Brownies met cacao en zonder chocolade
- 16 brownies
- 45 min
- waardering 8,6
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g walnoten, gehakt
- 4 grote scharreleieren
- 300 g fijne kristalsuiker
- 140 g ongezouten boter, gesmolten
- ½ theelepel vanille-essence (geen imitatie!)
- 140 g bloem
- 75 g cacaopoeder
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 ºC, gasoven stand 3. Leg de walnoten in een hittebestendige schaal en rooster ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de licht geroosterde noten uit de oven, maar zet de oven niet uit.
Breek intussen de eieren boven een mengkom. Meng met een elektrische handmixer tot een schuimige massa en voeg dan al roerend de suiker toe. Meng nog een minuut met de mixer en voeg dan al roerend gestaag de gesmolten boter toe. Roer nog een minuut en klop er dan de vanille door.
Zeef de bloem en de cacao boven de mengkom en roer met een houten lepel het mengsel goed door. Voeg, als alles goed vermengd is, de noten toe. Schep het beslag in de ingevette en met bakpapier beklede vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. De brownies zijn klaar wanneer een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm steekt er nagenoeg schoon weer uitkomt. Neem het blik uit de oven.
Laat volledig afkoelen, haal de brownies uit de bakvorm en verdeel in 16 stukken. Bewaar de brownies in een luchtdichte doos en consumeer binnen vijf dagen.
Extra benodigd
Handmixer, browniebakvorm (20,5 x 25,5 cm), ingevet en met bakpapier bekleed
Opmerking
Sommige brownieliefhebbers zijn van mening dat je alleen cacao mag gebruiken en geen gesmolten pure chocolade, omdat de cacao voor een intensere en echtere chocoladesmaak zorgt. En dat vormt weer een mooi tegenwicht voor de suiker die nodig is om brownies hun kleverige textuur te geven. Koop de beste kwaliteit cacaopoeder die je kunt krijgen.
Kookboek
Het recept 'Brownies met cacao en zonder chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
Brownies
Linda Collister
'Brownies' is een smulboek vol heerlijke recepten op basis van het allerlekkerste ingrediënt: chocolade. Het water zal je ervan in de mond lopen. Is brownies... lees verder
© Uitgeverij Becht