Tarte au citron
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het amandeldeeg
- 185 g bloem
- 70 g gemalen amandelen
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 1 theelepel citroenschil, geraspt
- 160 g boter, in blokjes
- voor de citroenvulling
- 3 eieren
- 150 g fijne kristalsuiker
- sap en geraspte schil van 2 grote citroenen
- 150 g ongezouten boter, gesmolten
- 50 g gemalen amandelen
- poedersuiker, om te bestuiven
Voorbereiden
Meng voor het deeg de bloem, gemalen amandelen, suiker en citroenrasp in een keukenmachine. Voeg de boter toe en gebruik de pulseerknop tot er grove kruimels ontstaan. Besprenkel het mengsel met 1-2 eetlepels ijswater en pulseer tot er een deegbal ontstaat. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een uur in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg in een vlaaivorm van 24 cm. Zet de vorm een uur in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg een vel bakpapier en blindbakvulling op het deeg en bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten, tot hij goudkleurig en droog is. Laat hem afkoelen op een taartrooster. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C.
Klop intussen voor de vulling de eieren met de suiker, de citroenrasp en de helft van het sap. Voeg de boter, het resterende sap en de gemalen amandelen toe en roer alles door elkaar.
Schenk de citroenvulling in de deegbodem en bak deze 40 minuten, tot de vulling gestold is. Laat hem afkoelen op een taartrooster. Bestrooi hem voor het serveren met poedersuiker.
Extra benodigd
Keukenmachine, plasticfolie, vlaaivorm (Ø 24 cm), bakpapier en blindbakvulling
Citroentaart
Dit dessert is een favoriet uit de Franse keuken. Een perfecte tarte au citron heeft een krokante, koekachtige en niet te zware deegbodem en een intense, zurige vulling.
Kookboek
Het recept 'Tarte au citron' is afkomstig uit het kookboek...
A Table
Jane Webster
Een boek met schitterende foto's van Nikole Ramsay, heerlijke recepten en geweldige verhalen; 'A Table' vangt de vreugde van het gezinsleven in een prachtig... lees verder
© Tirion Uitgevers. Beeld: Nikole RamsayCitroentaart tips
Reacties op dit recept
-
Yolanda
Hoe kan de citroenvulling schiften? Recept exact gevolgd!
- Arend Twee keer gemaakt nu, echt heel lekker, alleen meer werk dan je denkt, vooral die vorm maken, daarna gaat het wel!
- Agnes Ook mijn vulling is 2 keer gaan schiften. Waar moet ik op letten oftewel wat staat er niet in het recept maar moet je wel weten?