Churros

25 churros
bereiden

waardering 8obv 17 waarderingen

Ingrediënten

  • 175 g bloem
  • zonnebloemolie om te frituren
  • poedersuiker

Bereiden

Doe 350 ml water in een pan, voeg wat zout toe en breng het geheel aan de kook. Voeg in één keer alle bloem toe en kook al roerend totdat het mengsel loslaat van de pan. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Verhit de olie in een friteuse of pan tot 180-190 °C of totdat een stukje oud brood in 30 seconden bruin is.

Doe het afgekoelde mengsel in een churrera (een speciale spuit voor dit gerecht), pers er churros mee, snijd ze met een scherp mes op de gewenste lengte af en leg ze meteen in de hete olie. Of schep het afgekoelde mengsel in een spuitzak met een stervormig mondstuk en spuit ze rechtstreeks in de hete olie; snijd ze met een scherp mes af en werk zo nodig in gedeelten.

Wacht tot de churros goudbruin zijn (ca. 5-6 minuten), haal ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze goed uitlekken, bestrooi ze met poedersuiker en serveer direct.

Extra benodigd

Churrera of spuitzak

Opmerking

De Spanjaarden eten deze gefrituurde reepjes deeg vooral graag 's morgens vroeg. De poedersuiker blijft daar vaak achterwege en de vorm van de churros kent regionale verschillen.

Kookboek

Het recept 'Churros' is afkomstig uit het kookboek...

1080 Recepten

Ruim 30 jaar geleden kwam '1080 recetas de cocina' uit en nog steeds vliegt hét kookboek dat in elk Spaans huishouden gebruikt wordt dagelijks over de Spaanse

... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Churros tips

Reacties op dit recept

  • Kyra Bij het maken van dit recept heb ik brandwonden opgelopen. Ik heb samen met een vriendin alle instructies heel nauwkeurig opgevolgd en er is tijdens het frituren van de churros een stukje met deeg ontploft. Hierbij heb ik meerdere brandwonden opgelopen in mijn gezicht. Naderhand besefte ik me dat dit natuurlijk door de combinatie van water en olie komt. Maar in het recept staat geen enkele waarschuwing betreft de kans op brandwonden en/of het maken op eigen risico. Ik waarschuw hierbij iedereen die dit recept wil bereiden: niet zo simpel als het hier wordt beschreven!
    • Sophia Wat naar! Om ongelukjes bij frituren in een gewone pan te voorkomen gebruik ik altijd een anti-spatdeksel, want je weet maar nooit...