Bananenbrood van volkorenspeltmeel

  • 8 personen
  • 75 min
  • waardering 7,3
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g pecannoten
  • 150 ml plantaardige olie
  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 vrije-uitloopeieren
  • 350 g rijpe, gepelde bananen
  • 75 g naturel yoghurt
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 225 g volkorenspeltmeel
  • 1 banaan, geschild en 3 eetlepels fijne kristalsuiker, als garnering

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C / gasstand 2½. Vet een broodvorm van 900 g in en bekleed hem met bakpapier. Bekleed ook een bakplaat met bakpapier.

Verdeel de pecannoten over de beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 5-7 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn en geuren. Zet weg om af te koelen.

Meng in een grote kom de olie, basterdsuiker, vanille en eieren.

Prak in een andere kom de bananen grofweg. Voeg de yoghurt toe en meng goed. Zeef het zuiveringszout, bakpoeder en kaneelpoeder over het yoghurtmengsel en voeg ¼ theelepel zout toe. Roer goed om alles te mengen.

Voeg nu het bananenmengsel toe aan het eimengsel en roer. Hak de pecannoten in kleine stukjes en voeg ze toe met het meel. Roer tot alles is gemengd. Schep het mengsel in de voorbereide broodvorm.

Snijd de resterende banaan voorzichtig in de lengte doormidden. Plaats de ene helft met de gesneden kant naar boven op het brood en besprenkel hem met kristalsuiker. (Eet de andere helft op.)

Bak het brood 45-50 minuten in de oven of tot het brood terugveert bij indrukken en een prikker er schoon uitkomt. Laat het minstens 10 minuten in de vorm afkoelen en stort het daarna op een rooster om af te koelen.

Extra benodigd

Broodvorm van 900 g, bakpapier

Tips

Meng het beslag voor snelle broden zoals dit nooit te lang, het wordt snel taai en rubberachtig. De suiker zorgt voor een lekker knapperig toplaagje, maar je kunt het ook gewoon weglaten.

Opmerking

Een versie van het klassieke brood gemaakt met speltmeel en een banaan die tijdens het bakken in het brood zakt. Dit is het lekkerste bananenbrood aller tijden.

Kookboek

Het recept 'Bananenbrood van volkorenspeltmeel' is afkomstig uit het kookboek...

Leon, zoete waren & hartige zaken

Claire Ptak & Henry Dimbleby

Leon is een superleuke keten van biologische fastfoodrestaurants in Engeland. Het gaat uit van het idee dat 'food should taste good and do you good'. Met dit Leon... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Bananenbrood recept tips

Reacties op dit recept

  • PaulienPrachtig recept, maar wanneer voeg je nou het volkorenspeltmeel toe? Dat is namelijk vergeten in het recept erbij te zetten.

    • redactie okoko recepten"Hak de pecannoten in kleine stukjes en voeg ze toe met het meel."

    reageren