Bretonse boterkoek

6 personen
bereiden
wachten

waardering 8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 25 g bakkersgist
  • 240 g licht gezouten boter + voor de bakplaat
  • 500 g bloem
  • 10 g gesmolten boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 losgeklopt ei

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaatstand 6-7).

Los de gist op in 200 milliliter lauwwarm water. Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur.

Strooi de bloem door een zeef op het werkvlak, doe de gist en de zacht geworden boter in het midden en kneed gedurende ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg. Bedek het deeg met een doek en laat het op een lauwwarme plek staan tot het volume is verdubbeld.

Rol het deeg uit tot een grote ronde lap. Bestrijk die met de gesmolten boter tot 2 cm vanaf de rand en strooi de suiker op de boter. Vouw de lap deeg dicht tot een driehoek.

Laat het deeg enkele minuten rusten en rol het opnieuw uit met een deegroller. Vouw het deeg nu in vieren. Herhaal dit nog een keer en druk het deeg vervolgens met de hand plat tot een ronde vorm met een diameter van ca. 22 cm. Leg deze op een beboterde bakplaat, kerf met de punt van een mes een patroon in het deeg en bestrijk het met behulp van een kwastje met het losgeklopte eigeel.

Zet de koek 30 minuten in de oven en bedek hem aan het einde van de baktijd met aluminiumfolie, als het oppervlak te snel kleurt. Laat afkoelen op de bakplaat.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Bretonse boterkoek' is afkomstig uit het kookboek...

Het grote Larousse patisserieboek

In dit boek herontdek je hoe heerlijk het is om te genieten van een verrukkelijke chocolademousse, een smakelijke Bretonse pruimentaart, een prachtige

... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Boterkoek tips