Kruimel-cupcakes met peer en zwarte bessen
bereiden
Ingrediënten
- 2 kleine, rijpe peren, geschild en in stukjes
- 1 handvol zwarte bessen (vers of uit de diepvries)
- 2 eetlepels poedersuiker, plus extra voor het bestrooien
- 125 g heel zachte boter
- 125 g vanillesuiker of rietsuiker
- 2 eieren
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 afgestreken theelepel gist
- voor het kruimeldeeg
- 30 g boter
- 60 g bloem
- 20 g fijne kristalsuiker
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 190 °C. Verdeel 24 papieren cakebakjes over 2 platen met elk 12 losse muffinvormpjes.
Meng voor het kruimeldeeg de boter met de bloem met je vingertoppen. Kneed er de suiker en een scheutje koud water door. Kneed het deeg zo dat je een kruimeldeeg krijgt.
Roer de stukjes peer, de zwarte bessen en de poedersuiker voorzichtig door elkaar en zet dit mengsel even weg. Klop in een kom de boter smeuïg. Voeg de suiker, de eieren, het meel en de gist toe en klop dit alles tot een homogeen en romig mengsel.
Verdeel het beslag over de papieren cakebakjes en bak de cakejes 6 minuten. Haal de muffinplaten uit de oven en verdeel snel het vruchtenmengsel over de cakebakjes. Bestrooi de cakejes ten slotte met het kruimeldeeg. Bak ze nog 10-15 minuten, of tot ze een mooi bruin korstje hebben.
Haal de cakejes uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster. Bestrooi ze voor het serveren met wat poedersuiker. Deze cupcakes zijn het lekkerst als ze nog warm zijn.
Extra benodigd
24 papieren cakebakjes
Variatietip
Het kruimeldeeg kan worden vervangen door verkruimelde zandkoekjes en in plaats van peren en bessen kun je appels en bramen gebruiken.
Kookboek
Het recept 'Kruimel-cupcakes met peer en zwarte bessen' is afkomstig uit het kookboek...
Cupcakes
Janet Smith
In dit boek vind je talrijke recepten voor deze verrukkelijke ronde cakejes die in hun leuke papieren vormpjes gewoonweg onweerstaanbaar zijn. De bereiding
... lees verder © Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre Rooney