Tomaat-tijm-ricottataart
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g gemengde of kerstomaten, gehalveerd
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel zeezoutvlokken
- 2 tenen knoflook, fijn geraspt
- handje verse tijmtakjes
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
- 150 g ricotta
- 4 scharreleieren
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- 1 theelepel zeezoutvlokken
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.
Doe de gehalveerde tomaten in een braadslede die groot genoeg is om alles er in één laag in te doen en meng ze goed met de olijfolie, ½ theelepel zeezoutvlokken en de geraspte knoflook. Strooi de tijm erover (bewaar een paar takjes voor later) en rooster ze 15 minuten in de oven.
Bekleed intussen een kleine, diepe braadslede (20 × 30 cm) met het bladerdeeg - het is de bedoeling dat het een beetje langs de zijkanten omhoogkomt zodat alle vulling er mooi in past.
Klop de ricotta, eieren, citroenschil en 1 theelepel zeezoutvlokken door elkaar en giet het mengsel over de deegbodem. Verdeel de geroosterde tomaten erover en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes. Zet de taart 25 minuten in de oven tot het midden stevig en het deeg goudbruin is.
Laat 10 minuten afkoelen in de braadslede en serveer warm of op kamertemperatuur.
Extra benodigd
Braadslede (20 × 30 cm)
Opmerking
Deze taart is net zo lekker op de dag dat je hem maakt als bij de lunch de volgende dag - en nóg lekkerder als je hem de eerste avond mee naar buiten kunt nemen, met een glas rosé en een lichte groene salade erbij. Je kunt verse in plaats van geroosterde kerstomaten gebruiken - als je haast hebt - maar ik ben dol op de intense, zoete smaak die ze krijgen van dat korte moment in de oven.
Kookboek
Het recept 'Tomaat-tijm-ricottataart' is afkomstig uit het kookboek...
Het groene kookboek
Rukmini Iyer
In 'Het groene kookboek' vind je heerlijke vegetarische en vegan gerechten voor iedere dag van de week. Van recepten die 15 tot 30 minuten bereidingstijd hebben - perfect voor drukke (werk)dagen - tot gerechtjes om te delen en maaltijden voor... lees verder
© Uitgeverij Becht