Clafoutis met gekarameliseerde appeltjes
bereiden
Ingrediënten
- 30 g gezouten boter
- 3 eetlepels poedersuiker
- 4 appels, in stukjes
- 1 liter melk
- 100 g gezeefde maïzena
- 150 g poedersuiker
- 5 eieren
- 230 g korstdeeg (zie 'basisrecept korstdeeg' onderaan recept)
Bereiden
Smelt de boter in een pan, strooi er suiker overheen, roer erdoor en laat een minuutje koken voordat je de stukjes appel erbij doet. Blijf roeren terwijl het kookt, zodat de stukjes appel aan alle kanten goed gaar zijn en karameliseren.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de melk.
Meng de maïzena en de suiker in een grote kom door elkaar. Klop de eieren los in een kom en voeg beetje voor beetje het maïzena-suikermengsel aan de eieren toe. Roer goed door elkaar.
Schenk de warme melk bij het mengsel en roer alles goed door elkaar. Voeg de gekarameliseerde stukjes appel toe.
Spreid het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en maak een lap ter grootte van de vorm.
Vet de vorm in met boter of leg er een velletje bakpapier in, leg het korstdeeg erin en schenk daar het mengsel op. Zet 40 minuten in de oven.
Laat afkoelen en zet de clafoutis vervolgens 2 uur in de koelkast. Eet de clafoutis koud.
Extra benodigd
Taartvorm
Variatietip
Je kunt de maïzena vervangen door 75 g bloem. Verwarm in dat geval het mengsel van ei, suiker, bloem en melk in een pan, laat het al roerend in 10 minuten dik worden. Voeg de appels toe, breng op smaak met kaneel, voeg hazelnoten toe en zet vervolgens 20 minuten in de oven. Vervang het korstdeeg door bladerdeeg.
Basisrecept korstdeeg
Doe 150 g bloem in een grote kom, voeg 80 g in stukjes gesneden boter toe en meng door elkaar. Voeg 1 eetlepel koud water toe en kneed het tot een mooi glad deeg. Maak er een bal van, wikkel deze in folie en leg hem een half uur koud weg en daarna nog eens 10 minuten op kamertemperatuur.
Als je het deeg in een keukenmachine maakt, meng dan eerst de boter door de bloem alvorens het water aan de draaiende machine toe te voegen.
Kookboek
Het recept 'Clafoutis met gekarameliseerde appeltjes' is afkomstig uit het kookboek...
Clafoutis
Isabel Brancq-Lepage
Clafoutis zijn zoete en hartige taartjes op basis van ei. Eieren, melk, suiker en een beetje bloem - de basisingrediënten waarmee je, in combinatie met heerlijk vers
... lees verder © Uitgeverij BechtClafoutis tips
Reacties op dit recept
- Marga Dit kookboek heb ik zelf. In alle recepten wordt de vulling van de clafoutis gemaakt met 100 gram maizena (te vervangen door 75 gram bloem). Maar maizena is een bindmiddel en daar gebruik je nooit zoveel van. Volgens mij is die maizena een vertaalfout uit het Frans en moet dit maismeel (polentameel) zijn, wat iets heel anders is. Hoe denkt de redactie van Okoko hierover?
- redactie okoko recepten Het recept is correct, er is geen sprake van een vertaalfout. In het recept wordt een crème patisserie ofwel banketbakkersroom gemaakt en die wordt gebonden met maïzena. De melk wordt met eieren en maïzena tot een soort vla gebonden en daarna in de taartbodem in de oven gebakken. Net als in Frankrijk wordt ook in ons land maïzena wel voor meer dingen gebruikt dan alleen om sausjes te binden.