Wortelcake met walnoten, sultana's, kokos en citrussiroop
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 50 ml donkere rum
- 200 g sultana's
- 350 g patentbloem
- 4 theelepels gemalen kaneel
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels dubbelkoolzure soda
- 300 ml zonnebloemolie
- 150 g gele basterdsuiker
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 4 middelgrote eieren, geklopt
- rasp van 2 citroenen
- rasp van 2 sinaasappels
- 350 g wortelen, geraspt
- 100 g gedroogde kokosrasp
- 100 g walnoten, gehakt
- 2 theelepels vanille-essence
- 1 eetlepel gehakte geglaceerde gember (desgewenst)
- voor de citrussiroop:
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- sap van 1½ citroen
- sap van 1½ sinaasappel
Voorbereiden
Schenk de rum over de sultana's en laat 1 uur marineren.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een bakblik in en bekleed het met vetvrij bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier ten minste 2 cm boven het bakblik uitsteekt.
Zeef de bloem, samen met de gemalen kaneel, gemalen nootmuskaat en dubbelkoolzure soda. Meng de zonnebloemolie met de gele en lichtbruine basterdsuiker en de eieren tot een gladde substantie.
Meng de bloem door de gladde massa. Voeg de rasp van de citroenen en de sinaasappels, de wortelen, de kokos, de walnoten, de vanille-essence, de rum-sultana's en eventueel de gember toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Lepel het mengsel in het voorbereide bakblik en bak het 2 uur of tot een satéprikker die in het midden van de cake gestoken wordt er schoon weer uitkomt.
Maak intussen de siroop. Doe de suiker in een kan, en doe er dan het gezeefde citroen- en sinaasappelsap bij. Roer goed door en blijf dit af en toe doen.
Haal de cake zodra hij gebakken is uit de oven en prik er met een satéprikker een aantal gaatjes in. Lepel of schenk voorzichtig de citrussiroop erover en laat de wortelcake afkoelen voor hij uit het bakblik wordt gehaald.
(Als er gaatjes in de cake zijn geprikt en de citrussiroop erover is geschonken, ziet hij er tamelijk ondergelopen uit. Dit is volkomen normaal, al dat heerlijke sap zal door de cake worden opgenomen.)
Deze wortelcake blijft maximaal 14 dagen vers mits met glazuur bedekt en versierd en verpakt in vetvrij papier en in een luchtdicht afgesloten trommel. Hij is ook geschikt om in te vriezen. Laat hem de avond van tevoren ontdooien.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
Deze wortelcake van Mich Turner van Little Venice Cake Company, Londen met walnoten, in rum geweekte sultana's en kokos, is een geweldig alternatief voor een machtige fruitcake. Zodra hij is gebakken, wordt hij besprenkeld met een frisse citrussiroop, die hem smeuïg en fruitig houdt. De zonnebloemolie draagt daaraan ook zijn steentje bij, evenals het ontbreken van zuivelproducten. De cake is geschikt voor mensen met een zuivelintolerantie. Hoewel voor deze smeuïge cake geen vulling nodig is, smaakt hij helemaal heerlijk in lagen gesneden en met verse sinaasappelbotercrème besmeerd. Gebruik voor een optimaal resultaat alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Kookboek
Het recept 'Wortelcake met walnoten, sultana's, kokos en citrussiroop' is afkomstig uit het kookboek...
Tools for cooks
Christine McFadden
Of het nu gaat om een kip roosteren, brood bakken of verse pasta maken, dit deskundige en praktische handboek helpt je het juiste gereedschap te kiezen
... lees verder © Het SpectrumCake tips
Reacties op dit recept
-
Riny
wat is DUBBELKOOLZURE SODA?
het recept lijkt me erg lekker... - Riny wat kan ik ipv rum gebruiken om de sultana's in te wellen?
- redactie okoko recepten Dubbelkoolzure soda is verkrijgbaar bij de drogist. Het wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Onder de naam baking soda is het ook verkrijgbaar bij de toko.
- yvonne Dit is de allerlekkerste wortelcake die ik ooit heb gegeten/gemaakt.