Romeinse griesmeelgnocchi met kaas (gnocchi alla romana)

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • 20 g plantaardige boter + 2 x 35 g
  • 1 theelepel kurkumapoeder, optioneel
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • 250 g griesmeel
  • 80 g geraspte vegan parmezaan

Bereiden

Breng in een pan 500 ml water en de melk aan de kook. Voeg 20 g boter toe en laat deze smelten. Voeg het zout, de kurkuma en nootmuskaat toe. Klop met een garde alles goed door elkaar.

Voeg dan geleidelijk, onder voortdurend roeren met een garde, het griesmeel toe. Kook het geheel totdat het griesmeelmengsel lijkt op polenta (een dikke pap dus).

Schep het mengsel in een met bakpapier beklede schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Steek er dan met een ronde vorm met een doorsnede van ca. 5 cm schijven uit.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Leg de schijven in een ovenschaal die ingewreven is met 35 g boter. Smelt de overige 35 g boter en besprenkel de griesmeelschijven met de gesmolten boter en de parmezaan.

Zet de gnocchi ca. 20-30 minuten in de oven totdat ze aan de bovenkant goudbruin en krokant zijn.

Extra benodigd

Bakpapier, ronde uitsteekvorm (Ø 5 cm)

Opmerking

De oorsprong van gnocchi alla romana gaat terug tot het oude Rome, waar griesmeel een veel voorkomend ingrediënt was in allerlei gerechten. Er wordt aangenomen dat het gerecht oorspronkelijk werd gemaakt met restjes polenta van griesmeel, die vervolgens in balletjes werden gerold en gebakken. Het gerecht evolueerde tot de gnocchi alla romana die we nu kennen. Ze worden vaak geserveerd als bijgerecht of op zichzelf met tomatensaus.

Kookboek

Het recept 'Romeinse griesmeelgnocchi met kaas (gnocchi alla romana)' is afkomstig uit het kookboek...

Veganissima

'Veganissima' bevat 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met telkens 25 regionale, plantaardige gerechten. Van pasta uit Genua met pesto en Romeinse rijstballetjes tot de beroemde pizza napoletana. De kleurrijke antipasti, primi

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gnocchi tips