Plaattaart met prei en harissasaus
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 20 g roomboter
- 20 g bloem
- 220 ml volle melk
- 4 eetlepels milde harissa
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 6 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in de lengte gehalveerd, in stukken van 5 cm
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ei, losgeklopt
- 2 eetlepels nigellazaad
- voor de zhoug
- 10 takjes bladpeterselie
- 10 takjes koriander
- 1 groene peper, zonder zaadlijsten
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel suiker
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C hetelucht of 225 °C elektrisch. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer tot een soort deeg. Bak dit 3 minuten. Voeg de melk in delen toe en klop met een garde tot een dikke saus. Roer de harissa en wat zout en peper erdoor.
Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat en bestrijk met de harissasaus. Leg de prei met de snijkanten naar boven erop. Bestrijk met de olijfolie en bestrooi met zout. Vouw dan de randen van het bladerdeeg om, bestrijk deze met het ei en bestrooi met het nigellazaad. Bak 30 minuten in de oven.
Mix alle ingrediënten voor de zhoug met wat zout en peper in een keukenmachine tot een saus. Schep de zhoug over de plaattaart, snijd in stukken en verdeel over 4 borden.
Extra benodigd
Bakpapier, keukenmachine
Kookboek
Het recept 'Plaattaart met prei en harissasaus' is afkomstig uit het kookboek...
30 receptkaarten - Groente
Diverse auteurs
Een verrassende avondmaaltijd boordevol groenten op tafel zetten? Met de 30 receptkaarten van 'Groente' ontdek je de veelzijdige manieren waarop je groente kunt bereiden. Deze box biedt volop inspiratie om elke dag lekkere vega of vegan... lees verder
© Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld