Tomatentaartjes met krokante salie
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 400 g gekleurde cherrytomaten
- 75 ml olijfolie, plus 1 tot 2 eetlepels extra
- 4 tenen knoflook, ongepeld en gekneusd
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 2 theelepels dijonmosterd
- 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 12 salieblaadjes
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Leg de tomaten in een diepe bakplaat waar ze precies inpassen. Schenk er 75 ml olijfolie overheen en breng op smaak met zout en peper. Leg de knoflook tussen de cherrytomaten. Bak de tomaten 15 minuten in de oven. (Houd de knoflook in de gaten, want ze moeten smeuïg zijn, maar niet verkleuren.)
Snijd het bladerdeeg in rondjes met een diameter van 12 cm. Vouw de randen van het deeg ¼ cm naar binnen (zodat de vulling er niet uitloopt) en snijd de binnenkant diagonaal in. Bestrijk het bladerdeeg met de mosterd en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Leg de gekonfijte tomaten (met zo min mogelijk olie) erop en stop een gepeld teentje knoflook onder de tomaten (zodat het niet verbrandt).
Bak 20 tot 25 minuten in de oven. Verhit de resterende olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur en bak de salie 30 seconden tot 1 minuut, of tot die krokant is. Schep de salie er met een schuimspaan uit en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met wat zout. Verdeel de krokante salie over de gebakken taartjes en serveer.
Tips
Gekonfijte tomaten kunnen tot 3 dagen van tevoren worden gemaakt en ondergedompeld in olie in de koelkast worden bewaard. De gebakken taartjes kunnen een paar uur op kamertemperatuur bewaard worden, maar bak de salie pas vlak voor het serveren krokant.
Opmerking
Sappige tomaten worden gecombineerd met krokant bladerdeeg en salie voor een heerlijk zomers etentje. Je kunt de hoeveelheid tomaten makkelijk verdubbelen, want ze zijn tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze toevoegen aan soepen, salades of gewoon bij een kaasplankje serveren. Bewaar de tomatenolie voor dressings.
Kookboek
Het recept 'Tomatentaartjes met krokante salie' is afkomstig uit het kookboek...
Last Minute Dinners
Frankie Unsworth
'Last Minute Dinners' biedt een moeiteloze aanpak, waarbij eenvoud boven overdaad wordt verkozen. Van bedrieglijk eenvoudige, maar toch spectaculaire, diners in het weekend of het gemak van een geweldig eenpansgerecht doordeweeks... lees verder
© Good Cook