Citroentaart met poedersuiker
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 portie zanddeeg (zie 'basisrecept zanddeeg' onderaan dit recept)
- 4 eieren
- 1 eiwit
- 200 g suiker
- 250 ml crème fraîche
- 250 ml citroensap (van 5 à 6 citroenen)
- 1 eetlepel poedersuiker
Voorbereiden
Spreid het deeg dun uit, prik er met een vork gaatjes in, rol het om een deegroller en rol het uit in de beboterde taartvorm, met de gaatjes naar beneden. Zet 30 minuten in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de bodem met een noodvulling blind in het midden van de oven gedurende 20 minuten.
Klop intussen de eieren met de suiker lichtjes tot een wit, schuimig mengsel. Voeg de crème fraîche toe en vervolgens het citroensap. Laat staan tot het schuim verdwenen is.
Temper de oven tot 140 °C.
Schuim het mengsel af zodat schuimrestjes verdwenen zijn. Giet het mengsel op de taartbodem en zet 1 uur in het midden van de oven. Controleer met het lemmet van een mes of het geheel gaar is: het lemmet moet zo goed als schoon blijven. Laat de citroentaart afkoelen en zet hem minstens 1 uur koud weg voordat je hem opdient.
Zet vlak voor het opdienen de ovengrill aan, bestrooi de citroentaart met poedersuiker, zet hem onder de grill met de deur open en laat de suiker een paar minuten karameliseren. Serveer direct (met crème fraîche, als je een echte lekkerbek bent!).
Extra benodigd
Deegroller, taartvorm (Ø 28 cm), blindbakvulling
Basisrecept zanddeeg
Voor 1 grote taart: vermeng 170 g bloem met 40 g poedersuiker, ½ zakje vanillesuiker en 5 g zout. Maak op je werkblad een bergje van de bloem en maak er een kuiltje in, waar je 115 g in blokjes gesneden boter en 1 ei in legt. Meng eerst in het midden deze twee ingrediënten door elkaar en neem daarna ook de bloem mee. Kneed zo min mogelijk. Vorm een bal van de stukken deeg, druk deze plat tot een ronde platte koek en wikkel hem in folie.
Kookboek
Het recept 'Citroentaart met poedersuiker' is afkomstig uit het kookboek...
Taartjes
Delphine de Montalier
Er is altijd een reden om een taart te bakken, en anders vind je er tussen de 28 recepten in dit boekje wel eentje. Alle variaties zijn om van te watertanden: warm, koud... lees verder
© Uitgeverij Becht