Spaanse aardappeltortilla (basisrecept)

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 650 ml zonnebloem- of arachideolie
  • 750 g aardappels, vastkokend, geschild en in plakjes van een halve centimeter
  • 600 g ui, geschild en in dunne ringen
  • 6 eieren van blije kippen
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiden

Verhit de zonnebloem- of arachideolie in een grote koekenpan met dikke bodem tot deze goed heet is.

Voeg de aardappels en uien toe. Roer goed, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken, en bak circa 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal de pan van het vuur en schep de aardappels en uien op keukenpapier; laat circa 5 minuten afkoelen. Klop intussen de eieren los in een grote kom en doe er een snuf zout bij. Voeg er de afgekoelde uien en aardappels aan toe en meng goed.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met een diameter van ongeveer 20 cm. Bak er het tortillamengsel in op middelhoog vuur, circa 5 minuten.

Gebruik een groot rond bord om de tortilla om te keren en bak de andere kant nog eens 5 minuten. De tortilla hoort in het midden een klein beetje vochtig (rauw) te zijn.

Serveer warm of op kamertemperatuur.

Opmerking

'Een goede Spaanse tortilla hoort nog een beetje rauw te zijn aan de binnenkant. Je kunt de tortilla in puntjes snijden en als mezze eten of als hoofdgerecht serveren met een salade en wat brood erbij.' - Natascha Boudewijn

Kookboek

Het recept 'Spaanse aardappeltortilla (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Share

Natascha Boudewijn

In 'Share' deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit het kookatelier 'de Keuken van Greendelicious', geïnspireerd op de verschillende keukens... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Aardappeltortilla recept tips

Reacties op dit recept

  • WillyEenvoudig maar zéér lekker.

    reageren

  • MaartenBijna driekwart liter olie om 750 gram aardappelen te bakken?

    • BartelIs niet ongebruikelijk, houdt een beetje het midden tussen bakken en frituren. Resultaat is prima, probeer maar...

    reageren

  • ElisabethHeb het toch anders geleerd van mijn Spaanse schoonmoeder.

    • LilianMag ik vragen wat het tortilla recept van je schoonmoeder is?

    reageren

  • JurgenGoed recept maar teveel olie, 65 ml is voldoende.

    reageren

  • EmmyVan een zeer vooraanstaand tapasrestaurant in het Noorden van Spanje las ik dat men daar de aardappels eerst frituurt, dan af laat koelen en verder in de tortilla verwerkt, dus op div. plaatsen in Spanje gebruikt men veel olie. Mijn Spaanse zwager gebruikt een normale hoeveelheid, dus het zal misschien streekgebonden zijn.

    reageren