Clafoutis met appel en amandelen

6 personen
bereiden

waardering 7,6obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 hele eieren + 1 eierdooier
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 25 g bloem
  • 25 g fijngemalen amandelen of amandelpoeder
  • 200 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 5 appels (goudrenetten)
  • klontje boter
  • kandij- of rietsuiker voor een karamellaagje

Bereiden

Klop voor het beslag de hele eieren met de eierdooier en de suiker tot een licht en luchtig mengsel.

Voeg de bloem en het amandelpoeder toe en schenk terwijl je klopt de melk en de slagroom erbij.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een porseleinen taartvorm (26 cm doorsnee) in met boter.

Schil de appels en halveer ze. Verwijder het klokhuis. Maak met een scherp mesje sneetjes (ruitjespatroon) in de bolle kant van de appelhelften. Leg de appelhelften dicht tegen elkaar aan en met de bolle kant naar boven in de vorm. Schenk het beslag erover.

Schuif de vorm in de oven en bak de clafoutis 30 minuten of tot de bovenkant licht goudkleurig is. Haal hem uit de oven.

Doe de oven uit en zet de ovengrill aan. Bestrooi de clafoutis met kandij- of rietsuiker en schuif hem onder de grill tot de suiker iets gekaramelliseerd is. Serveer deze clafoutis lauwwarm.

Extra benodigd

Porseleinen taartvorm (Ø 26 cm)

Tips

Voor nog meer smaak kun je aan het beslag enkele druppels amandelessence, kirsch of Grand Marnier toevoegen. Neem altijd vastkokende appels, zoals goudrenetten, die tijdens het bereiden stevig blijven.

Kookboek

Het recept 'Clafoutis met appel en amandelen' is afkomstig uit het kookboek...

Crumbles en gratins

Crumbles en gratins: een heerlijk krokant kruimellaagje met daaronder een verrukkelijke, zachte en smeuïge vulling. In dit boek vind je de heerlijkste recepten voor

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Clafoutis tips

Reacties op dit recept

  • Tom Een volkomen belachelijk recept. Als je precies de aanwijzingen volgt komt er niets van terecht. Het blijft een dunne soep, en als je de schaal langer in de oven laat dan koken (jawel) de appels tot snot. Zonde van de moeite, tijd en ingrediënten.
  • Gerda Idd waardeloos recept! Zonde van de moeite?