Loukoumades (Griekse oliebolletjes)
- 1 volle schaal
- 45 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Grieks
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de suikersiroop
- 225 g suiker
- 75 g honing
- 150 ml water
- 2-3 schijfjes citroen
- voor het deeg
- 500 g bloem
- 8 g zout
- 20 g suiker
- 9 g gedroogde gist
- 250 ml melk, lauwwarm
- 250 ml water, lauwwarm
- verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 15 g sesamzaadjes, geroosterd
- kaneelpoeder, om te bestuiven
Bereiden
Begin met de suikersiroop, deze moet namelijk helemaal koud zijn wanneer je de loukoumades gaat bakken. Doe alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng aan de kook. Laat het op laag vuur 4-5 minuten koken en laat de siroop vervolgens afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed alles in 3-5 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is erg plakkerig, dat hoort zo. Kneden gaat het makkelijkst met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Dek de kom met deeg af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Verwarm de olie voor op 170 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Je kunt het deeg met de hand of met twee theelepels vormen, maar ik kies voor de methode met de spuitzak. Schep het gerezen deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 2 cm. Houd de spuitzak vlak boven de hete olie en druk het deeg er voorzichtig uit. Knip er met een schaar kleine stukjes van af, zodat deze in de olie vallen. Bak de loukoumades in 3-4 minuten goudbruin en keer ze daarbij halverwege. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat de bolletjes kort uitlekken op keukenpapier. Leg ze vervolgens ½-1 minuut in de suikersiroop. Bestrooi ze tot slot met de geroosterde sesamzaadjes en bestuif ze met wat kaneel.
Extra benodigd
Mixer, plasticfolie, spuitzak
Tip
In plaats van de gebakken bolletjes in de suikersiroop te leggen kun je ze ook voor het serveren besprenkelen met honing.
Opmerking
Loukoumades zijn eigenlijk een soort kleine Griekse oliebolletjes, die na het bakken in de suikerstroop worden gedrenkt. In Griekenland vormen ze die bolletjes door het plakkerige deeg in hun hand te pakken en het tussen duim en wijsvinger door te persen. Met een theelepeltje scheppen ze daar dan vlak boven de olie bolletjes van. Het is een leuke techniek, maar ook wel een lastige. De iets makkelijkere versie maak je met een spuitzak of met behulp van twee theelepels.
Kookboek
Het recept 'Loukoumades (Griekse oliebolletjes)' is afkomstig uit het kookboek...
De Bakatlas
Rutger van den Broek
In 'De Bakatlas' laat Rutger van den Broek je in meer dan 150 toegankelijke recepten zien hoe divers er over de hele gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: Saskia Lelieveld