Havermoutkoekjes met zuidvruchten
bereiden
Ingrediënten
- 115 g roomboter, zacht geroerd
- 140 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 groot ei, losgeklopt
- 1 eetlepel volle melk
- ½ theelepel vanille-essence
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g zuidvruchten als rozijnen, sultanarozijnen, gedroogde kersen, gedroogde cranberry's of gedroogde blauwe bessen
- 150 g havermoutvlokken
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de boter, suiker, het ei, de melk en vanille-essence in een ruime kom. Klop met een elektrische handmixer, garde of houten lepel tot alles goed gemengd is. Schep er met een houten lepel het bakmeel, de zuidvruchten en havermoutvlokken door.
Schep met voldoende tussenruimte volle theelepels deeg op twee ingevette of met bakpapier beklede bakplaten. Zet 12-15 minuten in de voorverwarmde oven tot de randen van de koekjes goudbruin zijn.
Laat de koekjes een paar minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze dan op een draadrooster en laat ze helemaal afkoelen. Je kunt de koekjes tot aan 5 dagen in een luchtdicht afgesloten bak, of tot aan 1 maand in de diepvries bewaren.
Variatietips
Laat de zuidvruchten weg. Voeg samen met het bakmeel 1 theelepel gemalen kaneel, 1 theelepel speculaaskruiden en 2 snufjes versgemalen peper, of 60 g chocoladechips en 25 g gehakte amandelen toe.
Tip
Het is belangrijk om ouderwetse havermoutvlokken te gebruiken en niet 'snelkook' havermoutvlokken.
Kookboek
Het recept 'Havermoutkoekjes met zuidvruchten' is afkomstig uit het kookboek...
Cakes & bakes
Linda Collister
Wat is er lekkerder dan een vers gebakken verrassing die warm uit de oven komt? In dit boek vind je de allerbeste recepten voor heerlijkheden uit de oven voor... lees verder
© Good Cook