Perentaart met honing
bereiden
Ingrediënten
- voor het deeg
- 400 g korstdeeg (zie 'basisrecept korstdeeg ' onderaan het recept)
- zonnebloemolie om bakvorm mee in te vetten
- beetje bloem om bakvorm mee te bestrooien
- voor de peren
- 7 peren (Doyenné du Comice)
- 1 liter zoete witte wijn
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanillestokje
- 3 steranijs
- sap van 1 citroen
- voor de vulling
- 500 ml melk
- 150 g suiker
- 2 eieren
- 40 g bloem
- 20 ml cognac
Bereiden
Haal het deeg, dat een nacht in de koelkast heeft gelegen, uit de koelkast.
Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten. Neem een ruime pan en zet de peren erin. Voeg de wijn en de overige ingrediënten toe en laat alles tegen de kook aan komen. De peren hebben ongeveer 15 minuten nodig om zacht te worden, het vocht mag niet koken. Laat de peren in het vocht afkoelen en laat ze daarna uitlekken.
Zet de melk op in een steelpannetje met 50 g suiker en breng aan de kook. Klop de eieren met de rest van de suiker luchtig. Voeg de bloem toe en blijf nog even kloppen. Voeg zachtjes de melk toe aan het eimengsel en voeg ten slotte de cognac toe.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg uit. Vet de springvorm in en bestuif hem met wat bloem, bekleed de bodem en de zijkanten met het deeg. Schep het vlamengsel in de springvorm en zet de peren er in een cirkel in. Bak de taart in 45 minuten gaar. Bestrijk de nog warme taart met honing.
Extra benodigd
Springvorm
Basisrecept korstdeeg
Voor 375 g korstdeeg. Rooster 40 g hazelnoten in een koekenpan tot ze lichtbruin zijn, laat ze afkoelen en maal ze in een keukenmachine fijn tot poeder. Doe 165 g gezeefde bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Doe 1 ei in het kuiltje en daarna 45 g suiker, de hazelnoten, 115 g roomboter, het schraapsel van 1 vanilleslokje en een snufje zout. Kneed alles tot een deeg en maak er een bal van. Leg het deeg in plasticfolie een nacht in de koelkast.
Opmerking
Met deze taart moet je een dag van tevoren beginnen, dat is zeer de moeite waard! Het is een heerlijke herfsttaart die in combinatie met een kopje warm gekruid appelsap een ware traktatie is!
Kookboek
Het recept 'Perentaart met honing' is afkomstig uit het kookboek...
Zoete & hartige heerlijkheden
Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks
Voor iedereen die van een bijzonder ontbijt, een verrukkelijke lunch of een originele high tea houdt, biedt dit boek tal van inspirerende recepten. Allemaal gemaakt
... lees verder © Uitgeverij Terra