Pompoentaart met specerijen
- 6 personen
- 80 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g bloem
- olijfolie
- 500 g pompoen (bij voorkeur potimarrons, oranje pompoentjes waarvan de smaak aan kastanjes doet denken)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 1 theelepel korianderzaad, gekneusd
- 6 takjes verse koriander
- 2 eieren
- 4 eetlepels room
- 1 theelepel kerrie
Bereiden
Stort de bloem in een kom en voeg er 10 eetlepels olijfolie, 13 eetlepels lauw water en een snufje zout aan toe. Kneed het mengsel snel, tot het van je handen loslaat. Maak een bal van het deeg en laat het 30 minuten rusten op een koele plaats.
Was en schil de pompoentjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep de pitten eruit. Stoom de blokjes pompoen 15 minuten.
Smoor de uisnippers in 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op laag vuur, tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en het korianderzaad toe. Strooi er zout en peper over. Stoof het mengsel 5 minuten, met het deksel op de pan. Voeg de afgespoelde en drooggedepte takjes koriander toe. Pureer het mengsel samen met de blokjes pompoen.
Breek de eieren boven een kom. Klop ze los en giet de room erbij. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en kerrie. Roer het eimengsel door de pompoenpuree. Proef het mengsel en voeg zo nodig meer zout of peper toe.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette taartvorm mee. Knip een rond stuk bakpapier uit en leg het op de taartbodem. Strooi er gedroogde bonen op. Bak de taartbodem 10 minuten. Haal hem uit de oven en verwijder het papier met de bonen. Strijk het pompoenmengsel uit over de taartbodem. Bak de taart nog ca. 40 minuten en dien hem warm op.
Extra benodigd
Taartvorm, bakpapier, blindbakvulling
Variatietip
Aan de inhoud van de koekenpan kun je goudbruin gebakken stukjes gerookt spek toevoegen en aan de gestoomde pompoen wat geraspte Parmezaanse kaas.
Tip
Een salade van krulandijvie met roquefortsaus smaakt prima bij deze taart.
Kookboek
Het recept 'Pompoentaart met specerijen' is afkomstig uit het kookboek...
Taart, hartig & zoet
diverse auteurs
Taarten zijn eenvoudig en snel te maken, voor elke gelegenheid en elke menugang. Als voorgerecht, hoofdgerecht bij een salade, of als onovertrofen heerlijkheid... lees verder
© Uitgeverij Terra