Patat gegratineerd met barbecuesaus en kaas (poutine)
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 3 kg aardappelen (bintje)
- olie voor het frituren
- 250 g emmentaler, geraspt
- voor de barbecuesaus
- 1 eetlepel maïszetmeel (maïzena)
- 1 eetlepel bloem
- 1 teentje knoflook
- 50 ml geconcentreerde kippenfond
- 50 ml geconcentreerde runderfond
- 25 g gezouten boter
- 1 mespunt piment of paprikapoeder
- versgemalen zwarte peper
Bereiden
Roer voor de barbecuesaus het maïszetmeel en de bloem door een beetje water tot je een glad papje hebt. Pel het teentje knoflook en druk het door de knoflookpers. Zet een kleine steelpan met dikke bodem op laag vuur, schenk er 300 ml water in en roer de kippen- en runderfond erdoor. Klop stevig met een garde, zodat je een homogeen mengsel krijgt. Voeg de boter, de geperste knoflook, het bloempapje, het piment (of paprikapoeder) en de peper toe. Draai het vuur geleidelijk hoger en blijf kloppen tot de saus indikt.
Was de aardappelen en snijd er patat van. Leg ze 30 minuten in ijswater. Laat ze vervolgens goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier om het teveel aan water te verwijderen (zo worden ze extra krokant). Verhit de olie in een frituurpan (of een gietijzeren stoof- of braadpan). Bak de patat in kleine porties. Bak tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl je de rest bakt.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Verdeel de patat over hittebestendige kommen of borden. Besprenkel ze met de saus en bestrooi ze met geraspte kaas. Zet de kommen nog 10 tot 15 minuten in de oven. Dien meteen op!
Opmerking
Voor de echte Québecaanse poutine wordt ongeperste verse cheddar gebruikt. Deze kaas is bij ons niet te koop, maar kan heel goed worden vervangen door emmentaler, zoals in dit recept. In Quebec vind je ook wel de 'Italiaanse poutine', bereid met een pittige bolognesesaus.
Kookboek
Het recept 'Patat gegratineerd met barbecuesaus en kaas (poutine)' is afkomstig uit het kookboek...
Recepten uit Canada
Frédérique Chartrand
Ontdek de typische streekgerechten en culinaire veelzijdigheid van Canada. Canada kent grote invloeden uit de Franse en Angelsaksische keukens... lees verder
© Good Cook