Profiteroles taart met chocoladesaus
bereiden
Ingrediënten
- voor de soesjes
- 130 g speltbloem
- 100 g biologische grasboter of roomboter + extra om in te vetten
- 4 kleine biologische eieren, losgeklopt
- voor de vulling
- 2 x 400 g kokosmelk (maar dan alleen de dikke crème die boven in het blikje zit), de hele nacht in de koelkast
- 5 theelepels kokosbloesemsuiker
- voor de chocoladesaus
- 100 g pure chocolade (min 70% cacao) au bain-marie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet 2 vellen bakpapier in met boter. Houd ze hierna even onder de koude kraan zodat je boter vol druppels zit. Dit voorkomt dat je soesjes zo meteen blijven plakken. Leg de vellen bakpapier op 2 bakplaten.
Zeef de speltbloem in een kom. Zet een steelpannetje op laag vuur en doe hier de boter in en 200 ml water. Breng de inhoud langzaam aan de kook en haal daarna van het vuur. Roer even en doe de gezeefde speltbloem erbij. Roer 1 minuut goed door totdat het deeg begint te plakken en een bal in het midden van de pan vormt. Laat de pan met de deegbal een minuut of 5 afkoelen. Voeg daarna een beetje losgeklopt ei toe en roer dit snel en goed door totdat het ei in het deeg is opgenomen. Voeg daarna de rest van het ei toe en roer flink tot alle ei volledig is opgenomen.
Schep of druip met een theelepeltje kleine hoeveelheden beslag op de bakplaten. (Houd de schepjes deeg klein anders krijg je straks profiteroles zo groot als golfballen!) Laat voldoende ruimte tussen de schepjes beslag.
Maak je geen zorgen: deze platte, zachte bedoening 'puft' straks vanzelf op. Zet de profiteroles 15 minuten in de oven totdat ze mooi rond en goudbruin zijn. Haal de bakplaten uit de oven en laat de profiteroles op een taartrooster afkoelen.
Maak nu de vulling. Haal de blikjes kokosmelk uit de koelkast die je daar een nacht in had laten liggen. De room moet flink stijf worden en dat lukt alleen na een nacht in de koeling. Let op, dit is belangrijk; anders wordt je slagroom een waterige toestand. Draai het blikje om en snijd de onderkant open, zo giet je de melk, het vloeibare gedeelte er makkelijk af. Dit kun je weer in een smoothie gebruiken. Doe de stijfgekoelde room in een diepe, liefst metalen kom die je voor gebruik even in de vriezer zet om koud te worden. Voeg de kokosbloesemsuiker toe en klop met een elektrische mixer het geheel los tot deze de consistentie van een mooie slagroom heeft.
Schep de vulling in een spuitzak. Prik of snijd een gat in de zijkanten van de afgekoelde soezen en vul ze met de vulling.
Maak een kegel van karton, hier kun je mooi alle soesjes tegenaan stapelen. Zet de kegel met nietjes aan elkaar en vouw er bakpapier omheen, dit zet je makkelijk vast door de uiteindes naar binnen te vouwen. Het bakpapier zorgt ervoor dat er niet allemaal papier meekomt als je een soesje van de toren haalt. Stapel de soesjes hier tegenop.
Smelt voor de chocoladesaus de pure chocolade in een hittebestendige kom die je boven een pannetje heet water hangt (au bain-marie). Schenk de chocoladesaus voorzichtig van bovenaf over de soesjestaart. Het is de bedoeling dat je de soesjes goed blijft zien. Is de chocoladesaus te warm en dus te vloeibaar geworden, laat het dan een paar minuten afkoelen en indikken alvorens je het over de taart druipt.
Extra benodigd
Bakpapier, mixer, spuitzak, karton
Kookboek
Het recept 'Profiteroles taart met chocoladesaus' is afkomstig uit het kookboek...
Gezond feesten
Amber Albarda
Amber Albarda biedt in dit kookboek een ruime verzameling overheerlijke recepten voor de jaarlijkse feestdagen. De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet
... lees verder © Unieboek SpectrumOverige bakrecepten tips
Reacties op dit recept
-
Gerben
Op zich een prachtige taart maar er wordt essentieel informatie niet gegeven... jammer! Een voorbeeld: op hoeveel graden zet je de oven?! Van wezenlijk belang of het nu 220 of 180 graden is... Ik had deze graag gemaakt met kerst...
- redactie okoko recepten In de eerste zin van het recept staat aangegeven dat de oventemperatuur 200 graden moet zijn.