Oesterzwammen
Het is paddenstoelentijd! Voor ons culiclubje de tijd om eens bij Rotterzwam te gaan kijken. Daar telen ze oesterzwammen op koffiedik. Dat doen ze het hele jaar door, maar dit kwam toevallig zo uit. Rotterzwam is gevestigd in het Tropicana... lees verder
-
Mijmeren over kastanjes
Zaterdagmorgen staat bij mij in het teken van wandelen. Samen met mijn wandelvriendinnen stappen we dan - weer of geen weer - anderhalf tot twee uur flink door en praten intussen lekker bij. Afgelopen zaterdag was het zulk mooi... lees verder
-
Geroosterde hazelnoten
Afgelopen week was ik met collega-culi's op stap in Noord-Italië. Sfeersnuiven en nieuwe ideeën opdoen. We begonnen op de World Expo in Milaan, de wereldtentoonstelling die deze keer geheel gewijd is aan eten in al zijn facetten... lees verder
-
Carne de membrillo
Het enige lichtpuntje in deze veel te vroege herfst is de kweeperenboom in de tuin van mijn buurvrouw, waar ik vanuit mijn werkkamer op uitkijk. Tientallen knalgele zonnetjes schijnen mij nu al een paar weken tegemoet. Maar ook daar is het einde in zicht... lees verder
-
Schol uit de oven
Soms komen dingen mooi samen. Net toen ik het onderwerp voor deze column aan het bedenken was, kwam via de mail een persbericht over schol binnen. Een bijna vergeten visje! Jammer, want schol heeft zo'n heel eigen fijne smaak... lees verder
-
Peren
Het wil dit jaar niet zo met die heerlijke nazomer, die september vaak nog voor ons in petto heeft. We stevenen gewoon regelrecht op de herfst af. Niet erg, de herfst heeft ook veel goede kanten. Zo komt de nieuwe oogst appels en peren uit eigen land eraan... lees verder
-
Broccoli
Na zo'n lange zomervakantie is het altijd even wennen, maar nu zit iedereen toch wel weer in zijn normale patroon van werken, naar school gaan, sporten en andere clubjes. Als vanzelf gaan we dan ook weer wat gewoner en gezonder eten... lees verder
-
Pittige honing
Het is weer voorbij, die mooie zomer... Tenminste volgens de meteorologen, die vinden dat het per 1 september herfst is. Voor mij begint de herfst nog altijd rond 23 september, als de dag en de nacht even lang zijn en de zon zich terugtrekt naar... lees verder
-
Verveine
Weer thuiskomen is eigenlijk net zo leuk als op vakantie gaan. Alles is, net als op vakantie, weer een beetje nieuw. Het leukste vind ik mijn groentetuin, daar vind ik verrassing na verrassing. Mijn kasje is overwoekerd door een enorme pompoenplant... lees verder
-
Oogstweek
Aan alles komt een eind, ook aan een mooie zomer in Frankrijk. Deze laatste week staat hier in het teken van oogsten. Niet alleen de boeren zijn zich daarop aan het voorbereiden, ook ik zit vol plannen om rond ons huis te oogsten! Dit jaar zitten onze zelf geplante walnoot en... lees verder
-
Forel
Dat de Fransen levensgenieters zijn is bekend. Zeker als ze vanaf 1 augustus massaal op vakantie gaan in eigen land, leven ze een paar weken echt als God in Frankrijk. Ik heb niet het idee dat er dan zelf veel gekookt wordt. Tussen de middag zitten... lees verder
-
Kleurige tomaten
Augustus is de maand voor tomaten. Dat merk je normaal niet zo, alleen als je een tomatenplant in de tuin hebt staan en het weer werkt mee. Dan kleuren alle tomaten min of meer tegelijk rood. Ook op de Franse markt zie je deze weken meteen dat... lees verder
-
Bonen uit blik
Ik heb het niet zo op zakjes, pakjes, blikjes en potjes. Maar als je op vakantie bent, zijn peulvruchten uit blik of pot een uitkomst. Daarmee bereid je in een handomdraai een lekkere en gezonde maaltijd op maar één pit. Bak bijvoorbeeld blokjes chorizo of andere... lees verder
-
Watermeloen fantasie
Het is hier in Frankrijk zo warm - al weken rond de 35 °C - dat zelfs ik geen zin meer heb in koken. Terwijl ik dat hier juist zo graag doe. Eerst naar de markt en dan met de gekochte ingrediënten aan de slag, mijn fantasie... lees verder
