Zoete-aardappelpuree
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappelen, geschild
- 165 ml amandelmelk of volle melk
- 2 eetlepels kokosolie
Bereiden
Snijd de aardappelen in plakken van ½ cm dik. Let erop dat ze allemaal ongeveer even dik zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Verwarm de amandelmelk met een snuf fijn zeezout in een pan op middelhoog vuur tot de melk begint te koken; doe de aardappelen en de kokosolie erbij.
Leg een deksel op de pan, zet het vuur iets lager en kook 30-40 minuten tot de plakken aardappel heel zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen; roer tussentijds af en toe om. Als het goed is, pruttelt het stoofvocht al die tijd al zachtjes, dus controleer dat en zet het vuur eventueel hoger.
Neem de pan van het vuur en stamp of prak de aardappelen met een stamper of een vork voor een wat grove puree, of met een staafmixer voor een gladde puree. Proef en breng indien nodig op smaak. Eventuele restjes kun je in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal twee dagen bewaren.
Variatietip
Voeg voor een zoetere variant net na het stampen 1 theelepel kaneel- en 1 theelepel gemberpoeder toe.
Opmerking
'Zoete aardappelen zijn ongelooflijk voedzaam en rijk aan bètacaroteen, dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. De subtiele, zoetige smaak wordt snel overschaduwd door te krachtige specerijen of omdat de aardappelen te lang gegaard worden. Door ze in amandelmelk te koken, krijg je een prachtige, romige puree waarin de smaak van de zoete aardappelen helemaal tot zijn recht komt en hun natuurlijke zoetheid wordt benadrukt.' - Alessandra Peters
Kookboek
Het recept 'Zoete-aardappelpuree' is afkomstig uit het kookboek...
De jonge foodie
Alessandra Peters
'De jonge foodie' biedt meer dan 100 heerlijke en voedzame recepten. Alessandra kiest uitsluitend voor verse, seizoensgebonden ingrediënten en kookt... lees verder
© Uitgeverij Carrera