Appelkruimeltaart met walnoten

  • 1 taart
  • 100 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 155 g bloem
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 80 g boter, gesmolten en gekoeld
  • 1 eidooier
  • voor de appel-roomlaag
  • 3 groene appels
  • 20 g boter
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 185 ml slagroom
  • 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
  • voor de kruimellaag
  • 60 g bloem
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 40 g walnoten, fijngehakt
  • 60 g koude boter, in stukjes

Bereiden

Vet een ondiep bakblik van 18 x 28 cm licht in en bekleed het met bakpapier; laat het papier over de lange zijkanten heen hangen.

Zeef de bloem en suiker in een kom. Voeg de boter, eidooier en 2-3 eetlepels water toe; maak er een gelijkmatig mengsel van en vorm dat tot een deegbal. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een bodem die in het bakblik past. Leg de deegbodem in het blik en laat het 20 minuten in de koelkast staan. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Bedek het deeg met bakpapier en verdeel daarover een blinde vulling van bonen of droge rijst; bak de bodem 15 minuten. Verwijder de bonen of rijst met het bakpapier, verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak de bodem goudbruin; reken hiervoor ongeveer 5 minuten. Laat de taartbodem afkoelen.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd of hak het vruchtvlees in stukjes; doe ze in een steelpan met de boter, de helft van de suiker en 2 eetlepels water. Doe het deksel op de pan en laat de stukjes appel op laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht worden. Haal het deksel van de pan en laat het vocht in ongeveer 5 minuten wat inkoken. Breek de stukjes appel met een pollepel om een gladde moes te krijgen. Laat het mengsel afkoelen.

Klop de eieren, slagroom, de rest van de suiker en het vanille-extract door elkaar. Spreid het afgekoelde appelmengsel over de taartbodem uit en giet er voorzichtig het roommengsel over. Bak de taart 20 minuten of tot de roomlaag half gestold is.

Voor de kruimellaag mengt u de bloem, suiker en walnoten; wrijf de boter erdoor tot het mengsel kruimelig is. Strooi het over de roomlaag en bak de taart nog eens 15 minuten. Laat hem in het bakblik afkoelen. Snijd de appelkruimeltaart eventueel in 16 stukken - deze zijn tot 1 week houdbaar in de koelkast.

Extra benodigd

Bakblik van 18 x 28 cm, bakpapier, vulling voor blind bakken (bakbonen, bonen, rijst)

Kookboek

Het recept 'Appelkruimeltaart met walnoten' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker buiten eten

diverse auteurs

'Lekker buiten eten' staat boordevol heerlijke recepten om in de buitenlucht van te smullen: van zalige snacks en hapjes tot frisse salades en de heerlijkste drankjes... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Appeltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!