Plaattaart met tomaat, kaas en pesto

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Lunchgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 theelepel olijfolie
  • ½ rode ui of 1 sjalot, gesnipperd
  • ½ blik à 400 g tomatenblokjes
  • 50 g basilicumpesto
  • 40 g Goudse kaas, geraspt
  • handvol basilicumblaadjes

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Rol het vel bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg rondom op 3 cm vanaf de rand in zodat je een gekerfde rechthoek in het deeg hebt. Prik met een vork gaatjes in de binnenste rechthoeken. Bak het bladerdeeg 10 tot 15 minuten in de hete oven, of tot het deeg goudbruin en opgebold is.

Verhit intussen de olijfolie in een kleine pan. Bak de ui 6 tot 8 minuten, of tot hij bruin kleurt. Schenk de tomatenblokjes erbij en kook ze een paar minuten tot de saus is ingedikt.

Haal het bladerdeeg uit de oven en duw met een lepel of vork de binnenste rechthoeken naar beneden zodat je een rand van opgebold bladerdeeg krijgt.

Schenk de tomatensaus op de binnenste rechthoeken en spreid de saus uit tot aan de randen. Verdeel klodders pesto over de saus en strooi de kaas erover.

Bak de plaattaart 10 tot 12 minuten in de oven, of tot de kaas goudkleurig is en het deeg geheel gaar is.

Extra benodigd

Bakpapier

Variatietip

Als je dit aan een gezelschap serveert is het makkelijk om een paar verschillende soorten te maken. Vervang de basilicumpesto met Goudse kaas door een andere smaakcombinatie zoals chutney van rode ui met geitenkaas.

Opmerking

Kant-en-klaar bladerdeeg is de redder van spontane etentjes. Het bladerdeeg straalt instant-succes uit zonder dat het te veel tijd kost. Weersta de verleiding om de tomaten uit blik rechtstreeks op het gebakken deeg te schenken. Het is belangrijk om eerst de tomaten te koken zodat de saus indikt, anders eindig je met een slappe taartbodem. Gebruik de pesto die jij lekker vindt - de meeste smaken zijn een aanvulling op die van tomaat. Ik geef de voorkeur aan de klassieke basilicumpesto alla Genovese, niet alleen omdat die mij doet denken aan vakanties in Ligurië, maar ook omdat het basilicum voortreffelijk samengaat met tomaten uit blik.

Het recept 'Plaattaart met tomaat, kaas en pesto' is afkomstig uit het kookboek Tinned Tomatoes van Samuel Goldsmith. © Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!