-
Verse mosselen
Het is weer zomervakantie, tijd voor lekker, makkelijk eten. Verse mosselen bijvoorbeeld! Die zijn er vanaf deze week weer volop. Volgens mij is het geen toeval dat het begin van de zomervakantie en de opening van het mosselseizoen... lees verder
-
Verse limonade
Limonade is van oorsprong de naam voor gezoet citroensap, waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse woord 'limonata' dat citroenwater betekent. Zo had je vroeger ook ranja en grenadine, respectievelijk limonade van sinaasappels en granaatappels... lees verder
-
Rood zomerfruit
Er wordt mooier weer beloofd! Met hogere temperaturen! Wie weet, wordt het deze week buiten eten. En genieten van wat de zomer ons te bieden heeft. Ik heb zin in rood fruit! Mijn frambozen- en bessenstruiken laten het nog afweten... lees verder
-
Maigret de canard aux cerises
Het is zomer en het is kersentijd. Van beide is nog weinig te merken. De zomer laat volgens de weerberichten nog zeker een week op zich wachten en de kersen willen ook nog niet zo hard. Het kersenseizoen - normaal in juni en juli - start dit jaar wat later... lees verder
-
Zelfgemaakte kippensoep
Het kan raar lopen. Jarenlang had niemand tijd om zelf bouillon te trekken en nu is zelfgetrokken 'bottenbouillon' het nieuwe superfood! Boordevol mineralen als calcium en magnesium uit de botten en ook collageen. Goed voor je darmen en huid. In New York en andere grote steden is... lees verder
-
Vanille
Soms popt er een ingrediënt in mijn hoofd op en blijft net zo lang hangen tot ik er iets mee doe. Het verwerken in een lekker recept of er een stukje over schrijven. Zo sprak ik vorige week met een culi-collega over de vanilleman, die ik vaak behangen met vanillestokjes... lees verder
-
Salade uit eigen tuin
Na een paar heerlijke weken in Frankrijk gaan we deze week weer over tot de orde van de dag. Werken en onkruid wieden. Mijn kleine groentetuintje ziet groen van het opgeschoten onkruid, dat mijn gezaaide en geplante groenten... lees verder
-
Aardbeienfeest
De Fransen zijn meesters in het praten over lekker eten. Elke morgen wordt er op veel zenders uitgebreid over eten gediscussieerd. Tien tegen één, dat het deze maand vooral over aardbeien gaat. Want we zitten hier al midden... lees verder
-
Tuinbonentijd
Het is weer tuinbonentijd. Tenminste hier in Frankrijk, waar op de markt grote bergen tuinbonen liggen. Voor Nederland is het nog wat vroeg, maar ze er zijn vast al. Ik ben gek op verse, jonge tuinbonen, die zo heel anders smaken... lees verder
-
Zalm uit de oven met asperges
Half mei, aspergetijd! Tegenwoordig is dit witte goud van half april tot eind juni te koop. Bijna iedereen eet asperges op moederdag. Ik maak er een sport van elk jaar een ander leuk aspergegerecht op tafel te zetten... lees verder
-
Kokosolie en bountyballetjes
Gezond eten is een trend die aanslaat. Steeds meer mensen raken er van overtuigd dat je door verstandiger te eten je eigen gezondheid beter in de hand kunt houden en vaak minder medicijnen nodig hebt. Alleen wat is dan... lees verder
-
Zelf pizza bakken
Het wordt een rare week. Eerst is het maandag koningsdag en eten en drinken we alleen oranje. Dan is het voor heel veel kinderen al meivakantie, terwijl het nog april is. Verwarrend, want ook het weer is nog niet echt mei... lees verder
-
Diepvries doperwtjes
Het weer-appje op mijn telefoon zegt dat het deze week echt prachtig weer wordt. 's Nachts nog wat koud, maar overdag veel zon en lekker warm. Echt lente! Afgelopen week ben ik vrijwel dagelijks in mijn postzegelmoestuin aan de slag... lees verder
-
Venkelsoep
Het lijkt erop dat het nu toch echt lente wordt. Nog een beetje Jantje lacht, Jantje huilt, maar wel warmer dan de afgelopen weken. Tijd voor wat lichter lente-eten. Raapsteeltjes, wilde spinazie en ik zag ook een flinke berg mooie venkelknollen... lees verder
