Zoete aardappels uit de oven gevuld met taleggio en uien
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 zoete aardappels (ca. 1 kilo)
- 2 rode uien, in vieren
- 1 eetlepel olijfolie
- handje takjes citroentijm
- 200 g taleggio, in dikke plakken
- voor de dressing
- 30 g vers basilicum, heel fijn gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijn geraspt
- ½ eetlepel citroensap
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Prik de zoete aardappels rondom in met een vork en laat ze in een braadslede glijden met de in vieren gesneden uien. Wrijf de aardappels en uien in met de olijfolie en 1 theelepel zout en bestrooi ze met de citroentijm. Zet het geheel 55 minuten in de oven.
Roer voor de dressing het basilicum, de olijfolie, knoflook, 1 theelepel zeezout en citroensap door elkaar en zet weg.
Als de zoete aardappels 55 minuten in de oven hebben gestaan, haal je de braadslede uit de oven en snijd je een diep kruis in elke aardappel - ze moeten heerlijk zacht zijn vanbinnen. Leg de plakken taleggio in de aardappels en zet ze nog 5 extra minuten in de oven, zodat de kaas smelt. Dien heet op en geef de uien en dressing er apart bij.
Opmerking
'Als student at ik vaak een hele gepofte zoete aardappel. Mijn vriendin Laura maakte er een nieuwe versie van: ze perfectioneerde het bakken van de rode ui en knoflook, die samen met een flinke schep Griekse yoghurt in de hete aardappels werden geschept. Mijn eigen versie, met taleggio en een basilicumdressing, is perfect comfortfood!' - Rukmini Iyer
Kookboek
Het recept 'Zoete aardappels uit de oven gevuld met taleggio en uien' is afkomstig uit het kookboek...
De groene bakplaat
Rukmini Iyer
In 'De groene bakplaat' staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen, shakshuka uit de oven of gevulde... lees verder
© Uitgeverij Becht