Omgekeerde preiwalnotentaart
- 6 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 grote stronken prei, wortelaanzet en groene toppen verwijderd, schoongemaakt en in de lengte gehalveerd
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
- 100 g walnoten, in stukjes
- 320 g vegan bladerdeeg, 1 vel
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 25 g plantaardige boter
- 2 eetlepels appelciderazijn
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg de gehalveerde stronken prei in een grote ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout, peper en de tijmblaadjes. Rooster de prei ongeveer 20 minuten tot ze zacht en licht verkleurd zijn.
Verwarm een droge ovenbestendige koekenpan (Ø 20-23 cm) op matig vuur en rooster de walnoten ongeveer 3 minuten tot ze licht verkleurd zijn. Houd de walnoten op een bord apart.
Leg het vel bladerdeeg op een schoon werkblad en snijd een cirkel uit die ongeveer 2,5 cm groter in doorsnede is dan de koekenpan.
Verwarm langzaam, zodra de prei klaar is, de basterdsuiker, plantaardige boter en appelciderazijn in de koekenpan tot de basterdsuiker is opgelost. Haal de pan van het vuur. Strooi de walnoten over de karamel en leg de geroosterde halve stronken prei netjes naast elkaar op de karamel en de noten. Leg de ronde plak bladerdeeg eroverheen, stop het overhangende deeg rondom in. Prik met een vork het deeg in en bak de taart ongeveer 25 minuten of tot het deeg goudbruin is.
Draag ovenwanten als je de taart uit de oven haalt. Laat de taart een paar minuten rusten. Leg een bord dat net iets groter is dan de pan op de pan en keer beide voorzichtig om zodat de taart op het bord terechtkomt. Snijd de taart in punten en serveer.
Opmerking
Deze bladerdeegtaart met zoete gekaramelliseerde prei en knapperige walnoten is gebaseerd op het principe van de tarte tatin en smaakt net zo goed als hij eruitziet.
Kookboek
Het recept 'Omgekeerde preiwalnotentaart' is afkomstig uit het kookboek...
A Very Vegan Christmas
Sam Dixon
'A Very Vegan Christmas' biedt dé oplossing voor de jaarlijkse vraag: 'wat eten we met Kerst?' Met de recepten uit dit feestelijke kookboek krijg je iedereen blij aan tafel. Geniet van kerstklassiekers in een plantaardige jas als... lees verder
© Good Cook