Brownies met cacao en zonder chocolade

  • 16 brownies
  • 45 min
  • waardering 8,6
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g walnoten, gehakt
  • 4 grote scharreleieren
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 140 g ongezouten boter, gesmolten
  • ½ theelepel vanille-essence (geen imitatie!)
  • 140 g bloem
  • 75 g cacaopoeder

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 ºC, gasoven stand 3. Leg de walnoten in een hittebestendige schaal en rooster ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de licht geroosterde noten uit de oven, maar zet de oven niet uit.

Breek intussen de eieren boven een mengkom. Meng met een elektrische handmixer tot een schuimige massa en voeg dan al roerend de suiker toe. Meng nog een minuut met de mixer en voeg dan al roerend gestaag de gesmolten boter toe. Roer nog een minuut en klop er dan de vanille door.

Zeef de bloem en de cacao boven de mengkom en roer met een houten lepel het mengsel goed door. Voeg, als alles goed vermengd is, de noten toe. Schep het beslag in de ingevette en met bakpapier beklede vorm en strijk de bovenkant glad.

Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. De brownies zijn klaar wanneer een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm steekt er nagenoeg schoon weer uitkomt. Neem het blik uit de oven.

Laat volledig afkoelen, haal de brownies uit de bakvorm en verdeel in 16 stukken. Bewaar de brownies in een luchtdichte doos en consumeer binnen vijf dagen.

Extra benodigd

Handmixer, browniebakvorm (20,5 x 25,5 cm), ingevet en met bakpapier bekleed

Opmerking

Sommige brownieliefhebbers zijn van mening dat je alleen cacao mag gebruiken en geen gesmolten pure chocolade, omdat de cacao voor een intensere en echtere chocoladesmaak zorgt. En dat vormt weer een mooi tegenwicht voor de suiker die nodig is om brownies hun kleverige textuur te geven. Koop de beste kwaliteit cacaopoeder die je kunt krijgen.

Kookboek

Het recept 'Brownies met cacao en zonder chocolade' is afkomstig uit het kookboek...

Brownies

Linda Collister

'Brownies' is een smulboek vol heerlijke recepten op basis van het allerlekkerste ingrediënt: chocolade. Het water zal je ervan in de mond lopen. Is brownies... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (30 stemmen)

Brownies recept tips

Reacties op dit recept

  • ankieIk heb de brownies zonder chocolade, maar met cacaopoeder geproefd van een collega: probeer het maar, erg lekker.

    reageren

  • AlieIk heb in plaats van walnoten gehakte hazelnoten geprobeerd. Erg lekker! Nog lekkerder, omdat ik deze zonder problemen kan maken voor mijn lactose allergisch kind :-)

    • TomIn boter zit melk?

    reageren

  • lynnOmdat sommigen niet houden van brownies met noten, had ik ze vervangen door stukjes gehakte pure chocolade (Verkade). Uitsluitend positieve reacties.

    • EsmeeWat een slim alternatief, Lynn! Ga ik ook doen.

    reageren

  • RoosZonder noten of iets anders; heerlijk! Maar geen brownie, sorry. Het is meer een volle chocoladecake dan een brownie. Niet smeuig vanbinnen. Lekker, dat wel.

    reageren

  • EmmaDe eerste keer dat ik hem maakte, werd hij niet stijf. De tweede keer wel, maar het is inderdaad meer een cake. Ik hou meer van brownies van chocolade. Maar hij is wel lekker.

    reageren

  • jbsGeen brownies maar cake, vanille was toch snel te overheersend over de chocolade. Lekker, daar niet van. Alleen niet wat ik verwachtte

    reageren

  • AliNiet mijn favoriet, je moet er maar van houden.

    reageren

  • Charlie Ik heb het recept geprobeerd en het is inderdaad cake. MAAR... laat deze 1 of 2 dagen in aluminiumfolie liggen en je hebt een superlekkere brownie. Ik heb nog nooit zo'n lekkere gehad!

    reageren

  • CharIk heb dit recept al meerdere keren gemaakt en (bijna) altijd een succes! Ik hou zelf van een beetje een natte brownie, dus ik doe ‘m er wat minder lang in (22-23 min). Als de brownie er langer in zit dan wordt hij droog en meer een cake. Daarnaast doe ik er ook altijd stukjes chocola in. Brownie vooral ook goed laten afkoelen! De dag erna is ie nog lekkerder :)

    reageren