Havermoutkoekjes voor kaas
bereiden
Ingrediënten
- 50 g haverzemelen of havermeel
- 175 g volkorenmeel
- 2 afgestreken theelepels bakpoeder
- 1 theelepel mosterdpoeder
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 100 g ongezouten boter, in stukjes en gekoeld
- 2 afgestreken eetlepels rietsuiker
- 3 eetlepels melk
- bloem, voor het uitrollen
Bereiden
Zeef de haverzemelen, de bloem, het bakpoeder, het mosterdpoeder, de peper en 1 theelepel zout in een grote kom en voeg in de zeef achtergebleven zemelen toe. Doe ze in de kom van een keukenmachine en voeg de stukjes boter en rietsuiker toe.
Maal het mengsel met de pulseerknop tot de boter door het meel is gemengd. Voeg de melk toe en pulseer opnieuw tot het mengsel een deeg gaat vormen. Leg dit op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het licht en net voldoende om er één geheel van te maken. Bedek het deeg met een schone doek en laat het 15 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C / gasstand 4 en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Bestuif het werkvlak weer licht met bloem, rol het deeg iets dikker uit dan een munt en steek er met een uitsteekvorm figuurtjes uit. Rol restjes deeg opnieuw uit. Prik met een vork in de koekjes, leg ze op de voorbereide bakplaten en bak ze ongeveer 12 minuten op de middelste stand van de voorverwarmde oven of tot de randen goudbruin worden. Verwissel de bakplaten halverwege de baktijd eventueel van plaats.
Laat de koekjes 2 minuten op de bakplaten afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen. In een luchtdichte doos zijn deze koekjes enkele weken houdbaar.
Extra benodigd
Keukenmachine, bakpapier
Opmerking
Deze koekjes passen goed bij alle soorten kaas, maar zijn ook lekker met wat zelfgemaakte chutney of hartige saus. Er bestaan veel soorten volkoren meel, probeer daarom verschillende om te kijken welk type uw voorkeur heeft.
Kookboek
Het recept 'Havermoutkoekjes voor kaas' is afkomstig uit het kookboek...
Kado's uit eigen keuken
Annie Rigg
'Kado's uit eigen keuken' staat vol met originele ideeën voor zelfgemaakte culicadeautjes. Te maken in een handomdraai, niet al te duur en met suggesties om elk recept... lees verder
© Kosmos Uitgevers