-
Hete glutenbrei
Zo'n vijf jaar geleden had nog bijna niemand van gluten gehoord en at iedereen gewoon brood, pasta en koekjes. Inmiddels is de 'gluten free' rage uit de VS en Australië overgewaaid en zijn gluten ook hier in alle media hot topic... lees verder
-
Paasbrood en paastaart
Zoals beloofd ben ik in de traditie van paasbroden en paastaarten gedoken. Geen eenvoudige klus, want de informatie op internet was summier. Gelukkig puilen mijn boekenkasten uit met boeken over eten en werd het een ware... lees verder
-
Eieren: van saus tot taart
Terug van wintersport is het hier opeens echt lente. Lekker weer en overal narcissen in volle bloei. Heerlijk! Ook onze kippen vinden dat het lente is en leggen na een winterstop weer dat het een lieve lust is. Eieren zijn niet voor niets het symbool voor nieuw leven in de lente... lees verder
-
Rösti variaties
Als ik op reis ben, staan mijn culinaire voelsprieten altijd op scherp. Ook tijdens een weekje lekker skiën in Zwitserland. Daar was ik al in geen jaren geweest en dus viel het des te meer op, dat het aanbod duidelijk culinairder was dan ik me nog wist te herinneren... lees verder
-
Prille lente op je bord
De natuur doet er deze week alles aan die naargeestige kwakkelwinter zo snel mogelijk te vergeten. Met zon en temperaturen richting de 15 °C begint het echt lente te worden. Maar aan bomen en struiken is nog geen groen... lees verder
-
Kleur op je bord
Vorige week schrok ik 's morgens vroeg letterlijk wakker van een berichtje op de radio: steeds meer kinderen krijgen zo 'gezond' te eten, dat ze ondervoed raken. Vaak hoogopgeleide ouders schrappen zuivel en granen... lees verder
-
Frittata
Mijn oplossing voor dagen dat ik niet echt wil koken, maar toch wel iets lekkers op tafel wil zetten, is op het ogenblik de frittata: een van oorsprong Italiaans armeluismaal, dat zoals zo veel Italiaanse gerechten de wereld veroverde. Een frittata is niet veel meer... lees verder
-
Griekse yoghurt
Ik ga het hier niet hebben over Griekse toestanden, al is één ding duidelijk: in het zuivel schap wint Griekse yoghurt snel terrein. Hoewel ik nauwelijks zuivel eet en geen melk drink, ben ik een fervent gebruiker van Griekse yoghurt... lees verder
-
Geroosterde bietjes
Soms laat iets je niet meer los. Zo werd ik ruim een week geleden gegrepen door een indrukwekkende uitzending op NPO 2 over de hongerwinter die de Randstad in zijn greep had, nu 70 jaar geleden... lees verder
-
Flensjes uit de oven
Vorig jaar stond in het teken van superfoods, je werd er letterlijk mee om je oren geslagen. Natuurlijk zijn gojibessen, chiazaadjes, hennepzaad en ander vogelvoer, zoals ik vorige week iemand heel treffend hoorde zeggen, gezond... lees verder
-
Zeewiertaart
Vorige week was ik op de Biobeurs, de vakbeurs voor iedereen die biologisch verbouwt en verkoopt. Het was er gezellig en rommelig druk met een mengeling van geitenwollen sokken en hippe bio's die gezond en duurzaam hoog in het vaandel... lees verder
-
4 uur groentesoep
Met dat gure stormweer van de afgelopen weken maak ik vaak lekkere soepjes als lunch of als opkikkertje voor dat overbekende dipje om vier uur 's middags. Helemaal vers en toch in een kwartiertje klaar. Zonder dat daar een pakje aan te pas komt... lees verder
-
Groentechips
Afval is in, dat wil zeggen vooral de discussie erover is een hot topic! 100 gezinnen begonnen dit jaar met een proef of het gaat lukken om 100 dagen lang geen afval te produceren, dat wil zeggen geen restafval. En verder ook zo min mogelijk... lees verder
-
Gewoon gehakt
Zo, de feestdagen zitten er weer op. Nu weer over tot de orde van de dag. Heerlijk, ik geniet altijd van die eerste gewone week in januari, waarin de chaotische feestweken met een borreltje hier en een visite daar weer plaats maken... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.