Donuts met kaneel en chocoladesaus
bereiden
Ingrediënten
- 100 ml slagroom
- 1 groot ei, licht geklopt
- 60 g fijne kristalsuiker
- 100 ml versgeperst sinaasappelsap
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 eetlepels olijfolie
- 425 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te kneden
- 500 ml zonnebloemolie, om te frituren
- voor de kaneelsuiker
- 5 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- voor de chocoladesaus
- 200 ml melk
- 50 g pure chocolade, in kleine stukjes
- 2 theelepels maïzena
- 40 g fijne kristalsuiker
Bereiden
Klop in een grote mengkom de room, het ei, de kristalsuiker, het sinaasappelsap en de -schil en de olijfolie door elkaar. Zeef de bloem erbij en meng alles tot een zacht deeg. Stort het deeg en kneed het 1 minuut op een licht bebloemd werkvlak tot een zachte deegbal. Verdeel het deeg met bebloemde handen in 16 stukken. Rol elk stuk met uw handen tot een worstvorm van ongeveer 15 cm lang en druk de uiteinden samen tot een ring. Ga met uw vingers rond de binnenkant om een gat te maken en leg de donuts op een licht bebloemd bord.
Meng voor de kaneelsuiker de kristalsuiker met de kaneel op een bord en zet dit apart. Doe voor de chocoladesaus de helft van de melk in een pan op matig vuur en breng dit tot tegen de kook aan. Zet het vuur laag, voeg de chocolade toe en roer tot deze is gesmolten. Meng de resterende melk, maïzena en kristalsuiker in een kom en voeg het chocolademelkmengsel toe. Roer dit op matig tot laag vuur 3-5 minuten tot het dik wordt, en doe het over in een serveerkommetje.
Verwarm de oven voor op 70 °C en verwarm de zonnebloemolie in een brede, diepe pan tot 180 °C, of tot een blokje brood in 40 seconden bruin wordt. Frituur de donuts met 3 tegelijk in ongeveer 4 minuten goudbruin; draai ze één keer om. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg ze dan op een ovenbestendig bord en houd ze warm in de oven terwijl u de resterende donuts frituurt.
Rol de donuts door de kaneelsuiker tot ze licht zijn bedekt. Serveer ze warm met de chocoladesaus.
Kookboek
Het recept 'Donuts met kaneel en chocoladesaus' is afkomstig uit het kookboek...
Vegetarisch nieuwe stijl
Nicola Graimes
'Vegetarisch nieuwe stijl' biedt elke fulltime of parttime vegetariër meer dan genoeg inspiratie voor creatieve maaltijden zonder vlees en bewijst voor eens en voor altijd... lees verder
© Kosmos Uitgevers