Klassieke frieten
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen (soort: charlotte of bintje)
- frituurolie
Bereiden
Schil de aardappelen en snijd ze in staafjes van 6-7 cm lang en ongeveer 1 cm dik. Je kunt een frietsnijder gebruiken als je de staafjes allemaal even groot wilt hebben, anders neem je gewoon een mes. Spoel de frieten net zo lang in koud water totdat het water helder blijft. Laat ze uitlekken en droog ze met een theedoek.
Verhit voor een eerste bakbeurt de olie tot 160 °C. Dompel de frieten in kleine hoeveelheden en naargelang het formaat ca. 5 minuten in de hete olie. De frieten mogen niet gaan kleuren. Haal ze uit de pan en verdeel ze snel over keukenpapier. Herhaal de hele handeling met de rest van de frieten. Zet ze opzij op een bakplaat op kamertemperatuur.
Bak de frieten, als je aan tafel gaat, voor de tweede keer in olie van 180 °C totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met zout en serveer ze direct met tomatenketchup en mosterd (of mayonaise) erbij.
Als je een light versie wilt, doe dan de helft van de frieten in een grote diepvrieszak. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij, sluit de zak en schud totdat de frieten geheel bedekt zijn met olie. Leg ze op een ovenplaat. Herhaal de handeling met de andere helft en bak de frieten in een oven van 210 °C gedurende ongeveer 30 minuten. Schud ze af en toe om.
Kookboek
Het recept 'Klassieke frieten' is afkomstig uit het kookboek...
Chips
Orathay
In dit boek vind je ruim 30 eenvoudige recepten om gewone én bijzondere 'huisgemaakte' chips en frieten te maken, zoals chips van zwarte... lees verder
© Uitgeverij Becht