Marmercake

  • 10 personen
  • 75 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje of 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
  • 185 g zachte boter
  • 230 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 280 g zelfrijzend bakmeel
  • 185 ml melk
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1½ eetlepel warme melk, extra

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet een cakeblik van 25 x 11 x 7,5 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Splijt het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit boven een kom. Of doe het vanille-extract in een kom. Voeg de boter en suiker toe en klop er een lichtgekleurd, schuimig mengsel van. Voeg de eieren een voor een toe; klop tussendoor steeds goed.

Zeef het meel in een kom. Spatel het meel met een grote metalen lepel (of spatel) voorzichtig door het botermengsel, afgewisseld met de melk, tot het beslag net gemengd en bijna glad is. Doe de helft van het beslag over in een andere kom.

Meng het cacaopoeder en de extra melk in een kleine kom en roer er een glad papje van. Roer dat door een van beide hoeveelheden cakebeslag; meng het goed.

Schep met twee grote lepels beide beslagsoorten om en om in het geprepareerde blik. 'Snijd' met een metalen vleespen vier keer door het mengsel om een marmereffect te creëren.

Bak de cake 60 minuten of tot een caketester die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in het blik staan voor je hem op een rooster stort om hem volledig te laten afkoelen.

De marmercake blijft 3-4 dagen goed als je hem op een koele plaats in een goed afgesloten trommel bewaart. Je kunt hem ook invriezen in een goed afgesloten bak; dan is hij tot 6 weken houdbaar.

Extra benodigd

Cakeblik (25 x 11 x 7,5 cm), bakpapier

Kookboek

Het recept 'Marmercake' is afkomstig uit het kookboek...

Van de bakker

Leanne Kitchen

Niets is zo lekker als zelfgebakken broodjes, muffins, koekjes, cakes en taarten. 'Van de bakker' is een onmisbaar boek voor iedereen die houdt van zelf bakken. Vol... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • JessicaNou ik had dus deze cake gemaakt, hij is helemaal verbrand, toen ik 25 minuten nadat ik de cake erin had gezet keek of hij al gaar was. Je kon geen verschil zien tussen de normale cake en de chocolade. 200 graden is dus veel te warm. nu heb ik dus uitgevonden dat een cake op 160 graden moet. Ik vind het erg jammer dat hij mislukte. Groetjes, Jessica

    reageren

  • johannaLouisa, de temperatuur voor een cake of marmercake ligt inderdaad tussen 150-170 graden. Liefst in begin 150 graden na 25 minuten verhogen tot 160 a 165 graden. Cakeblik zetten op rooster op ovendrager 2 onder en boven hitte, mooiste resultaat met hete lucht oven. Baktijd 60 minuten en dan temperatuur uitzetten en cake nog 5 a 10 minuten in dichte oven laten staan.

    reageren

  • GerardZet de oven niet op 200 gr maar op 160 gr, is de cake mooier. Hij smaakt heerlijk.

    reageren

  • NoemiPrima en idd niet hoger dan 160 tot 180 graden maar heb veel succes met het recept.

    reageren

  • redactie okoko receptenWe hebben het recept aangepast: 160 °C en 60 minuten. Hoewel het kookboek 200 °C voorschrijft, is dat echt te heet, zo hebben we zelf proefondervindelijk ervaren emoji: huilen

    reageren