Xurros

8 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de xurros
  • 60 g boter
  • 1 eetlepel (fijne) kristalsuiker
  • een snufje zeezout
  • 300 g bloem
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 1 eidooier
  • plantaardige olie, voor het frituren
  • voor de chocoladesaus
  • 150 g pure chocolade
  • 18 g maïzena
  • 15 g suiker
  • ½ theelepel sinaasappelrasp
  • 300 ml melk
  • voor het bestrooien
  • 110 g suiker
  • 1 theelepel kaneel

Bereiden

Klop in een steelpan op laag vuur de ingrediënten voor de chocoladesaus, breng de saus aan de kook en neem de pan van het vuur. Zet hem op een warme plek of warm hem vlak voor het serveren nog zachtjes op.

Breng in een kleine pan de boter en 400 ml water aan de kook. Voeg de suiker, het zout, de bloem en sinaasappelrasp toe. Roer het mengsel op laag vuur door tot zich een deeg vormt.

Blijf het ongeveer 5 minuten al roerend op laag vuur verhitten, tot het deeg de bodem van de pan bedekt. Het deeg moet droog en niet te zacht zijn.

Doe het deeg in een keukenmachine en voeg, terwijl de motor draait, de eidooier toe. Schep het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 2 cm.

Schenk een laag plantaardige olie van 8 cm in een grote pan en verhit hem op matig vuur. Laat er na ongeveer 2 minuten een klein stukje deeg in vallen. Als het gaat sissen en het deeg goudbruin wordt, is de olie op de juiste temperatuur. Als het meteen bruin wordt, dan is de olie te heet en zet je de pan een minuut van het vuur; de olie moet rond de 170 °C zijn.

Spuit het deeg in stukken van ongeveer 10 cm en knip ze met een schaar los, meteen boven de olie; doe dit in porties, want de pan mag niet te vol worden. Frituur de xurros 2 minuten en draai ze met een vork in de hete olie om. Schep ze als ze goudbruin zijn met een schuimspaan op een met keukenpapier bedekt bord.

Rol de xurros door het suiker-kaneelmengsel. Zet de xurros direct op tafel, met de warme chocoladesaus erbij, zodat je gasten ze daarin kunnen dopen.

Extra benodigd

Keukenmachine, spuitzak

Opmerking

'Strikt genomen zijn xurros geen Catalaanse uitvinding. Het idee om deze gefrituurde lekkernij te maken kwam met de Portugezen naar Europa. Zij hadden iets dergelijks tijdens hun eerste bezoeken in de zestiende eeuw aan China gezien. Xurros werden al snel in heel Spanje omarmd (en in het Spaans churros genoemd). De inwoners van Barcelona eten en drinken laat en nemen dan om 2 uur 's nachts bij kraampjes op straat hun toevlucht tot xurros, om een eventuele kater voor te zijn. In onze ervaring werkt dat heel goed. Om de xurros net als in Barcelona te maken heb je een spuitzak met een gekarteld spuitmondje nodig.' - Lucio Galletto & David Dale

Kookboek

Het recept 'Xurros' is afkomstig uit het kookboek...

De keukens van de Middellandse zee

'De keukens van de Middellandse Zee' toont aan de hand van verhalen, recepten en schitterende fotografie de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen. De liefde voor olijfolie, knoflook, ansjovis, pepertjes

... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Churros tips