Hete bliksem
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg appels (waarvan ½ zuur en ½ zoet)
- 2 kg aardappelen
- 1 theelepel peper
- 2 theelepels kaneel
Bereiden
Schil de zoete appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de appels 2 minuten. Neem brandschone, met hete soda afgewassen glazen potten en schep de appelen erin. Vul aan tot de rand met een scheutje kookvocht. Draai het deksel erop, zet de pot 5 minuten op zijn kop en laat afkoelen. Blijft jaren goed. Eén zo'n pot is precies de goede hoeveelheid voor dit recept.
Snijd de geschilde aardappelen in stukken. Zet ze op met ruim water en zout en kook ze in 20 minuten gaar. Voeg halverwege de appels toe: de zoete appels voorbewerkt als hierboven beschreven en afgegoten in een vergiet, de zure appels (1 à 2 goudrenetten) mogen geschild en in stukken erdoor.
Giet af, voeg peper en kaneel toe en stamp alles tot een grove puree. De appels vallen tijdens het koken uit elkaar, maar de bedoeling is dat er nog wat stukjes in zitten.
Beetje flauw? Meer peper en/of kaneel erdoor. Lekker met gesudderd stoofvlees erbij.
Kookboek
Het recept 'Hete bliksem' is afkomstig uit het kookboek...
De heimweekeuken
Karin Luiten
Voor de rubriek 'De heimweekeuken' in dagblad 'Trouw' schreef Karin Luiten elke week een interview gecombineerd met een lekker recept. De gerechten variëren van... lees verder
© Nieuw AmsterdamHete bliksem tips
Reacties op dit recept
- wil Bij hete bliksem bakte mijn moeder vroeger altijd spekblokjes dit smaakt heerlijk bij het zoetzure van de appeltjes stamppot.